CBS

Daling consumentenuitgaven tempert

Consumenten hebben afgelopen mei 12,8 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee krimpt de consumptie van huishoudens in mei minder hard dan in april, toen ruim 17 procent minder werd besteed ten opzichte van april 2019.

Huishoudens gaven in mei bijna een kwart minder geld uit aan diensten, zoals restaurant-, sportschool- en theaterbezoek. Horecagelegenheden en sportscholen moesten in mei vanwege de coronamaatregelen hun deuren gesloten houden. De hoogte van uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen nam juist met ruim 6 procent toe. Volgens het CBS besteedden huishoudens vooral meer geld aan elektrische apparatuur en woonartikelen. Eerder meldde het CBS al dat de detailhandel in mei ruim 8 procent meer had omgezet dan een jaar eerder. Dat was de grootste groei in veertien jaar.

Het vertrouwen van consumenten in de economie neemt volgens het CBS nog weinig toe. In juni kwam het vertrouwenscijfer uit op min 27, in juli staat dit op min 26. Daarmee blijft het consumentenvertrouwen – het oordeel van consumenten over onder meer hun eigen financiële situatie – ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (min 5).

Het CBS maakte woensdag ook cijfers bekend over investeringen in materiële vaste activa (duurzame productiegoederen). Daarin investeerden bedrijven in mei bijna 19 procent minder dan een jaar eerder. Onder meer daalden de uitgaven aan gebouwen, bestelauto’s en machines. (NRC)