Bedreigingen door extreem-rechts blijken in Hessen veel talrijker dan gedacht

Extreem-rechts De autoriteiten in de Duitse deelstaat Hessen zijn al twee jaar lang niet in staat om toenemende extreem-rechtse bedreigingen de kop in te drukken. Ook de rol van radicale politiemensen daarin blijft onduidelijk.

Volgens deelstaatminister Peter Beuth is er in Hessen geen extreem-rechts netwerk binnen de politie.
Volgens deelstaatminister Peter Beuth is er in Hessen geen extreem-rechts netwerk binnen de politie. Foto Arne Dedert/AFP

Het lukt de autoriteiten van de Duitse deelstaat Hessen niet een langslepende affaire, waarbij vooral prominente linkse vrouwen worden bedreigd door een extreem-rechtse organisatie die zich ‘NSU 2.0’ noemt, de kop in te drukken. De vrouwen, onder wie vooral politici, maar ook artiesten als schlagerzangeres Helene Fischer, worden lastiggevallen met dreigmails, -brieven en -faxen. De daarvoor gebruikte persoonsgegevens zijn vermoedelijk deels afkomstig uit de systemen van de politie in Frankfurt.

Wat door de verantwoordelijk deelstaatminister Peter Beuth (CDU) aanvankelijk werd afgedaan als tamelijk beperkt, bleek de afgelopen dagen een verzameling te zijn van bijna zeventig bedreigingen aan het adres van zeker dertig prominenten in acht Duitse deelstaten.

Allen kregen zij (recent) dreigpost, ondertekend met ‘NSU 2.0’. Die ondertekening verwijst naar de neo-nazistische terreurgroep Nationalsozialistischer Untergrund die tussen 2000 en 2007 tien moorden pleegde, voornamelijk op Duitse Turken en in één geval op een politieagente.

Pijnlijk

Dat de bedreigingen nu veel talrijker zijn dan gedacht, is pijnlijk voor het bestuur van Hessen, een deelstaat die recent meerdere extreem-rechtse aanslagen te verwerken kreeg en waar vorig jaar ook politicus Walter Lübcke werd vermoord.

De eerste bekende activiteit van NSU 2.0 dateert van zeker twee jaar terug, toen het jonge dochtertje van een advocate met een Turkse achtergrond doelwit werd. Destijds bleek dat de advocate was nagezocht in Frankfurtse politiesystemen en dook er ook een Whatsapp-groep op waarin zeker vijf agenten extreem-rechtse taal en symboliek uitwisselden. Uiteindelijk werden meerdere beambten ontslagen, maar geen van hen is ooit aangeklaagd.

Lees ook: Extreem-rechts was in Duitsland nooit weg, maar kreeg wel ‘een nieuwe dynamiek’

Tussen die eerste onthulling toen en de bedreigingen nu is het onderzoek naar NSU 2.0 en de exacte betrokkenheid van radicale politiemensen in het slop geraakt, verwijten slachtoffers, media en de linkse oppositie de deelstaatregering.

Verantwoordelijk minister Beuth houdt vol dat er geen extreem-rechts netwerk binnen de politie bestaat en dat in slechts drie gevallen eventuele gegevens uit systemen zouden zijn gebruikt. Bij de overige bedreigingen waren NAW-gegevens ook online te vinden.

Politica Jutta Ditfurth, die recent zelf ook bedreigd is, zei woensdag tegen Frankfurter Rundschau: „Dat de politie er niet in slaagt de eigen gelederen goed te onderzoeken, kan twee dingen betekenen: óf ze zijn incapabel, óf ze zijn weigerachtig en steunen een radicaal-rechts netwerk.”