5G-veiling levert 1,23 miljard op

5G-frequenties Voor hun nieuwe mobiele netten hebben drie providers ruimte gekocht. De opbrengst stemt de staatssecretaris tevreden.

Beeld Peter Lipton

De veiling van frequenties voor 5G-netwerken levert de Nederlandse staat 1,23 miljard euro op. Het veilingproces begon op 29 juni en duurde ruim drie weken, langer dan verwacht. In die tijd kropen de prijzen iets omhoog; de minimumopbrengst was van tevoren vastgesteld op 915 miljoen euro.

Dinsdagavond maakte staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA), bekend welke partijen hebben deelgenomen aan de multibandveiling 2020: de drie bestaande netwerkproviders. VodafoneZiggo betaalde uiteindelijk 416 miljoen euro, T-Mobile 400 miljoen en KPN ook 416 miljoen.

In de volksmond is dit de ‘5G-veiling’, omdat een van de geveilde radiofrequenties, van 700 MHz, internationaal geldt als standaard voor de nieuwste generatie mobiele netwerken. De veiling verliep soepel en zonder verrassingen, zei directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van Agentschap Telecom. Mona Keijzer was tevreden over de opbrengst. „Zo houden providers ruimte over om te investeren in hun netwerken”, aldus de staatssecretaris.

Dataverbruik stijgt hard

Het staat providers vrij welke technologie ze gaan gebruiken, maar in de praktijk voeren alle drie deze zomer 5G in. De ‘5G-ready’-abonnementen worden al verkocht.

Voor mobiele netwerkaanbieders is voldoende bandbreedte op de juiste frequenties cruciaal. Naarmate het dataverbruik stijgt, krijgen de zendmasten moeite met de verwerking van al het internetverkeer.

En de hoeveelheid data die Nederlanders afnemen, blijft explosief stijgen. In het eerste kwartaal van 2020 werd in Nederland 214 miljard megabyte aan data verbruikt. Dat was een stijging van 34,5 procent vergeleken met het jaar ervoor. Vooral onlinevideogebruik neemt toe. Het aantal apparaten dat gekoppeld is aan internet, variërend van auto’s tot alarmsystemen, groeide met 35 procent tot 7 miljoen.

VodafoneZiggo wilde niet wachten op de frequentieveiling en activeerde alvast een 5G-signaal op het bestaande 4G-netwerk. De antennes kunnen schakelen tussen beide technologieën, die sterk op elkaar lijken. Ook de andere twee netwerkaanbieders zijn klaar voor activatie van 5G: KPN en T-Mobile gebruiken daarvoor een radionetwerk met Huawei-apparatuur, dat van VodafoneZiggo is gebouwd op technologie van Ericsson. Hoe en waarin Chinese technologie in Nederlandse mobiele netwerken wordt toegestaan, is nog altijd niet precies duidelijk. Een algemene maatregel van bestuur, gepland voor dit najaar, moet uitsluitsel geven.

In vergelijking met buitenlandse frequentieveilingen was de opbrengst in Nederland aan de lage kant. In zowel Duitsland als Italië bracht de 5G-veiling 6,5 miljard euro op. In diverse Europese landen zijn 5G-veilingen uitgesteld wegens de coronacrisis. In België loopt de veiling vertraging op door politieke onenigheid.