Adevinta

Advertentiewebsite Ebay, inclusief Marktplaats, in Noorse handen

EBay verkoopt zijn advertentietak aan het Noorse Adevinta. Dat bedrijf betaalt 9,2 miljard dollar, omgerekend 8 miljard euro, voor het onderdeel waar ook de Nederlandse website Marktplaats toe behoort. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus leek ook lange tijd een kansrijke kandidaat. Het winnende bod van Adevinta bestaat uit 2,5 miljard dollar in contanten en een belang van 44 procent in Adevinta. Het stemrecht dat eBay in het Noorse bedrijf verkrijgt is iets lager, namelijk een derde. Prosus had volgens ingewijden het hoogste bod gedaan van alle gegadigden, maar wilde de tak helemaal in handen krijgen en geen aandelen vergeven aan eBay. Dat zou voor het Amerikaanse bedrijf het struikelblok zijn geweest. Eerder dit jaar greep Prosus ook al mis in een overnamestrijd met de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com om het Britse Just Eat. EBay zette de advertentietak in de etalage onder druk van activistische aandeelhouders. Zij menen dat het Amerikaanse bedrijf waardevoller wordt voor beleggers als het zich meer richt op de bekende veilingsite waaraan eBay zijn naam ontleent. (ANP/Bloomberg)