Antiracismeprotesten

Dode door schietpartij bij Black Lives Matter-protest in Austin

Nadat de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei stierf doordat een agent minutenlang op zijn nek knielde, gingen mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Sindsdien nemen bedrijven en overheden maatregelen om racisme te bestrijden. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Blog gesloten

We sluiten dit blog af, maar blijven het nieuws over de antiracismeprotesten in de Verenigde Staten en in de rest van de wereld volgen.

Lees hier het nieuwe blog

45 aanhoudingen bij botsingen tussen demonstranten en politie in Seattle

Black Lives Matter-protesten in de Amerikaanse stad Seattle zijn zaterdagavond (lokale tijd) geëindigd in botsingen tussen demonstranten en de politie. In totaal zijn 45 mensen opgepakt en raakten ruim twintig agenten lichtgewond, meldt de politie in Seattle.

De demonstranten raakten slaags met de politie nadat een aantal gebouwen in brand werden gezet en ramen van meerdere panden werden ingeslagen, schrijft The New York Times. De politie reageerde daarop met flitsgranaten, pepperspray en arrestaties. Op sociale media deelde de politie een foto van schade aan gebouwen als gevolg van brand en explosieven. Onder meer een van de politiegebouwen in de stad werd gedeeltelijk vernield.

21 agenten zouden gewond zijn geraakt door demonstranten die stenen en explosieven gooiden. Op één diender na, die met knieletsel in het ziekenhuis werd opgenomen als gevolg van een explosie, konden zij allemaal weer aan het werk.

Protesten tegen racisme en politiegeweld zijn in verschillende Amerikaanse steden opnieuw opgelaaid. Eerdere landelijke en wereldwijde demonstraties, naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis als gevolg van politiegeweld, namen de afgelopen weken af. Onder meer in New York, Portland en Austin werd zaterdagavond (lokale tijd) ook geprotesteerd.

Een demonstrant knielt voor agenten tijdens een protest in Seattle, Washington. Foto David Ryder/Getty Images

Dode door schietpartij bij Black Lives Matter-protest in Austin

Bij een Black Lives Matter-protest in de Austin, Texas, is zaterdagavond lokale tijd één persoon om het leven gekomen als gevolg van een schietpartij. Dat heeft de politie in de Amerikaanse stad bekendgemaakt. Een verdachte is opgepakt en wordt verhoord.

De schutter zou vanuit een auto verschillende kogels hebben afgevuurd op het slachtoffer. Op een video, die werd uitgezonden op Facebook, is te zien hoe een menigte van enkele tientallen mensen door de straten van Austin loopt om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Na een paar seconden zijn een aantal pistoolschoten te horen en raakt de menigte in paniek.

Volgens de politie werd het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Het is niet duidelijk of het slachtoffer een van de demonstranten was. Bij de schietpartij raakte niemand anders gewond, aldus de politie in Austin.

Justitie onderzoekt inzet geweld door politie in Portland en Washington

De toezichthouder van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft donderdag een onderzoek aangekondigd naar mogelijk excessief politiegeweld tijdens protesten in Washington DC en Portland. In die laatste stad werd woensdagnacht een groep vreedzame demonstranten bestookt met traangas. Burgemeester Ted Wheeler stond in de menigte en werd ook geraakt.

Inspecteur-generaal Michael Horowitz wil specifiek weten of het geweld dat de politie inzette, proportioneel was. Hij zal bovendien onderzoeken of de betrokken agenten de juiste identificatie bij zich droegen en of ze zich aan overheidsrichtlijnen hielden. Het incident dat Horowitz in Washington DC laat onderzoeken, vond begin juni plaats. Toen werd een vreedzame demonstratie bij het Lafayette-park door agenten opgebroken, die daarbij traangas en wapenknuppels inzetten. Vlak daarna staken de president en zijn gevolg het nabijgelegen plein over en liet Trump zich met een bijbel fotograferen bij een kerk.

Burgemeester Wheeler van Portland moest begin deze maand toezien hoe tegen zijn wil een bataljon agenten van de federale politie in zijn stad werd ingezet. De regering-Trump doet dat naar eigen zeggen om federaal eigendom, zoals het gerechtsgebouw, te beschermen. Al een aantal keer kwam het in Portland en andere steden tot confrontaties tussen de federale agenten en demonstranten.

Portland is een van de plekken waar bijna twee maanden na de gewelddadige dood van de ongewapende George Floyd uit Minneapolis nog altijd dagelijks wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De Democratische Wheeler laat de demonstranten grotendeels hun gang gaan, tot woede van president Trump die de burgemeester op Twitter voor „links-radicaal” en „sneu” uitmaakte.

Ook burgemeester Wheeler werd geraakt door het traangas. Foto Nathan Howard/AFP

Washington Redskins en Edmonton Eskimos veranderen naam na kritiek

De Washington Redskins zijn niet meer. Althans, de American footballclub gaat nu door het leven als Washington Football Team. Wat de nieuwe naam wordt van het Amerikaanse team is nog niet bekend, maar het woord 'Redskins' is donderdag alvast verwijderd van de website en de sociale media-accounts van de club. De rode clubkleuren van het shirt en het logo zijn (nog) niet veranderd.

Eerder deze maand kondigde de club al aan de naam te veranderen. Meerdere sponsoren hadden gedreigd hun steun stop te zetten als dit niet zou gebeuren. Redskins verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten. De club zegt het logo, waarop nu nog een getooid indianenhoofd is te zien, ook te willen veranderen.

Ook de Edmonton Eskimos uit Canada hebben hun naam veranderd na kritiek over racisme. Het bestuur van de American-footballclub heeft inmiddels het woord Eskimos uit de teamnaam geschrapt, omdat de inheemse Inuit-bevolking het als beledigend beschouwt.

Archiefbeeld van quarterback Dwayne Haskins in een Washington Redskins-tenue. Foto Patrick Semansky/AP

Amerikaanse justitie vervolgt echtpaar dat vuurwapens op demonstranten St. Louis richtte

De Amerikaanse justitie heeft besloten de man en vrouw te vervolgen die eind vorige maand voor hun huis vuurwapens richtten op antiracismebetogers. Dat meldt persbureau AP dinsdag. Het koppel uit St. Louis, dat met een pistool en een semi-automatisch geweer in de hand demonstranten probeerde weg te krijgen, is onwettig gebruik van een wapen ten laste gelegd. Hierop staat een maximum van vier jaar gevangenisstraf, maar justitie wil dat de twee veroordeeld worden tot een taakstraf.

De twee probeerden naar eigen zeggen hun villa in een privéstraat te verdedigen. Ze zouden lawaai hebben gehoord toen betogers het hek naar hun afgesloten straat openbraken en vervolgens naar buiten zijn gegaan om te voorkomen dat hun bezit vernield zou worden. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie was het echter juist het koppel dat een gevaarlijke situatie creëerde tijdens een verder vreedzaam protest. Activisten zeggen dat het hek al openstond.

Het onderzoek naar het incident heeft tot kritiek geleid van prominente Republikeinse politici, onder wie president Donald Trump en de gouverneur van Missouri, de staat waarin St. Louis ligt. Gouverneur Mike Parson heeft al gezegd dat hij de man en vrouw waarschijnlijk gratie verleent als ze veroordeeld worden.

De actie van het echtpaar, dat werkzaam is in de advocatuur, werd gefilmd en zorgde vorige maand voor felle reacties. Volgens activisten was het incident illustratief voor de situatie in de Verenigde Staten: een wit advocatenstel dat vanuit een mansion in een beveiligde wijk de overwegend zwarte demonstranten op straat bedreigt.

Het echtpaar voor hun huis in St. Louis in de staat Missouri. Foto Lawrence Bryant/Reuters

Trump wil meer federale agenten naar Amerikaanse steden sturen

President Donald Trump wil meer federale agenten naar Amerikaanse steden sturen vanwege de aanhoudende antiracismeprotesten en het geweld dat daarmee gepaard gaat. Dat heeft Trump maandag gezegd tijdens een bijeenkomst met verslaggevers in het Witte Huis.

Momenteel worden er alleen federale agenten ingezet in Portland in de staat Oregon. Officieel hebben zij de taak overheidsgebouwen te beschermen. De afgelopen dagen kwam er kritiek van lokale bestuurders dat ver van de te bewaken gebouwen betogers werden gearresteerd, vaak zonder duidelijke reden. De staat Oregon heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid aangeklaagd voor het geweld waarmee federale agenten demonstranten aanpakken.

Trump kondigde aan dat hij agenten wil sturen naar onder andere New York, Chicago, Philadelphia, Detroit en Baltimore. Daarbij wees de president naar de burgemeesters van de steden. „Allemaal steden gerund door liberale democraten. Ze worden allemaal geleid door radicaal-links.” Volgens The Chicago Tribune worden deze week naar verwachting 150 federale manschappen naar de steden gestuurd. De burgemeester van Chicago heeft zich fel uitgesproken tegen de komst van de agenten.

Ook leden van de Republikeinse partij hebben zich uitgesproken tegen de inzet van federale agenten bij de protesten in Amerikaanse steden. Trump verdedigde het optreden van de agenten en verwees naar Joe Biden, de presidentskandidaat van de Democraten, die in de peilingen een grote voorsprong heeft. „Met Biden zou het hele land naar de hel gaan. En we laten het niet naar de hel gaan.”

Lees ook: Witte Huis maakt zich niet druk om coronacijfers, maar om ‘agitatoren’

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de gevolgen van de protesten tegen racisme en politiegeweld die wereldwijd ontstonden na de dood van George Floyd eind mei. De zwarte Amerikaan kwam om het leven nadat een agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

Lees hier het vorige blog terug