Wandelaars op de Nijmeegse Waalbrug in 2000.

Foto Rien Zilvold

Terugblik: tientallen jaren wandelen in en rondom Nijmegen

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volgens de organisatie is het niet mogelijk om het evenement op een veilige manier te laten plaatsvinden. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het evenement volledig is afgeblazen. Een terugblik van tientallen jaren wandelen in en rondom Nijmegen.

Tientallen militairen van de Grenadiers en Jagers nemen in 1932 de trein naar Nijmegen om deel te nemen aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, zoals het evenement formeel heet. De Vierdaagse is van oorsprong voornamelijk voor militairen. Foto Krijgsmacht/Landmacht

Wandelaars laten hun benen rusten in het dorp Plasmolen, ten zuiden van Nijmegen. Beeld uit 1953. Foto Archief Fotocollectie Anefo Reportage

Op deze foto is prins Bernhard te zien, bij zijn bezoek aan de Vierdaagse in 1956. Foto G. vd. Werff/ANP

Groepen wandelaars vanuit de lucht bezien. Deze luchtfoto is gemaakt in 1963. Foto ANP

Een gehelmde fluitist tijdens het wandelevenement in 1964. Foto Archief Fotocollectie Anefo Reportage

Op de EHBO-posten worden vooral veel blaren geprikt. Beeld uit 1965. Foto ANP

Aan de eerste editie in 1909 deden 306 mensen mee, van wie slechts tien burgers. In 2019 waren er 47.000 deelnemers, van wie een kleine 6.000 militair is. Op deze foto is een tentenkamp te zien aan de rand van Nijmegen, waar in 1966 duizenden militairen werden ondergebracht. Foto ANP

Een deelnemer in 1966 leest zijn krant onder het wandelen. Foto ANP

Deze deelnemers legden de laatste meters van de Vierdaagse in 1968 kruipend af. Foto ANP

Jarenlang was het voor vrouwen verboden 50 kilometer te lopen, tot onvrede van sommige wandelaars. In 1978 werd gedemonstreerd tegen deze regel. Tegenwoordig moeten deelnemers iedere dag 30, 40 of 50 kilometer lopen. De minimaal toegestane afstand is afhankelijk van hun geslacht en leeftijd. Militairen lopen 40 kilometer met een bepakking van 10 kilogram. Foto Archief Fotocollectie Anefo Reportage

De destijds 74-jarige Mies Klaver-Budding wordt na de editie van 1982 gefeliciteerd door toenmalig premier Dries van Agt omdat zij de Vierdaagse voor de 47ste keer heeft uitgelopen: een record. Foto ANP

Een groep Duitse soldaten doet in 1997 mee aan de Vierdaagse. Vorig jaar deden deelnemers uit 73 landen mee aan het evenement. Foto Rien Zilvold

Een non loopt in haar eentje tijdens de 83ste Vierdaagse in 1999. Foto ANP

Wandelaars op de Nijmeegse Waalbrug in 2000. Foto Rien Zilvold

In 2006 werd de Vierdaagse na één dag afgelast vanwege extreme hitte. Twee deelnemers kwamen om het leven. Op deze foto is de legerbrug te zien die speciaal wordt gebouwd voor de Vierdaagse. Foto Robin Utrecht/ANP

Deze Nijmegenaar reserveert in 2007 een plekje op de Sint Annastraat, vanwaar hij de wandelaars kan aanmoedigen. Hij liep zelf veertig keer mee in de Vierdaagse. Foto Vincent Jannink/ANP

Wandelaars in 2011 op de Zevenheuvelenweg worden verrast door een wolkbreuk. Foto Erik van ’t Woud/ANP

De eerste rolstoelwandelaar tijdens de laatste dag van de Vierdaagse in 2012. De laatste meters van de Vierdaagse worden verlopen of verrold op de Sint Annastraat, die ieder jaar tijdens de Vierdaagse wordt omgedoopt tot de Via Gladiola. De naam verwijst naar de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’. Foto Erik van ’t Woud/ANP

Wandelaars tijdens de 103ste editie van de Vierdaagse in 2019. Dit jaar gaat het wandelevenement niet door vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Foto Piroschka van de Wouw/ANP