Man gijzelt tot twintig mensen in bus in Oekraïense stad Loetsk

Loetsk Een gewapende man zou dreigen de bus met zo’n twintig inzittenden op te blazen. Het centrum is afgezet.
Agenten verschuilen zich achter een politiewagen in de buurt van de bus.
Agenten verschuilen zich achter een politiewagen in de buurt van de bus. Foto Tetiana Hrishyna/Reuters

In de Oekraïense stad Loetsk heeft een gewapende man dinsdagochtend tien tot twintig mensen gegijzeld in een bus. Dat heeft de onderminister van Binnenlandse Zaken Anton Gerasjtsjenko bekendgemaakt. De man zou gedreigd hebben de bus op te blazen. Momenteel wordt met de gijzelnemer onderhandeld om de „situatie zonder slachtoffers op te lossen”.

De inzittenden van de bus werden rond 09.30 uur lokale tijd gegijzeld, waarna meerdere schoten zijn gehoord. Het is onduidelijk waar deze zijn afgevuurd en of er mensen gewond zijn geraakt. Op foto’s is wel te zien dat de bus ernstig beschadigd is. Het centrum van Loetsk is afgezet.

De dader heeft kort na de gijzeling zelf de politie gebeld. Hij is geïdentificeerd als Maksym Kryvosj, een 44-jarige Oekraïner die in Rusland woont. Kryvosj is tweemaal veroordeeld en heeft tien jaar in de gevangenis gezeten voor zaken als wapenhandel en fraude. Op sociale media circuleren verschillende teksten van de hand van Kryvosj, waarin hij op onsamenhangende wijze schrijft over zaken als „het systeem”, angst en criminaliteit.

Volgens persbureau Reuters heeft de gijzelnemer geëist dat verschillende hooggeplaatste Oekraïense politici verklaringen uitbrengen waarin ze zeggen terroristen te zijn.