Hongkong

Verenigd Koninkrijk schort per direct uitleveringsverdrag op

Het Verenigd Koninkrijk schort „per direct en voor onbepaalde tijd” zijn uitleveringsverdrag met Hongkong op. Ook zal Londen de export van spullen die gebruikt worden door de oproerpolitie in Hongkong aan banden leggen, maakte de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab maandag bekend. De beslissing volgt op de nieuwe veiligheidswet van China, waardoor een einde komt aan een deel van de vrijheden van Hongkong. Ook komen er strenge straffen te staan op openlijk protest. Het uitleveringsverdrag bestond al dertig jaar en houdt in dat het Verenigd Koninkrijk en Hongkong onderling verdachten kunnen overdragen. Door de nieuwe veiligheidswet van Beijing vreest Londen dat mensen die worden uitgeleverd vervolgens doorgestuurd kunnen worden naar China. (NRC)