Laatste nieuws Covid-19

Grapperhaus: toename besmettingen ernstige waarschuwing

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op woensdag 22 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Brazilië meldt recordaantal van bijna 68.000 nieuwe gevallen Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Het kabinet gaat de coronamaatregelen vooralsnog niet opnieuw aanscherpen, maar roept Nederlanders wel met klem op zich aan de coronaregels te blijven houden. „Het virus is nog steeds onder ons”, zei minister Ferd Grapperhaus woensdagavond tijdens een ingelast persmoment.
  • De Verenigde Staten hebben een overeenkomst gesloten met farmaceut Pfizer voor de aankoop van honderd miljoen vaccins tegen het coronavirus. Als de gezondheidsautoriteiten het middel goedkeuren, nemen de VS de doses af. Er is bovendien een optie voor nog eens vijfhonderd miljoen extra doses.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over de toename van het aantal besmettingen met Covid-19 in het zuiden en oosten van Europa. In meerdere landen in de regio stijgt het aantal nieuw geregistreerde besmettingen deze week met tientallen en soms honderden per dag.
  • De Amerikaanse president Donald Trump adviseerde inwoners van de VS tijdens zijn eerste speciale persconferentie over corona sinds eind april een mondkapje te dragen als ze niet genoeg afstand van anderen kunnen houden.

Half miljoen coronatesten uitgevoerd in Nederland

Het aantal uitgevoerde tests op Covid-19 is woensdagmiddag de half miljoen gepasseerd. Dat heeft brancheorganisatie GGD GHOR gemeld op Twitter. Sinds donderdag heeft het aantal mensen dat zich voor een coronatest meldt een vlucht genomen. De beloofde termijn van 24 uur voor een test uitsluitsel biedt, wordt daardoor volgens de GGD GHOR niet altijd meer gehaald.

Met name in Brabant is het druk bij de teststraten. Dat zeggen de drie Brabantse GGD's tegen Omroep Brabant. Het aantal tests dat per dag kan worden afgenomen in Brabant, wordt daarom uitgebreid.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland ❤️🥼 We zijn voorbij de half miljoen! 507.410 testen uitgevoerd nu. Dank allemaal. #alleensamen https://t.co/YYVf5mMA6n

Grapperhaus: toename besmettingen ernstige waarschuwing

Het kabinet gaat de coronamaatregelen vooralsnog niet opnieuw aanscherpen, maar roept Nederlanders wel met klem op zich aan de coronaregels te blijven houden. “Het virus is nog steeds onder ons”, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) woensdagavond tijdens een ingelaste persconferentie. „Dit is geen goede ontwikkeling”, aldus Grapperhaus.

„De stijging van het aantal besmettingen is een waarschuwing, het is een stroomstoot die ons alert moet houden”, zei hij. Volgens het kabinet is het oplopende aantal besmettingen vooralsnog geen reden tot strengere maatregelen maar is het „wel een teken dat we ons aan de basisregels moeten blijven houden”. Op advies van experts wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar nu niet verplicht, zei Grapperhaus.

De minister zei wel dat lokaal of regionaal nieuwe maatregelen in de toekomst een optie zijn. Strenger handhaven in de vorm van boetes is ook een mogelijk scenario. Grapperhaus wilde overigens niet zeggen bij welk aantal besmettingen de maatregelen wél worden aangescherpt. Hij adviseerde Nederlanders verder bij herhaling om drukte te vermijden, thuis te werken en de handen „helemaal stuk te wassen”.

Hij hamerde erop dat het aantal besmettingen is opgelopen doordat het gedrag van Nederlanders is „verslapt”. De minister: „U moet dit als een ernstige waarschuwing zien aan iedereen die denkt 'het kan wel'. Het kan niet. Het is een levensgevaarlijk virus.”

Foto Phil Nijhuis/ANP

Antwerpen scherpt coronaregels aan

Antwerpen scherpt een aantal coronamaatregelen aan omdat het virus in de stad weer oplaait. Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever woensdag op Twitter bekendgemaakt.

Vanaf zaterdag geldt een mondkapjesplicht op alle markten en kermissen. Bovendien moeten gasten in de horeca een mondkapje wanneer zij zich verplaatsen, bijvoorbeeld naar het toilet. In België zijn mondkapjes in winkels al verplicht. Daarbij moeten horecabedrijven de contactgegevens van gasten gaan bijhouden.

Ook is het niet meer toegestaan om buiten gezinsverband om samen te komen met tien personen of meer als geen afstand bewaard kan worden. De afgelopen week werden in Vlaanderen negentien clusters met nieuwe besmettingen gedetecteerd, schrijft dagblad De Morgen. Zeven clusters werden gevonden in de provincie Antwerpen.

Twitter avatar Bart_DeWever Bart De Wever Belangrijke boodschap aan de Antwerpenaar over de extra maatregelen vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen in onze stad. 👇 https://t.co/SV4GGRUjUt

Ministerie waarschuwt voor nep-sms over corona-app

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft woensdag gewaarschuwd voor nep-sms die is verstuurd uit naam van het RIVM. In het bericht wordt een neplink gedeeld en gesteld dat daarmee de nieuwe corona-app gedownload kan worden.

Lees ook: Corona-app voor het eerst buiten het laboratorium getest

De betreffende app, CoronaMelder, is echter nog niet te downloaden. Nederlanders die de sms ontvangen, worden opgeroepen niet op de link te klikken. „Het gaat hier om een phishingactie waarbij de naam van het RIVM wordt misbruikt”, stelde het ministerie woensdag. Donderdag bleek dat er toch geen sprake was van een phishingactie en dat niemand gedupeerd is. Hoeveel mensen de sms hebben ontvangen, is niet bekend.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS 🚨 Let op: Ontvang je een SMS met een link om de #CoronaMelder app of de #CoronaApp te downloaden? ❌ Klik niet op de link
✅ Verwijder het bericht Het gaat hier om een phishingactie waarbij de naam van @RIVM wordt misbruikt. De app CoronaMelder kun je nog niet downloaden. https://t.co/T5do02DEKJ

Update 23 juli 2020: het ministerie van Volksgezondheid laat in reactie op vragen van NRC weten dat er toch geen sprake was van een phisingaanval, zoals eerder was gecommuniceerd. Het bericht is aangepast.

Kabinet komt met statement over besmettingen

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft voor woensdagavond een persmoment aangekondigd op zijn ministerie in Den Haag. Zijn woordvoerder verzekert aan NRC dat nieuwe maatregelen ten aanzien van het coronavirus nog niet aan de orde zijn, maar de minister wil burgers wel wijzen op het belang van de regels die nu gelden.

Het aantal besmettingen met Covid-19 is na een periode van relatieve rust weer bezig aan een opmars. Dat is voor het kabinet, het RIVM en andere betrokken partijen reden tot zorg. De persconferentie van de minister begint om 19.00 uur.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

VS sluiten deal voor 100 miljoen doses coronavaccin, optie op 500 miljoen extra

De Verenigde Staten hebben een overeenkomst gesloten met farmaceut Pfizer voor de aankoop van honderd miljoen vaccins tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Alex Azar bekendgemaakt in een interview met Fox News. Als de gezondheidsautoriteiten het middel goedkeuren, nemen de VS de doses af. Er is bovendien een optie voor nog eens vijfhonderd miljoen extra doses.

„Historisch en breaking nieuws, hier in dit programma”, jubelde minister Azar in het programma Fox & Friends. Pfizer maakte samen met zijn Duitse partner BioNTech bekend dat met de deal 1,95 miljard dollar (1,68 miljard euro) gemoeid is. De bedrijven hopen al in december goedkeuring voor het middel te hebben en de honderd miljoen doses geproduceerd te hebben. Zij hopen voor eind 2021 op 1,3 miljard doses beschikbaar te stellen, zodat meer landen het middel kunnen afnemen.

De VS hebben nu afspraken met drie farmaceutische bedrijven. Eerder werden al vergelijkbare deals gesloten met Moderna en AstraZeneca. Van het vaccin in ontwikkeling van dat laatste bedrijf heeft ook Nederland miljoenen doses besteld. Eerder deze week werden de bevindingen van de eerste fases van het onderzoek naar dat vaccin gepubliceerd in The Lancet. Het was goed nieuws: het vaccin lijkt effectief en veilig te zijn en kan verder getest worden. Dat geldt overigens ook voor weer een ander vaccin van het Chinese bedrijf CanSino uit Wuhan.

Azar prees president Donald Trump woensdag verder voor zijn eerdere „historische” overeenkomst met de producent van Remdesivir, dat ook in Europa als eerste middel is goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19. De komende drie maanden worden 500.000 doses beschikbaar voor het Amerikaanse gezondheidsstelsel. Dat is nagenoeg de volledige productie van het middel.

De vaccins van Pfizer worden reeds getest. Foto University of Maryland/AP

Zimbabwe voert strenge avondklok in, virusuitbraak Catalonië lijkt onder controle

  • De regering van Zimbabwe heeft woensdag een avondklok ingevoerd omdat het aantal coronabesmettingen in het land flink is toegenomen. Tussen 06.00 uur en 18.00 uur mag niemand naar buiten, behalve als zij een vitaal beroep moeten uitvoeren of als er sprake is van een noodgeval. Overdag mogen niet-werkenden alleen de deur uit voor boodschappen of medische hulp. Zimbabwe registreerde tot nu toe 1.820 besmettingsvallen, waarvan een derde afgelopen week. Het aantal geregistreerde coronagerelateerde sterfgevallen ligt op 26 in het Afrikaanse land.
  • De Spaanse autonome regio Catalonië lijkt het coronavirus juist weer wat onder controle te krijgen, stelde de Spaanse minister van toerisme Reyes Maroto woensdag. Het aantal geregistreerde besmettingen nam de afgelopen drie dagen af. Sinds Spanje de coronamaatregelen vorige maand versoepelde, leeft het virus voornamelijk in Catelonië weer op. Zondag zei de Franse premier Jean Castex niet uit te sluiten de grens met Catalonië om die reden te sluiten. Maroto zegt te hopen dat dit met oog op de nieuwe cijfers niet nodig is.
  • Voor de eerste keer ooit gaat de hindoeïstische pelgrimstocht naar de heilige Amarnath-tempel in de Himalaya niet door. Dat heeft de Indiase regering woensdag beslotem omdat het aantal geregistreerde besmettingen opnieuw is toegenomen. In 24 uur tijd werden er 37.724 nieuwe gevallen geregistreerd. Dit brengt het totaal in het land op bijna 1,2 miljoen. De pelgrimstocht is 42 kilometer lang en eindigt bij de grot in het Indiase gedeelte van Kashmir. Daar geldt sinds 12 juli een tweede lockdown.
  • De Russische regering gaat vakanties subsidiëren van Russen die in eigen land op vakantie gaan. Dat maakte premier Michail Misjoestin woensdag bekend, melden Russische media. Rusland wil hiermee binnenlands toerisme stimuleren en zo voorkomen dat zijn bevolking het coronavirus in een ander land oploopt. Mensen komen in aanmerking voor een korting op hun reis als zij die kopen bij een door de overheid samengestelde lijst van binnenlandse reisorganisaties. In totaal zal de Russische overheid hier 3,5 miljard roebel (42 miljoen euro) voor uittrekken.

Controles bij de Frans-Spaanse grens, half juni. Foto Josep Lago/AFP

Vanaf vrijdag mondkapje verplicht bij De Bazaar in Beverwijk

Bezoekers van de overdekte markt De Bazaar in Beverwijk moeten vanaf vrijdag verplicht een mondkapje dragen. Dat schrijft de organisator van de overdekte markt op de website. Mensen die geen mondkapje dragen kan de toegang worden ontzegd tot drukke gebieden binnen de markt.

Bezoekers die zich in het buitengedeelte bevinden, kunnen op basis van de noodverordening niet worden verplicht een mondkapje te dragen. In de hallen van de markt zal dit wel gebeuren, zegt een woordvoerder. „We spreken mensen aan op hun gezonde verstand, zodat iedereen naar De Bazaar kan blijven komen”. Ook het personeel draagt een mondkapje.

In reguliere weekenden komen doorgaans zo'n 20.000 tot 30.000 bezoekers op de markt af. De Bazaar verwacht komend weekend op ongeveer 90 procent van dit aantal te zitten. Bezoekers zonder mondkapje kunnen tegen kostprijs een exemplaar aanschaffen bij een van de ingangen.

WHO bezorgd over Oost-Europa, TUI haalt reizigers terug uit Kroatië

Bestuurder Mike Ryan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op de Ierse radio woensdag zijn zorgen geuit over de toename in het aantal besmettingen met Covid-19 in het zuiden en oosten van Europa „Hoewel de ziekte zeker in het westen van Europa voor nu onder controle lijkt, zien we een aantal zorgwekkende trends in het zuiden en de voormalige Balkan. Daar zijn we bepaald nog niet uit de gevarenzone.”

In meerdere landen in de regio stijgt het aantal nieuw geregistreerde besmettingen deze week met tientallen en soms honderden per dag. Bulgarije telde dinsdag 325 nieuwe gevallen ten opzichte van een dag eerder en in Roemenië waren het er zelfs 994. Montenegro maakte dinsdag melding van 98 nieuwe besmettingen en in Moldavië waren het er 327. Kroatië –een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders – meldde dinsdag 49 nieuwe besmettingen met het coronavirus.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de kleurcode voor reizen naar Kroatië dinsdag van geel bijgesteld naar oranje. Dat betekent dat alleen „noodzakelijke reizen” nog toegestaan zijn én dat Nederlanders die nu of straks terugkeren van een verblijf in het land bij thuiskomst dringend wordt geadviseerd veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. De besmettingsgraad in het land met 4 miljoen inwoners neemt rap toe, aldus het ministerie.

Kroatië heeft met zijn lange Adriatische kust de laatste paar jaar een opmars gemaakt als vakantiebestemming. Alleen al touroperator TUI Nederland heeft op het moment zeshonderd klanten in het land. TUI en aanbieders als Sunweb, D-Reizen en VakantieXperts bieden Nederlanders repatriëring of een mogelijkheid tot omboeken aan, lieten de bedrijven dinsdag aan persbureau ANP weten.

Een volgepakt strand in het Kroatische Rijeka. Foto Denis Lovrovic/AFP

Toezichthouder: patiënten krijgen weer zorg die zij nodig hebben

Patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en medisch-specialistische zorg krijgen over het algemeen weer de zorg die zij nodig hebben. Dat meldt toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag op basis van cijfers over de opschaling van de zorg in Nederland sinds de corona-epidemie enigszins onder controle is.

De NZa spreekt over een „nieuwe normale situatie”, waarbij niet alle misgelopen zorg nog wordt ingehaald, maar patiënten wel weer de zorg krijgen die zij nodig hebben. Het aantal verwijzingen door huisartsen is volgens de toezichthouder weer bijna op het niveau van voor de corona-uitbraak.

Wachtruimte van een GGZ-instelling. Foto Roos Koole

Door de coronacrisis zijn in de eerste zes maanden van dit jaar onder meer bijna achthonderdduizend minder verwijzingen gedaan naar medisch-specialistische zorg. Sinds maart zijn bovendien 63.000 minder verwijzingen gedaan naar de geestelijke gezondheidszorg dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In juni meldden zich 150.000 mensen meer bij de medisch specialist dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook het aantal polikliniekbezoeken is volgens de NZa de afgelopen maanden weer toegenomen, net als het aantal operaties. Het darmkankeronderzoek, voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar, is in mei al hervat. Ruim driekwart van het aantal mensen dat hiervoor wordt benaderd, was in juni opnieuw uitgenodigd.

Lees ook: Toezichthouder: financiering zorg moet fundamenteel anders

Nieuw eredivisieseizoen begint op 12 september

FC Utrecht en AZ openen op 12 september om 16.30 uur in Utrecht het nieuwe eredivisieseizoen. Dat blijkt uit het conceptprogramma voor de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dat de KNVB woensdag heeft gepubliceerd. Het gaat om de speeldata tot en met speelronde 21. Over de overige wedstrijden, die na de winterstop zullen worden afgewerkt, wordt pas in december meer bekend. De Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau, begint op vrijdag 28 augustus aan een nieuw seizoen.

De KNVB zegt er voor komend seizoen alles aan te doen dat de competities uitgespeeld kunnen worden. Spelers, trainers en scheidsrechters zullen tijdens het seizoen worden getest op het coronavirus. Ook hebben alle profclubs toegezegd hun stadion ter beschikking te stellen als in een bepaalde regio vanwege lockdownmaatregelen niet gevoetbald kan worden. Fans worden onder voorwaarden sinds 1 juli weer toegelaten bij wedstrijden.

De eredivisie werd afgelopen seizoen na 25 volledige speelrondes stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Om die reden werd er geen kampioen uitgeroepen en is er geen team gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie. Europese tickets zijn op basis van de laatste stand verdeeld.

Feyenoord begint het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, op zaterdagavond 12 september. Een dag later gaat Ajax op bezoek bij Sparta in Rotterdam en opent PSV de competitie bij FC Groningen.

Archiefbeeld van een wedstrijd tussen FC Utrecht en AZ, vóór de uitbraak van het coronavirus. Foto Ronald Bonestroo/ANP

Bestedingen huishoudens in mei met bijna 13 procent teruggelopen

Consumenten hebben in mei 12,8 procent minder uitgegeven aan goederen en diensten ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is de consumptie van huishoudens in mei minder hard gekrompen dan in april, toen ruim 17 procent minder werd besteed ten opzichte van april 2019.

Huishoudens gaven in de maand mei bijna een kwart minder geld uit aan diensten, zoals restaurant-, sportschool- en theaterbezoeken. Horecagelegenheden en sportscholen moesten in mei vanwege de coronamaatregelen hun deuren gesloten houden. De hoogte van uitgaven aan voedings- en genotsmiddelen nam in mei juist met ruim 6 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het CBS besteedden huishoudens vooral meer geld aan elektrische apparatuur en woonartikelen.

Uit cijfers van het CBS bleek eerder deze maand nog dat de detailhandel in mei ruim 8 procent meer had omgezet dan een jaar eerder. Dat betekende de grootste groei in 14 jaar.

Het CBS maakte woensdag ook cijfers bekend over het volume van investeringen in materiële vaste activa in mei. Tot die activa worden goederen gerekend die tijdens de productie worden ingezet en die in ieder geval meer dan een jaar meegaan. In die goederen werd in mei bijna 19 procent minder geïnvesteerd een jaar eerder. De krimp wordt volgens het CBS vooral veroorzaakt doordat bedrijven en ondernemers minder investeren in onder meer gebouwen, bestelauto's en machines.

Het vertrouwen van consumenten in de economie neemt volgens het CBS in juli weinig toe. In juni kwam het vertrouwenscijfer uit op -27, deze maand staat dit op -26. Daarmee blijft het consumentenvertrouwen, waarin consumenten een oordeel geven over onder meer hun eigen financiële situatie, nog altijd ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-5).

Leegstaande winkelpanden in Leiden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Trump houdt weer coronapersconferentie en adviseert mondkapjes

De Amerikaanse president Donald Trump adviseerde inwoners van de VS tijdens zijn eerste speciale persconferentie over corona sinds eind april een mondkapje te dragen als ze niet genoeg afstand van anderen kunnen houden. „We vragen iedereen die niet in staat is sociale afstand te houden een mondkapje te dragen. Of je mondkapjes nou wel of niet leuk vindt, ze hebben effect. En we moeten alles aangrijpen wat we kunnen”, zei Trump. Volgens de president wordt het virus „waarschijnlijk eerst slechter, voordat het weer beter wordt.”

Foto Sarah Silbiger/EPA

Zelf droeg de president lange tijd geen mondkapje bij openbare gelegenheden, maar de afgelopen dagen was hij voor het eerst meerdere malen met een mondkapje te zien. Hij zei tijdens de persconferentie dat hij eraan begint te wennen en dat hij een mondkapje zal dragen als hij met meerdere mensen in een lift staat. „Ik zal ze met plezier gebruiken. Alles wat mogelijk helpt...is goed.”

Trump riep ook jongeren op om volle cafés te vermijden om zo verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Het aantal coronabesmettingen in de VS blijft stijgen, vooral ook in grote en belangrijke staten als Florida, Californië en Texas. Er zijn sinds de uitbraak van het virus inmiddels bijna 4 miljoen coronagevallen vastgesteld in de Verenigde Staten en ruim 140.000 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

Trump hield in maart en april vrijwel dagelijks goed bekeken persconferenties over het coronavirus, maar stopte daar eind april mee. Dat gebeurde vlak nadat hij veel kritiek kreeg, omdat hij had gezegd dat Amerikanen misschien wel konden herstellen van het virus door desinfectiemiddel te injecteren.

Toen hij maandag aankondigde zijn persconferenties te hervatten, zei hij dat mede te doen vanwege de hoge kijkcijfers afgelopen lente: „Ik hield ze omdat er veel mensen naar keken, recordaantallen in de geschiedenis van de kabeltelevisie. Er is nog nooit zoiets geweest. Het is een geweldige manier om het publiek te informeren over hoe ver we zijn met vaccins en behandelingen.”

Lees ook correspondent Bas Blokker over de persbriefing: Trump doet weer persoonlijk verslag van aanpak coronavirus

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag:

 

Lees hier het coronablog van dinsdag terug