Laatste nieuws Covid-19

Veiligheidsberaad: nog geen extra landelijke maatregelen nodig

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 21 juli het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag:

 

Volg hier het coronablog van woensdag 22 juli

Meer dan 10.000 kleine zorgaanbieders maken gebruik van coronacompensatie

Meer dan tienduizend kleine zorgaanbieders in Nederland hebben een beroep gedaan op een uitkering van zorgverzekeraars ter compensatie van misgelopen inkomsten tijdens de coronacrisis. Dat laat koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.

De regeling werd sinds mei aangeboden aan zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet van minder dan 10 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden. Vaak hebben zij niet de financiële reserves om een crisis zoals de huidige op te vangen.

Zorgverzekeraars vullen de misgelopen omzet aan zodat deze bedrijven vaste lasten, waaronder personeels- en huisvestingskosten, kunnen opbrengen. De „continuiteïtsbijdrage-regeling” is volgens Zorgverzekeraars Nederland „in het leven geroepen om zorgaanbieders financieel goed door de coronatijd te helpen, zodat zij zorg kunnen blijven bieden aan verzekerden”.

Zorgaanbieders konden tot 14 juli een aanvraag doen en met terugwerkende kracht vanaf 1 maart dit jaar steun krijgen. Hoeveel geld precies is uitgekeerd, werd dinsdag niet vermeld. Eerder liet Zorgverzekeraars Nederland weten dat het waarschijnlijk in de miljarden euros zal oplopen.

VS: Chinese hackers proberen ook informatie over coronavaccin te stelen

China heeft geprobeerd westerse bedrijven te hacken die bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Daarbij zou het twee Chinese hackers de afgelopen jaren ook zijn gelukt om bedrijfsgeheimen ter waarde van honderden miljoenen dollars buit te maken.

Volgens de VS zijn bedrijven en instellingen in zeker tien landen, waaronder Nederland en Australië, het doelwit geweest. De afgelopen maanden zouden hackers gekeken hebben naar zwaktes in computernetwerken van bedrijven die werken aan een coronavaccin. Het werd niet duidelijk of ze ook concrete informatie hebben weten te stelen.

De Amerikanen betichten concreet twee Chinese hackers, Li Xiaoyu en Dong Jiazhi, van het stelen van bedrijfsgeheimen en fraude. Zij zouden al jarenlang in opdracht van de Chinese regering werken. Ook demonstranten in Hongkong en de Dalai Lama zouden het doelwit zijn geweest. China heeft zover bekend nog niet gereageerd op de aantijgingen.

China voegt zich volgens de VS bij „de schaamtevolle groep van landen” die zich schuldig maken aan deze vorm van cybercriminaliteit, samen met Rusland, Iran en Noord-Korea. Vorige week betichtten inlichtingendiensten van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada ook Rusland ervan bedrijven te hacken die onderzoek doen naar het coronavaccin.

Veiligheidsberaad: nog geen extra landelijke maatregelen nodig

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, zegt dat er ondanks de stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen nog geen extra landelijke maatregelen nodig zijn. Hij noemt de cijfers die het RIVM eerder op dinsdag presenteerde wel zorgelijk, meldt persbureau ANP.

Volgens Bruls is het belangrijk om de situatie nu „goed te blijven volgen”, en „te zien wat dit betekent voor ziekenhuisopnames van coronapatiënten”. Nederlanders moeten zich volgens hem bewust zijn van de risico's. „Het virus is nog steeds onder ons. Let niet alleen op voor jezelf, maar ook voor een ander die je kan besmetten. Blijf thuis bij klachten en laat je testen.”

Het RIVM liet dinsdag weten dat er de afgelopen week bij 987 Nederlanders Covid-19 is vastgesteld, bijna twee keer zo veel als een week eerder. De schattingen van het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, komen momenteel gemiddeld genomen uit op 1,29. Zelfs de laagste raming van het reproductiegetal ligt nu boven de 1, wat betekent dat de uitbraak zich weer langzaam uitbreidt. Dat is voor het eerst sinds 15 maart.

Lees ook: Forse stijging van aantal nieuwe coronabesmettingen

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's van Nederland. Bruls is burgemeester van Nijmegen en staat aan het hoofd van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Drukte op de kermis in Tilburg. Foto Robin Utrecht/ANP

Oostenrijk voert mondkapjesplicht weer in

 • In Oostenrijk zijn mondkapjes in supermarkten, banken en postkantoren vanaf vrijdag weer verplicht. Dat maakte bondskanselier Sebastian Kurz dinsdag bekend op een persconferentie waar ook andere maatregelen zijn aangekondigd, zo meldt Die Presse. Vanuit een risicogebied mag je alleen het land in met een negatieve test. Het dagaantal bevestigde besmettingen in Oostenrijk lag onder de vijftig in mei en juni, deze maand kwam dat aantal geregeld boven de honderd uit.
 • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Kroatië aangepast. Het ministerie raadt aan alleen nog naar het land af te reizen als dat noodzakelijk is (code oranje). Thuisquarantaine wordt dringend geadviseerd aan iedereen die terugkomt uit Kroatië. De afgelopen maand is het aantal bevestigde besmettingen in Kroatië vrijwel verdubbeld. In totaal telt het land er nu 4.373.
 • Spanje geeft 1,7 miljard euro coronasteun aan ontwikkelingslanden. Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag bekend, meldt persbureau Reuters. Spanje wil helpen om de gezondheidszorg in arme landen te verbeteren. Spanje zelf ontvangt ook coronasteun: uit het speciale coronaherstelfonds van de Europese Unie zullen naar Spanje en Italië de grootste bedragen vloeien.

 

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (r) luisters naar vicekanselier Werner Kogler tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen op dinsdag. Foto Lisi Niesner/Reuters

Man zonder mondkapje valt NS-medewerker aan met schaar

Medewerkers van de NS zijn maandagavond op Utrecht Centraal belaagd door een man met een schaar die weigerde een mondkapje te dragen. Niemand raakte gewond en de man is overgedragen aan de politie, laat de spoorvervoerder dinsdag weten.

Een conducteur had de reiziger verzocht om de trein te verlaten omdat hij geen mondkapje op had. De man weigerde dit, waarna hulp werd opgeroepen. Toen andere NS-medewerkers ter plaatse kwamen, stond er volgens de NS een „hevig zwetende man” die een „dreigende houding” innam. „De collega op wie de man gefocust was probeerde hem nog tot rust te manen door op hem in te praten, helaas zonder succes.”

Nadat hij meerdere doodsbedreigingen had geuit zou de man een schaar tevoorschijn hebben gehaald en de betreffende collega hebben aangevallen. De reiziger miste en werd door medewerkers overmeesterd. De NS noemt het incident een „poging tot doodslag”.

Iets meer coronapatiënten in het ziekenhuis

Het aantal patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag licht gestegen. In totaal gaat het nu om 105 mensen, acht meer dan een dag geleden. Vijftien van de coronapatiënten liggen op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dinsdag.

De stijging geeft vooralsnog geen reden tot zorg, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Het aantal Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is nog stabiel, ondanks de lokale infectie-uitbraken.”

Ruim een kwart minder omzet Coca-Cola

Coca-Cola heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 28 procent minder omzet gedraaid dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het frisdrankconcern dinsdag publiceerde. De omzet daalde van 10 naar 7,2 miljard dollar (6,3 miljard euro).

De hoeveelheid drankjes die het bedrijf verkocht, daalde in het tweede kwartaal met 16 procent. Wel werd de daling gedurende het kwartaal minder sterk: in april verkocht Coca-Cola een kwart minder, in juni was die daling 10 procent. De winst daalde met een derde tot 1,8 miljard dollar.

De daling van de omzet is te wijten aan de wereldwijde sluitingen van horeca, theaters en sportstadions vanwege het coronavirus. De helft van de omzet van Coca-Cola komt van de verkoop van drankjes buitenshuis, waardoor het bedrijf flink wordt geraakt door de maatregelen. Coca-Cola verwacht dat dit tweede kwartaal het zwaarst getroffen kwartaal van het jaar zal zijn.

Lees ook deze analyse over Coca-Cola en concurrent PepsiCoSnacks helpen Pepsi door de coronacrisis heen:

'Inzet corticosteroïden bij ernstig zieke Covid-19-patiënten voorkomt doden'

De kans dat ernstig zieke Covid-19-patiënten overlijden, is beduidend kleiner als zij behandeld worden met corticosteroïden. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Zuyderland Medisch Centrum in Geleen en Heerlen. Van 86 patiënten die met het middel werden behandeld, overleden er veertien binnen twee weken. In een achteraf verzamelde controlegroep van 86 anderen, stierven 41 mensen binnen dezelfde periode. Ook hoefden de patiënten beduidend minder vaak mechanisch beademd te worden (een afname van 71 procent).

Het gaat om patiënten bij wie een zogeheten cytokinestorm is ontstaan. Dat is een reactie van het afweersysteem waarbij afweercellen veel alarmstoffen uitscheiden om een virus te bestrijden, waardoor elders in het lichaam ontstekingen kunnen ontstaan en organen kunnen uitvallen. Ongeveer een kwart van de opgenomen Covid-19-patiënten krijgt met deze reactie te maken; het is een van de voornaamste redenen dat de ziekte zo dodelijk is.

De onderzoekers van het Zuyderland Medisch Centrum spreken over „robuuste” resultaten, maar erkennen dat een groter en gerandomiseerd onderzoek de resultaten nog moet bevestigen. Het onderzoek van het Limburgse ziekenhuis is gebaseerd op een achteraf verzamelde controlegroep met vrijwel dezelfde eigenschappen (zoals leeftijd en BMI) als de groep patiënten die werd behandeld met corticosteroïden. Omdat de twee groepen in verschillende periodes werden behandeld, is het mogelijk dat andere factoren een rol speelden in waarom de behandeling van de tweede groep beter aansloeg.

Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende en afweeronderdrukkende hormonen die onder meer ingezet worden bij patiënten met reuma en andere auto-immuunziekten. Het is niet de eerste keer dat de hormonen met succes worden ingezet bij de behandeling van Covid-19. Vorige maand bleek al uit een grote Britse studie dat behandeling met dexamethason (eveneens een corticosteroïde) sterfte deed verminderen onder Covid-19-patiënten.

Lees ook: Britten claimen vondst medicijn dat sterfte Covid-19 verlaagt

RIVM: bijna twee keer zoveel nieuwe besmettingsgevallen als vorige week

Het RIVM heeft de afgelopen week 987 meldingen ontvangen van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is bijna twee keer zoveel als vorige week, aldus het RIVM dinsdag. Negentien patiënten die het coronavirus hadden opgelopen, werden de afgelopen zeven dagen in het ziekenhuis opgenomen. Ook zijn zeven patiënten overleden. Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland is een toename te zien in het aantal gemelde besmettingen.

Het is de tweede week op rij dat het aantal nieuwe gemelde besmettingen is toe genomen. Vorige week meldde het RIVM acht coronadoden, zestien nieuwe ziekenhuisopnames en 534 vastgestelde besmettingen. De week daarvoor waren dat nog negen sterfgevallen, negentien opnames en 432 besmettingsgevallen.

Het reproductiegetal - dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt - is deze week 1,29, aldus het RIVM. Dit betekent dat honderd coronapatiënten gemiddeld genomen samen 129 anderen besmetten. Het is voor het eerst sinds 15 maart dat het getal ook inclusief betrouwbaarheidsmarge geheel boven de 1,0 ligt. Eerder piekte het gemiddelde al wel kort boven de 1,0, maar toen bleef de onzekerheidsmarge deels onder die grens.

Omdat het aantal besmettingen weer toeneemt, wijst het RIVM erop dat het belangrijk is dat mensen zich aan de coronaregels houden. Het instituut benadrukt dat meldingen over opgenomen, overleden en geteste patiënten soms met enige vertraging binnenkomen. Het kan dus zijn dat patiënten bijvoorbeeld al anderhalve week geleden in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar pas in de cijfers van de afgelopen week zijn meegenomen.

Lees ook: Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt weer op

LinkedIn schrapt wereldwijd 6 procent van de banen

Netwerkwebsite LinkedIn gaat wereldwijd 960 banen schrappen. De reden is dat het platform van Microsoft minder vaak wordt gebruikt nu door de coronacrisis minder bedrijven nieuw personeel zoeken. In totaal gaat het om 6 procent van de werknemers, meldt LinkedIn.

Het bedrijf gaat vooral bij de afdeling personeelswerving en bij de verkoopafdeling bezuinigen. De betreffende werknemers worden daar deze week over geïnformeerd. Het bedrijf is in meer dan tweehonderd landen actief. Naar verwachting zullen ontslagen vallen in meerdere landen in Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika. In Nederland zullen waarschijnlijk geen banen worden geschrapt.

Topman Ryan Polansky zei dat werknemers die worden ontslagen tien weken salaris meekrijgen. Verder mag al het getroffen personeel de door het bedrijf uitgegeven mobiele telefoons, laptops en recent aangeschafte apparatuur houden. Amerikaanse medewerkers krijgen bovendien een jaar lang een ziektekostenvergoeding.

'Tientallen banen weg bij Fokker in Papendrecht'

Bij de fabriek van vliegtuigonderdelenbouwer Fokker GKN in Papendrecht gaan tientallen banen verdwijnen. Dat bevestigt vakbond FNV dinsdag. Door de coronacrisis is de civiele luchtvaart wereldwijd hard getroffen en worden minder vliegtuigen gebouwd. Momenteel werken ongeveer negenhonderd mensen bij de fabriek in Papendrecht, onder meer aan vleugels en staarten voor vliegtuigen.

Fokker zelf wil niet bevestigen dat werknemers moeten vertrekken. Een woordvoerder heeft het over een „versnelling van een eerder aangekondigde transformatie” als „antwoord op de recente afname van de vraag in de civiele luchtvaart”. Het moederbedrijf GKN Aerospace kondigde vorig jaar een reorganisatie aan waarbij wereldwijd duizend banen zouden verdwijnen, met name in management en staffuncties.

Die transformatie staat los van de verdwenen banen door de coronacrisis, concludeert Jan Meeder van FNV Metaal. Volgens hem verdwijnen in Papendrecht tientallen productiefuncties en een aantal ondersteunende functies. Hiervoor zou een sociaal plan zijn opgesteld waarbij medewerkers tot half augustus kunnen aangeven of ze vrijwillig willen vertrekken.

Als niet genoeg werknemers hier gebruik van maken, dreigen gedwongen ontslagen. „Het is momenteel lastig op de arbeidsmarkt om nieuw werk te vinden. Het blijft een harde boodschap”, concludeert Meeder.

Foto Martijn Beekman

Oman verbiedt reizen tussen provincies, Liverpool vraagt supporters binnen te blijven

Een overzicht van het nieuws uit het buitenland.

 • Oman verbiedt reizen tussen de provincies rondom de periode waarin Eid al-Adha (het offerfeest) wordt gevierd, het belangrijkste feest van de islam. Het verbod geldt tussen 25 juli en 8 augustus om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft de staatsomroep dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook komt er een avondklok tussen 19.00 uur en 06.00 uur. Winkels en openbare gelegenheden blijven in die uren gesloten.
 • Liverpool heeft supporters gevraagd woensdag binnen te blijven tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, waarna de Engelse voetbalclub de kampioensbeker in ontvangst zal nemen. Eerder gingen duizenden fans de staat op toen Liverpool kampioen werd door Manchester City te verslaan. Daarmee werd het samenscholingsverbod dat in het Verenigd Koninkrijk geldt verbroken.

  „De waarden van deze club gaan over het zorgen voor elkaar en dat betekent dat jullie ons moeten steunen vanuit huis, in een veilige omgeving”, zegt voetballer Jordan Henderson in een video op Twitter. Als aanvoerder van het team zal hij de beker in ontvangst nemen.

 • Iran heeft dinsdag 229 coronadoden in een etmaal gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie, melden de Iraanse gezondheidsautoriteiten. Hiervoor was 221 doden het hoogste aantal doden dat op één dag werd gemeld. Dat record dateerde van 9 juli.

  Sinds medio april zijn de lockdown-maatregelen in de Islamitische Republiek enigszins versoepeld. Het doel was daarmee de economie te stimuleren, die harde klappen heeft gekregen door de coronacrisis en de Amerikaanse sancties. Het land is in het Midden-Oosten het zwaarst getroffen door de coronacrisis.

Ook Poppenkast op de Dam tot 1 september verboden

De 'Poppenkast op de Dam' is voorlopig niet te zien in het centrum van Amsterdam. Vanwege de drukte in de hoofdstad werd vorige week besloten dat optredens van straatartiesten tot 1 september verboden zijn. Dat verbod treft volgens een woordvoerder van de gemeente ook de poppenkast. De poppenkast werd in mei benoemd tot Nederlands Cultureel Erfgoed.

Poppenspeler Egon Adel was begin juli weer begonnen met zijn show na de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook na het gemeentelijke verbod op straatartiesten bleef Adel spelen omdat hij dacht dat het verbod op straatartiesten niet op hem van toepassing was. Zondag werd hij echter weggestuurd van De Dam.

De drukte nam de afgelopen tijd weer toe in de hoofdstad. Burgemeester Femke Halsema is eerder teruggekomen van vakantie om daarover te praten met de politie en het Openbaar Ministerie. Ze vreest dat het grote aantal bezoekers van de Amsterdamse binnenstad zal leiden tot een toename van het aantal coronabesmettingen.

Er zijn al meerdere maatregelen getroffen. Zo geldt in veelbezochte delen van het Amsterdamse centrum eenrichtingsverkeer en zijn straatartiesten dus voorlopig verboden. Volgens de gemeente trekken acts op de Dam grote groepen mensen die geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Mogelijk worden later dinsdag nog meer maatregelen aangekondigd.

De Poppenkast op de Dam staat sinds mei op de lijst van het Nederlands Cultureel Erfgoed. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Geen wandelaars aan de start in Nijmegen, wel Alternatieve Vierdaagse

Als de coronapandemie niet was uitgebroken, hadden op dit moment meer dan 45.000 wandelaars zich in het zweet gewerkt in Nijmegen. Traditiegetrouw zou op de derde dinsdag van juli de start van de 104ste editie van de Vierdaagse Afstandsmarsen plaatsvinden, het internationale wandelevenement dat ieder jaar duizenden bezoekers naar de Gelderse stad brengt.

Toen de coronamaatregelen in april werden verlengd, werd de Vierdaagse dit jaar officieel afgelast. Toch hoeven wandelaars niet stil te zitten, zij kunnen meedoen met de Alternatieve Vierdaagse. Voor dat kosteloze evenement lopen deelnemers op eigen gelegenheid en een zelfgekozen plek vier dagen achter elkaar een wandeling van 10 tot 50 kilometer. Hun route wordt geregistreerd met een app van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN).

De wandelaars die zich hadden opgegeven voor de reguliere Vierdaagse, zijn automatisch ingeschreven voor de editie van volgend jaar. Dit jaar waren voor het eerst in jaren minder inschrijvingen dan plekken, vermoedelijk omdat het coronavirus al voor de deadline wereldwijd om zich heen greep.

Bekijk deze terugblik: Tientallen jaren wandelen in en rondom Nijmegen

Filippijnse president: arrestaties bij niet dragen mondkapje

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd iedereen die geen mondkapje draagt, te zullen arresteren. „Gearresteerd en vastgehouden worden op het politiebureau zal je een lesje leren voor de rest van je leven”, zo stelde hij dinsdag in een toespraak, zo meldt persbureau Reuters.

Duterte stelde het verspreiden van het coronavirus gelijk aan een serieuze misdaad en vroeg de politie strenger op te treden. „We hebben er geen enkele moeite mee om mensen te arresteren.” Het is niet voor het eerst dat de president een soortgelijke uitspraak doet. In april stelde hij dat iedereen die zich niet aan de lockdownmaatregelen hield door de politie neergeschoten kon worden.

De Filippijnse president staat bij vriend en vijand bekend om zijn harde aanpak van criminaliteit. Sinds zijn aantreden in 2016 voert zijn regering een strijd tegen vermeende drugsdealers en -gebruikers, waarbij duizenden doden zijn gevallen. Vorige week werd aangekondigd dat iedereen met milde of zelfs geen symptomen in een isolatiecentrum geplaatst kan worden.

In de Filippijnen zijn 68.898 besmettingen geconstateerd en zijn zeker 1.835 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk hoger, omdat niet overal in de archipel voldoende testvoorzieningen zijn. In de afgelopen maand is het aantal bevestigde besmettingen verdubbeld.

Invloedrijk Filippijns journalist Maria Ressa: ‘Wij journalisten zitten na 4 jaar Duterte al zo’n beetje in Siberië’

Hadj verplaatst naar 29 juli, alleen voor gelovigen die al in Saoedi-Arabië zijn

Het begin van de jaarlijkse bedevaartstocht voor moslims naar het Saoedische Mekka, de hadj, is uitgesteld naar volgende week woensdag 29 juli. Dat hebben de Saoedische autoriteiten maandag aangekondigd, meldt persbureau AFP. In verband met het coronavirus mogen alleen gelovigen die al in Saoedi-Arabië zijn, zowel buitenlanders als Saoediërs, aan de hadj deelnemen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat gelovigen die van buiten Saoedi-Arabië in het land aankomen niet mogen deelnemen aan de religieuze bijeenkomst.

Als onderdeel van de hadj lopen gelovigen zeven keer dicht op elkaar rond het heilige gebouw de Ka'aba, wat een groot risico zou vormen op verspreiding van het coronavirus. De Ka'aba heeft de vorm van een kubus en is vijftien meter hoog, bekleed met een zwart doek. Het is de meest heiligste plaats in de Islam.

Eerder deze maand was al besloten dat de hadj vanwege de coronapandemie in versoberde vorm zou plaatsvinden, met slechts duizend deelnemers. Zij worden voorafgaand en na het ritueel getest, en moeten verplicht in quarantaine blijven na de bedevaartstocht. Enkele lokale bronnen zeggen dat er tienduizend mensen mogen deelnemen, maar dat aantal is niet officieel bevestigd.

Jaarlijks levert de pelgrimage ruim 10 miljard euro op voor Saoedi-Arabië. Vorig jaar trok de religieuze bijeenkomst 2,5 miljoen gelovigen, van wie de overgrote meerderheid uit het buitenland kwam. Saoedi-Arabië is wat betreft het coronavirus het zwaarst getroffen land in de Golfregio. Er zijn meer dan een 250.000 coronabesmettingen bekend.

Tienduizenden gelovigen verzamelen zich in en rondom de Grote Moskee in Mekka, waar de Ka'aba in het midden staat. Foto Susan Baaghil / Reuters

Meer coronapatiënten opgenomen en overleden in België

Na een toename in het aantal coronabesmettingen in België, neemt nu ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder Covid-19-patiënten toe. Dat meldt omroep VRT dinsdag op basis van cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano. Vorige week spraken experts al over het „begin van de tweede coronagolf” in het land.

In de periode van 11 tot en met 17 juli zijn dagelijks gemiddeld 175 Belgen positief getest op het coronavirus. Dit getal neemt al een week lang iedere dag toe. Vergeleken met de zeven dagen daarvoor (4-10 juli) is een stijging van 79 procent te zien. Dit is te verklaren door de stijging van het zogenoemde reproductiegetal. Dat staat momenteel op 1,3. Dat wil zeggen dat iedere Belg die besmet is met het coronavirus, gemiddeld 1,3 anderen besmet.

Van 11 tot en met 17 juli stierven in België gemiddeld dagelijks drie mensen door Covid-19, de week daarvoor waren dat er minder dan twee. Ook het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen. Tussen 14 en 20 juli werden dagelijks veertien Covid-19-patiënten opgenomen, de week ervoor waren dat er gemiddeld negen. Vandaag is in België de nationale feestdag. Het koninklijk paar houdt drie minuten stilte stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het coronavirus.

Dinsdagmiddag worden ook Nederlandse cijfers bekend; het RIVM geeft om 14.00 uur een update over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Lux et Libertas Lees ook dit commentaar: Deze wereldwijde pandemie blijft er een van de lange adem

Omzet Randstad keldert tijdens lockdown, maar optimisme over herstel

Uitzendconcern Randstad heeft zijn omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim een kwart zien dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Van april tot en met juni zette het concern 4,4 miljard euro om, waar dat in dezelfde periode vorig jaar nog bijna 6 miljard was. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Daarnaast werd een verlies van 57 miljoen euro opgetekend. Vorig jaar was de winst in het tweede kwartaal nog 166 miljoen euro.

De tegenvallende resultaten zijn het gevolg van de lockdowns die in maart en april wereldwijd werden ingevoerd vanwege de coronapandemie. Na een dieptepunt in april, was in mei en juni weer enig herstel te zien naarmate coronamaatregelen werden versoepeld en meerdere sectoren weer gingen draaien.

In april vroeg Randstad NOW-steun aan om de coronacrisis het hoofd te bieden. Door een beroep te doen op het steunpakket, mocht het concern de 18.000 werknemers die door de crisis zonder werk waren komen te zitten, niet ontslaan. In juni maakte het bedrijf bekend geen beroep te doen op de verlenging van de NOW-regeling, waardoor het wel mogelijk wordt om mensen te ontslaan. Een onbekend aantal uitzendkrachten dat via Randstad en dochterondernemingen Tempo-Team, Yacht of BMC werkte kwam kort daarna op straat te staan.

Lees ook: De crisis in met dure uitzendkrachten

Ondanks het omzetverlies is er volgens topman Jacques van den Broek ruimte voor optimisme. Mogelijk zal Randstad zelfs profiteren van het herstel van de economie, aangezien verwacht wordt dat de vraag naar tijdelijk personeel zal toenemen. Hiervoor zullen duizenden werknemers van Randstad omgeschoold moeten worden. Het aantal mensen dat werk kan vinden in de luchtvaart- en auto-industrie zal bijvoorbeeld voorlopig laag blijven, terwijl de vraag naar mensen in andere sectoren groeit.

Hoe de toekomst eruit zal zien voor de uitzendreus is volgens Van den Broek nog niet te zeggen. De economische onzekerheid en regionale lockdowns die op verschillende plekken worden ingevoerd, kunnen een negatief resultaat hebben op de cijfers van Randstad. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg het bedrijf ook al te maken met een fors omzetverlies. Toen daalde de omzet zo'n 30 procent.

Meer thuiswerken en videobellen, minder vliegen

Nederlanders zijn positiever over thuiswerken en vergaderen op afstand dan aan het begin van de coronacrisis, blijkt dinsdag uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De respondenten zeggen ook te verwachten structureel minder met het openbaar vervoer en het vliegtuig te gaan reizen.

Lees ook het hele nieuwsbericht: Nederlanders positiever over thuiswerken, verwachten minder vliegreizen

Weer twee ministers in Brazilië besmet met Covid-19

Nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro al eerder positief testte op Covid-19, hebben twee ministers uit zijn regering dinsdag ook laten weten besmet te zijn met het virus. Het gaat om de minister van Onderwijs Milton Ribeiro en de minister van Burgerschap Onyx Lorenzoni, die beiden hebben aangegeven in quarantaine te gaan.

De twee ministers zijn niet de eerste regeringsleden die positief hebben getest op Covid-19. Eerder bleek al dat de minister van Mijnbouw en de nationale veiligheidsadviseur van de regering besmet waren met het coronavirus.

Minister van Burgerschap Lorenzoni liet op Twitter weten milde symptomen te hebben dankzij het malariamedicijn choloroquine. Bolsonaro zelf prijst het medicijn al enige tijd aan als een effectief medicijn tegen de symptomen van het virus. Tijdens een rally met supporters in de hoofdstad Brasilia op zondag hield de president triomfantelijk een doosje van het medicijn omhoog. Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van het medicijn ontbreekt.

Twitter avatar apagliar Andre Pagliarini Bolsonaro holds up a box of chloroquine like it’s Simba on Pride Rock and the crowd goes wild. The circle of life...
https://t.co/E4eNENp8kv

In Brazilië zijn inmiddels meer dan 80.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ruim 2 miljoen mensen zijn positief getest. In meerdere staten, waaronder Rio de Janeiro, zijn problemen met de registratie van overledenen en besmettingen, waardoor gezondheidsexperts denken dat de werkelijke aantallen hoger zijn.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC dinsdag het belangrijkste nieuws omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van maandag:

 • Twee experimentele vaccins, waarvan één al is besteld door de Nederlandse staat, laten voorlopig hoopgevende resultaten zien. Bij de eerste proeven op mensen riepen de vaccins een sterke afweerreactie op en bleken ze niet al te veel bijwerkingen te hebben, blijkt uit een artikel in The Lancet.
 • Als half augustus nog besmettingen op nertsenbedrijven worden vastgesteld, moeten de dieren preventief worden geruimd. Dat adviseerde het Outbreak Management Team Zoönosen aan het ministerie van Volksgezondheid.
 • De corona-uitbraak in Zuid-Afrika „kan een voorbode zijn voor wat er in de rest van het continent staat te gebeuren”, aldus de WHO. De verspreiding in sommige andere Afrikaanse landen begint „zichtbaar sneller te verlopen”.
 • De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is eerder teruggekomen van vakantie om met de politie en het OM te praten over de drukte in de hoofdstad. Halsema maakt zich zorgen dat het grote aantal bezoekers van de Amsterdamse binnenstad leidt tot een toename van het aantal besmettingen met corona.
 • De marathon van Rotterdam, die aanvankelijk gepland stond voor april dit jaar, is doorgeschoven naar volgend jaar. Eerder werd de marathon verschoven naar oktober, maar de organisatie vindt het niet realistisch te verwachten dat het evenement dan al kan doorgaan.

 

Lees hier het coronablog van maandag terug