Zeker 23 soldaten gedood in Nigeria

Katsina Bij een hinderlaag zijn zeker 23 soldaten omgekomen in het noordwesten van Nigeria. Jihadistische groepen krijgen in het gebied voet aan de grond.
Een Nigeriaanse militair houdt de wacht in de deelstaat Katsina.
Een Nigeriaanse militair houdt de wacht in de deelstaat Katsina. Foto George Esiri

Zeker 23 soldaten zijn omgekomen nadat zij in de Nigeriaanse deelstaat Katsina in een hinderlaag liepen en werden aangevallen door een gewapende groepering afgelopen weekend. Dat meldt persbureau AFP. Een nog onbekend aantal soldaten is vermist.

De soldaten waren onderweg over een bospad bij een afgelegen dorp toen zij werden beschoten. Volgens de veiligheidsdiensten kan het dodental onder de soldaten nog een stuk hoger liggen. Naar de nog vermiste soldaten is een zoekactie gestart.

In Katsina en omliggende deelstaten worden vaker aanvallen uitgevoerd door gewapende groepen. Geregeld gaat het om roofovervallen op dorpen, waarbij onder andere vee wordt gestolen en dorpelingen gekidnapt. Daarbij zijn sinds 2011 zeker achtduizend mensen omgekomen.

De International Crisis Group, een denktank die het geweld in de regio onderzoekt, waarschuwde in mei voor groepen jihadisten die gebruik maken van de onrust in de regio, waaronder terreurgroep Islamitische Staat.