Twee Nederlandse militairen omgekomen bij helikopterongeluk Aruba

Helikopterongeluk Bij een ongeluk met een Nederlandse NH90-helikopter tussen Aruba en Curaçao zijn twee bemanningsleden omgekomen.
Een afbeelding van een NH90-maritieme helikopter ter illustratie.
Een afbeelding van een NH90-maritieme helikopter ter illustratie. Foto Ministerie van Defensie

Bij een ongeluk met een Nederlandse helikopter bij Aruba zijn twee van de vier bemanningsleden omgekomen. Dat meldde Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer maandagochtend vroeg op een persconferentie op het ministerie van Defensie. De twee andere bemanningsleden raakten gewond, maar niet ernstig.

Het toestel vertrok om 20.30 uur Nederlandse tijd (14.30 uur lokale tijd) van Aruba naar Curaçao en stortte op iets meer dan twaalf kilometer van de kust in zee. Nadat de slachtoffers uit het toestel waren gehaald, is nog geprobeerd hen te reanimeren. De reddingsoperatie werd volgens Defensie bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis.

Een kustwachthelikopter en een duikteam van defensie werden ingezet op de plek van de crash. Later op maandag werd ook de zwarte doos teruggevonden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een verkennend onderzoek naar de crash in. Daarvoor gaan leden van de raad naar Aruba, met de Inspectie Veiligheid Defensie.

Patrouillevlucht

Het toestel is een NH90-helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht en de oorzaak is nog niet bekend. Voorlopig worden alle twintig helikopters van het type NH90 aan de grond gehouden. Bauer zei dat het in de rede ligt dat deze toestellen eerst onderzocht worden. Het is voor het eerst dat er een ongeluk gebeurt met dit type toestel, aldus Defensie.

De twee omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies.

Premier Mark Rutte zei maandagochtend „diep getroffen” te zijn door het incident. Rutte sprak zijn steun uit aan de nabestaanden, evenals minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA). Ook Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib laat weten dat de Tweede Kamer meeleeft met de families, vrienden en collega’s. Op defensie.nl is een condoleanceregister geopend.

Twitter avatar khadijaArib Khadija Arib Vandaag kwam het trieste bericht over de helikoptercrash waarbij Christine Martens (34) en Erwin Warnjes (33) het leven hebben verloren. We leven mee met de families, vrienden en collega’s. Namens de Tweede Kamer wens ik ze veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.