Opinie

Knallen over de Nieuwe Binnenweg

Sheila Kamerman

Luister, zegt René-Paul (70), „hoor je dat gepruttel? Geluid in de uitlaat wordt zeer gewaardeerd door de heren. Trek je keihard op en trap je dan op de rem, dan geeft dat een harde klap. Ook dat vinden ze heerlijk.” René-Paul eet samen met Paula (68) een visje op het Heemraadsplein. Tijdens een zonnig weekend is het goed toeven hier in Rotterdam-West, corona-proof terrasjes genoeg – en of je nu Marokkaans, Antilliaans, Turks, Chinees, kebab, vis, pizza of halal wil eten, álles is er te krijgen.

Maar je moet wel tegen langsrazende auto’s kunnen. Want zo gaat de jeugd hier uit: in de auto. ‘s Avonds. Én overdag. Het heeft iets vermakelijks: strakgekapte jongemannen, met een maak-mij-niks-blik, raampje open, muziek hard, rijdend over de Nieuwe Binnenweg, West-Kruiskade, 1e Middellandstraat, altijd met bonkende bassen. En spiedende blikken langs de terrassen: Zie ik iets leuks? Maar vooral: zien ze mij?

Nadeel is het harde rijden. Dat vinden René-Paul en Paula heel irritant, want de stadsstraten zijn er niet op ingericht. En vraag hier élke ondernemer, élke bewoner en ze beginnen erover. Je mag hier 30, zeggen ze. De jochies trekken op tot 70 of 80, en moeten dan in de remmen voor het stoplicht.

Mijn zus uit Berkel en Rodenrijs wil op de elektrische fiets komen, zegt Paula. „Ik zei: Gezellig, maar loop het laatste stuk. Anders kom je niet levend aan.”

Als je even blijft zitten achter je cola of bier, dan zie je ze niet één keer langskomen. Maar nog een keer. En wéér. Zit je een avond op een terras op de Witte de With, zegt René-Paul, dan komen ze zes tot acht keer langs. De straat is nu afgesloten voor auto’s. En de gemeente heeft ook de draai aan het eind van de West-Kruiskade onmogelijk gemaakt.

Ik deed het vroeger ook, zegt Mourad (29). „Auto showen. Liefst een meisje oppikken, maar dat lukte meestal niet. Je hebt geen keus want je komt de clubs niet binnen. Nu heb ik een kind. Dan houdt het op.”

De heel dure auto’s zijn vaak gehuurd, zegt Mourad. „Je hebt ook private lease. Dan betaal je zo’n Mercedes of Audi Sport in vijf jaar af.”

Yassin (19) en Leno (20) willen eerst niets zeggen. „Bent u politie? Een vrouw als u vraagt ons nooit wat, zeker niet over auto’s.” Ze rijden soms rond met vrienden, vertellen ze twintig minuten later, inmiddels overtuigd dat ik geen agent ben.

Yassin deelt een VW Polo met zijn moeder, Leno heeft een Toyota Aygo. Het is „tijdverdrijf”, zegt Leno. We zijn het zo gewend, zegt Yassin. „En je kunt lekker met elkaar praten.”

Ik geef ze een visitekaartje. „Jullie kunnen altijd bellen.”

„Waarvoor dan?”

„Nou gewoon, als je iets leuks of bijzonders hebt.”

„Ook ’s nachts?”

„Liever niet ’s nachts.”

Lotfi El Hamidi heeft vakantie. Deze en volgende week wordt hij op deze plek vervangen door Sheila Kamerman.