Iran executeert verdachte tolk voor spionage op generaal Soleimani

Executie Mahmoud Mousavi-Majd zou informatie hebben gedeeld met Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten over generaal Soleimani, maar niet direct betrokken zijn bij zijn dood.
Een herdenkingsdienst voor generaal Soleimani in Bagdad, waar hij omkwam door een Amerikaanse drone-aanval.
Een herdenkingsdienst voor generaal Soleimani in Bagdad, waar hij omkwam door een Amerikaanse drone-aanval. Foto Ahmed Jalil/EPA

De Iraanse autoriteiten hebben zondag een Iraanse tolk geëxecuteerd die verdacht werd van het bespioneren van de door Verenigde Staten vermoorde generaal Qassem Soleimani. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA. Het zou gaan om Mahmoud Mousavi-Majd, een spion die informatie doorgespeeld zou hebben aan de Amerikaanse CIA en Israëlische Mossad.

Mousavi-Majd werd twee jaar geleden opgepakt omdat hij informatie over activiteiten en verblijfsplaatsen van Soleimani en andere hooggeplaatste officieren, verkregen tijdens zijn werk als tolk, zou hebben gedeeld met de buitenlandse inlichtingendiensten. Ook werd hij verdacht van het doorspelen van informatie over Iraanse wapen- en telecommunicatiesystemen. Mousavi-Majd zou niet direct betrokken zijn bij de moord op Soleimani.

Lees ook dit interview met speciaal VN-Rapporteur Agnès Callamard: ‘Accepteren we dat elke bad guy overal dronedoelwit is?’

Generaal Soleimani, twee decennia lang een van de bepalende figuren in het Iraanse buitenland- en defensiebeleid, kwam in januari dit jaar om het leven door een luchtaanval op bevel van president Donald Trump. Zijn dood zorgde voor een escalatie van het conflict tussen Washington en Teheran.

Het Iraanse ministerie van Defensie beloofde in januari „verpletterende wraak” voor de moord op Soleimani. Enkele dagen na diens dood, bestookte Iran ter vergelding een luchtmachtbasis in Irak die ook door de Amerikanen werd gebruikt. Eind vorige maand vaardigde Iran een arrestatiebevel uit voor president Trump en 35 anderen op verdenking van moord en terrorisme. De namen van de overige 35 maakten de Iraanse autoriteiten niet bekend.