Gaswinning

Opnieuw aardbeving in Groningen, veel schademeldingen na eerdere schok

Bij het Groningse buurtschap Startenhuizen heeft zondagochtend vroeg een aardbeving met een kracht van 2,3 plaatsgevonden. Volgens het KNMI was de schok om 04.07 uur ’s ochtends. De beving werd vijf minuten later gevolgd door een lichte naschok.

Bij RTV Noord zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die wakker werden door de beving. „

Het uit een tiental huizen en boerderijen bestaande Startenhuizen ligt deels in de gemeente Loppersum, waar afgelopen dinsdag een aardbeving plaatsvond met een kracht van 2,7. Dat was tot nu toe de zwaarste beving van dit jaar. Donderdag was er een beving met een kracht van 1,8 bij Hellum.

De burgemeester van Loppersum, Hans Engels, zei tegen Hart van Nederland dat er een snellere en effectievere aanpak van de landelijke politiek moet komen om het risico op aardbevingen terug te dringen. Hij wil onder andere dat een crisisteam, „desnoods onder leiding van de minister-president”, maatregelen neemt. Hij pleit voor een spoedwet die juridische, bestuurlijke en bureaucratische belemmeringen wegneemt. „Desnoods nodigen we ook Shell uit als grootaandeelhouder en wijzen wij hen op hun verantwoordelijkheid die zij hebben in het hele gebied.”

Volgens het KNMI is er geen bijzondere reden voor de snelle opeenvolging van het aantal bevingen. „Dit is een periode van verhoogde activiteit. Dat hebben we vaker gezien in het verleden”, aldus een woordvoerder tegen het ANP.

Vorig jaar waren er in totaal 87 aardbevingen in Groningen, waarvan elf met een kracht van meer dan 1,5. In Loppersum zijn om bevingen te voorkomen in 2018 de gasputten afgesloten.De gaswinning in het gebied stopt in 2022 waarschijnlijk helemaal.

Na de schok bij Loppersum van afgelopen week zijn 833 schademeldingen aan huizen en gebouwen binnengekomen en elf van acuut onveilige situaties, meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen vrijdag. (NRC)