Frankrijk

Brandstichting in grote kathedraal van Nantes

Brandweerlieden blussen de brand in de kathedraal van Nantes.
Brandweerlieden blussen de brand in de kathedraal van Nantes. Foto Laetitia Notarianni /AFP

In de kathedraal van Nantes heeft zaterdagochtend een grote brand gewoed. Justitie gaat ervan uit dat het vuur, dat op drie verschillende plekken ontstond, werd aangestoken. Zondag werd een verdachte, een 39-jarige vrijwilliger, aangehouden. In de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus is het ruim vierhonderd jaar oude orgel volledig verwoest. De glas-in-lood-ramen zijn geknapt. Het vijftiende-eeuwse bouwwerk is een belangrijke trekpleister in de West-Franse stad. Er staat onder meer de graftombe van de voormalige hertog van Bretagne Frans II en zijn vrouw. De korpschef van de lokale brandweer benadrukte dat de schade waarschijnlijk niet zo groot is als die aan de Parijse Notre-Dame, die vorig jaar deels werd verwoest door een brand.