Verstappen tweede in Grand Prix Hongarije na crash op weg naar start

Formule 1 Verstappen reed op weg naar de startopstelling zijn bolide in de vangrail. Hij kon desondanks op tijd starten en eindigde na Hamilton als tweede.
Verstappen op het parcours in het Hongaarse Mogyoród.
Verstappen op het parcours in het Hongaarse Mogyoród. Foto Joe Klamar/AP

Max Verstappen is in een bewogen Grote Prijs van Hongarije toch nog op het podium geëindigd. De Formule 1-coureur eindigde als tweede, achter de achtvoudige winnaar van de Hongaarse Grand Prix en huidig wereldkampioen Lewis Hamilton. De Fin Valtteri Bottas, net als Hamilton uitkomend voor Mercedes, finishte als derde.

Even leek het erop dat Verstappen helemaal niet zou starten in de race op het parcours Hungaroring in Mogyoród. Verstappen maakte een stuurfout terwijl hij vanuit de pits op weg was naar de startopstelling en reed zijn bolide stuk in de vangrails. De monteurs van Red Bull Racing wisten de kapotte auto binnen een kwartier te repareren waardoor Verstappen net op tijd aan de start kon verschijnen.

Vervolgens kende Verstappen een verrassend sterke start. Hij rukte snel op van de zevende naar de derde positie en lag na enkele ronden tweede. Die positie wist hij de rest van de race vast te houden, al kwam Bottas in de slotfase steeds dichterbij. De Fin, die een slechte start had maar geleidelijk aan op stoom kwam, liep steeds verder in op de Nederlander, maar Verstappen wist zijn positie te verdedigen.

Verstappen bedankte zijn team achteraf voor de snelle reparatie van zijn wagen. „Ik ben blij dat ik ze kon terugbetalen met de tweede plek.” Hij noemde het „goed voor ons” dat hij de twee coureurs van Mercedes, Lewis en Bottas, uit elkaar heeft gedreven. Verstappen werd na de race uitgeroepen tot coureur van de dag. De Nederlander staat nu derde in het wereldkampioenschap met 33 punten. Hamilton leidt de ranglijst met 63 punten, tweede staat Bottas met 58 punten. (ANP/NRC)

De eindstand van de Grand Prix van Hongarije:

Twitter avatar F1 Formula 1 🏁 TOP 10 - END OF RACE 🏁 1 HAM 📸
2 VER
3 BOT
4 STR
5 ALB
6 VET
7 PER
8 RIC
9 MAG
10 SAI #HungarianGP 🇭🇺 #F1 https://t.co/kM8mLw0Kxc