Opnieuw mysterieuze ontploffingen in Iran

Iran In de afgelopen weken zijn er op verschillende plaatsen in Iran explosies en branden geweest, dit weekend bij een oliepijpleiding en een elektriciteitscentrale.
Bij een explosie bij het Sina At'har zorgcentrum in de hoofdstad Teheran op 1 juli kwamen 19 mensen om het leven.
Bij een explosie bij het Sina At'har zorgcentrum in de hoofdstad Teheran op 1 juli kwamen 19 mensen om het leven. Foto Atta Kenare/AFP

In Iran is zondag een explosie geweest in een elektriciteitscentrale in de stad Islamabad. Dat meldt persbureau AFP. De centrale moest twee uur worden stilgelegd, maar er vielen geen gewonden. Volgens de directeur van de centrale werd de ontploffing veroorzaakt door een defecte transformator. Later op de dag brak een brand uit in een fabriek in de noordelijke regio Iraans Azerbeidzjan. Daarbij raakten twee brandweerlieden gewond.

Het zijn de volgende incidenten in een reeks van branden en ontploffingen die de afgelopen maanden plaatsvonden op verschillende plekken in de Islamitische Republiek. Eerder dit weekend brak bijvoorbeeld nog een brand uit bij een oliepijpleiding.

De explosies en branden in Iran hebben al verschillende energiecentrales getroffen. Zo werd eerder deze maand een belangrijk nucleair complex waar uranium wordt verrijkt verwoest door een brand. Ook zijn er branden geweest bij een scheepswerf en verschillende fabrieken. Opvallend is dat het telkens om belangrijke industriële en militaire locaties gaat.

De toedracht van de incidenten is meestal onbekend en in sommige gevallen wordt zelfs ontkend dat er iets is gebeurd. Bij sommige explosies wijzen de autoriteiten een technisch mankement als oorzaak aan; zoals ook zondag gebeurde na de explosie in de elektriciteitscentrale in Islamabad.

Luchtafweer

De Iraanse autoriteiten zouden op de hoogte zijn van de oorzaak van de brand bij het nucleaire complex, maar zeggen hier vooralsnog om veiligheidsredenen over te zwijgen. De BBC kreeg bericht dat een voorheen onbekende binnenlandse terreurgroep achter de brand zat. Of dat het geval is, blijft onduidelijk. Aartsvijand Israël bevestigt noch ontkent achter de incidenten te zitten. „Niet elke gebeurtenis in Iran houdt noodzakelijkerwijs verband met ons”, verklaarde minister van Defensie Benny Gantz eerder deze maand.

De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte donderdag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten reden hadden om aan te nemen dat het Iraanse luchtafweersysteem op „high alert” staat. In januari haalden Iraanse strijdkrachten per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig neer, na de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Lees ook: Brand verwoest nucleaire installatie Iran, mogelijk aangericht door Israël