Opnieuw aardbeving in Groningen

Startenhuizen Bij het Groningse Startenhuizen heeft zondagochtend vroeg een aardbeving met een kracht van 2,3 plaatsgevonden. Het is de tweede relatief zware beving in een week in de regio.
Een door een eerdere aardbeving beschadigde boerderij in Startenhuizen
Een door een eerdere aardbeving beschadigde boerderij in Startenhuizen Foto Vincent Jannink/ANP

Bij het Groningse buurtschap Startenhuizen heeft zondagochtend vroeg een aardbeving met een kracht van 2,3 plaatsgevonden. Volgens het KNMI gebeurde de schok om 04.07 uur ‘s ochtends. De beving werd vijf minuten later gevolgd door een lichte naschok.

Bij RTV Noord zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die wakker werden door de beving. „De meldingen op de redactie komen onder andere uit ’t Zandt, Middelstum en Loppersum. Volgens een paar van de meldingen voelde de beving minder heftig dan die in Loppersum, eerder deze week”, meldt de regionale omroep.

Het uit een tiental huizen en boerderijen bestaande Startenhuizen ligt deels in de gemeente Loppersum, waar afgelopen dinsdag een aardbeving plaatsvond met een kracht van 2,7. Dat was tot nu toe de zwaarste beving van dit jaar. Donderdag was er een beving met een kracht van 1,8 bij Hellum.

Volgens het KNMI is er geen bijzondere reden voor de snelle opeenvolging van het aantal bevingen in de regio. „De bevingen vinden plaats rondom Loppersum, daar waar de compactie en dus spanningsopbouw in de ondergrond het grootst is. Dit is een periode van verhoogde activiteit. Dat hebben we vaker gezien in het verleden”, aldus een woordvoerder tegen ANP.

Lees ook deze reportage over de beving van afgelopen dinsdag: Nieuwe beving is niet enige klap

Vanwege de gaswinning in Groningen rommelt het al jaren in het gebied. Vorig jaar waren er in totaal 87 aardbevingen, waarvan elf met een kracht van meer dan 1,5. In Loppersum zijn juist om bevingen te voorkomen in 2018 de gasputten afgesloten.

De gaswinning in het gebied stopt in 2022 waarschijnlijk helemaal, maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) zullen er ook daarna nog bevingen plaatsvinden. Na de schok bij Loppersum van afgelopen week zijn 833 schademeldingen aan huizen en gebouwen binnengekomen en elf van acuut onveilige situaties, meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen vrijdag.

De zwaarste gasaardbeving ooit in Groningen had een kracht van 3,6 en vond plaats in 2012 bij het dorp Huizinge.