Laatste nieuws Covid-19

Alle Schiedamse boa’s in thuisquarantaine wegens coronabesmettingen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 20 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 21 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

  • Twee experimentele vaccins, waarvan één al is besteld door de Nederlandse staat, laten voorlopig hoopgevende resultaten zien. Bij de eerste proeven op mensen riepen de vaccins een sterke afweerreactie op en bleken ze niet al te veel bijwerkingen te hebben, blijkt uit een artikel in The Lancet.
  • Als half augustus nog besmettingen op nertsenbedrijven worden vastgesteld, moeten de dieren preventief worden geruimd. Dat adviseerde het Outbreak Management Team Zoönosen aan het ministerie van Volksgezondheid.
  • De corona-uitbraak in Zuid-Afrika „kan een voorbode zijn voor wat er in de rest van het continent staat te gebeuren”, aldus de WHO. De verspreiding in sommige andere Afrikaanse landen begint „zichtbaar sneller te verlopen”.
  • De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is eerder teruggekomen van vakantie om met de politie en het OM te praten over de drukte in de hoofdstad. Halsema maakt zich zorgen dat het grote aantal bezoekers van de Amsterdamse binnenstad leidt tot een toename van het aantal besmettingen met corona.
  • De marathon van Rotterdam, die aanvankelijk gepland stond voor april dit jaar, is doorgeschoven naar volgend jaar. Eerder werd de marathon verschoven naar oktober, maar de organisatie vindt het niet realistisch te verwachten dat het evenement dan al kan doorgaan.

Alle Schiedamse boa's in thuisquarantaine wegens coronabesmettingen

Zeker negen handhavers die de afgelopen weken „aan de frontlinie” hebben gewerkt in Schiedam, blijken het coronavirus te hebben opgelopen. Op advies van de GGD zit het volledige team Toezicht & Handhaving, bestaande uit zo'n vijftig medewerkers, twee weken in thuisquarantaine. Dat laat de gemeente maandag weten. Schiedam heeft daarom de komende veertien dagen geen eigen handhaving en zoekt naar vervanging.

Twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) uit het team hadden vorige week verschijnselen die wezen op corona. Toen bleek dat zij inderdaad het virus hadden, werden al hun collega's ook getest, en bleken anderen ook besmet te zijn. Het is nog onduidelijk waar en wanneer de medewerkers het virus hebben opgelopen, en of dat mogelijk tijdens het werk is gebeurd. Uit een enquête van Nieuwsuur bleek begin deze maand dat Schiedam na de gemeente Waterland relatief de meeste coronaboetes heeft uitgedeeld van Nederland.

Om het gat in de boa-bezetting op te vangen, zijn volgens de gemeente „op regionaal niveau” afspraken gemaakt. Een woordvoerder laat weten dat onder meer gekeken wordt of boa's van andere gemeenten kunnen bijspringen. Ook zal de politie bepaalde taken van de handhaving tijdelijk waarnemen. „Het geeft wel wat problemen, maar het mag niet ten koste gaan van de gezondheid”, stelt de gemeentewoordvoerder.

Het college van burgemeesters en wethouders laat weten „erg geschrokken” te zijn van de uitslag. Alle medewerkers, ongeacht of ze positief of negatief testten, is op advies van de GGD gevraagd om in quarantaine te gaan. De handhavers hebben „de afgelopen maanden bijna onafgebroken aan de frontlinie gewerkt”, concludeert het college. „De gemeente zal het advies ter harte nemen, ondanks dat dit veel vraagt van de betrokken medewerkers, zeker in deze vakantieperiode.”

Archiefbeeld van een handhaver. Foto Koen van Weel/ANP

WHO: Zuid-Afrika is waarschuwing voor de rest van Afrika

De corona-uitbraak in Zuid-Afrika „kan een voorbode zijn voor wat er in de rest van het continent staat te gebeuren”. Daarvoor waarschuwde WHO-topman Mike Ryan maandag volgens persbureau Reuters.

Momenteel stijgt het aantal coronabesmettingen in weinig landen zo hard als in Zuid-Afrika. De afgelopen dagen werden er telkens rond de 13.000 nieuwe coronagevallen per etmaal geconstateerd. Voor zover bekend zijn ruim vijfduizend Zuid-Afrikanen aan Covid-19 bezweken. „In andere Afrikaanse landen zijn de aantallen vooralsnog lager”, zei Ryan, „maar ik denk wel dat de verspreiding in een aantal landen in Afrika beneden de Sahara zichtbaar sneller begint te verlopen. Dat moet zeer, zeer serieus worden genomen.”

Lees ook: Pandemie is nog lang niet over, wordt ‘erger en erger’

Het totaal aantal vastgestelde besmettingen wereldwijd nadert de 15 miljoen. Directeur-generaal van de WHO Tedros waarschuwde vorige week al dat de pandemie „erger en erger en erger” zal worden als er in bepaalde landen niet goed wordt ingegrepen. „In te veel landen gaat het de verkeerde kant op.” Het virus verspreidt zich niet alleen in Zuid-Afrika snel, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en India.

Een grafdelver aan het werk op het coronagedeelte van een begraafplaats in Kaapstad. Foto Nardus Engelbrecht/AP

UWV: 21.000 keer regeling TOFA voor flexwerkers aangevraagd

UWV heeft sinds 22 juni 21.000 aanvragen binnen gekregen voor de zogeheten overbruggingsregeling TOFA. Dat laat de uitkeringsinstantie maandag weten in een persbericht.

De TOFA (Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten) kan vanaf 22 juni aangevraagd worden en is bedoeld voor flexwerkers en uitzendkrachten die door de coronacrisis een deel van hun inkomen zijn verloren. Zij kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal 1.650 euro bruto. Wel moeten ze aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moeten deze flexwerkers in februari nog minstens 400 euro hebben verdiend, en daarvan zeker de helft zijn verloren. Voor maart, april en mei kunnen ze in dat geval 550 euro per maand krijgen.

De helft van de aanvragen werd volgens UWV afgewezen. „Dit lijkt voornamelijk te komen doordat mensen te weinig salaris hebben ontvangen in februari of teveel in april en daarmee niet voldoen aan de voorwaarden”, schrijft de uitkeringsinstantie. De TOFA kan nog tot 26 juli worden aangevraagd.

Nog zestien Covid-patiënten op intensive cares

Op Nederlandse intensive cares liggen zestien patiënten die besmet zijn met Covid-19. Dat is één patiënt minder dan gister, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal ziekenhuisopnames is wel iets gestegen: van 76 naar 81.

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is er nog steeds sprake van „een stabiel beeld met kleine schommelingen per regio en landelijk”. De afgelopen dagen zijn op verschillende plaatsen in het land, zoals in Goes en Hillegom, opvallend veel besmettingen vastgesteld. Dat vertaalt zich volgens Kuipers niet in een stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

In totaal liggen in Nederland 583 patiënten op intensive cares. Tijdens het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Nederland waren dat er meer dan 1.400.

Besmettingscluster in Hillegom gelinkt aan cafébezoek

In het Zuid-Hollandse Hillegom zijn zeker 23 coronabesmettingen gelinkt aan een café. Dat is gebleken uit bron- en contactonderzoek, meldt de GGD Hollands Midden maandag. De betreffende horecagelegenheid, De Kleine Beurs, moest vorige week de deuren al sluiten toen bleek dat meerdere gasten het virus hadden opgelopen.

Volgens de GGD kon het virus zich mogelijk verspreiden doordat mensen met milde klachten door bleven werken. De eigenaar van De Kleine Beurs zegt tegen Omroep West dat hij ook corona blijkt te hebben, ook al heeft hij verder nergens last van. „Ik ben enorm geschrokken.”

Vermoedelijk heeft het virus zich tijdens een caféavond op zaterdag 11 juli kunnen verspreiden. De GGD roept gasten die de horecagelegenheid tussen woensdag 8 juli en donderdag 16 juli hebben bezocht op om te letten op hun gezondheid. Mensen die in De Kleine Beurs zijn geweest moeten zich zo snel mogelijk laten laten testen als ze verschijnselen zoals verkoudheid of hoesten ontwikkelen. „Op basis van dit contactonderzoek bepalen we welke maatregelen familie, vrienden, werknemers, klanten, etc. moeten nemen”, schrijft de GGD. „Dit is maatwerk. Als iedereen zich aan deze adviezen houdt, voorkomen we verdere verspreiding.”

Gouden Bal voor het eerst sinds 1956 niet toegekend

De Gouden Bal, een prestigieuze prijs voor de beste voetballer ter wereld, wordt dit jaar vanwege de coronacrisis niet uitgereikt. Dat heeft het Franse tijdschrift France Football, dat de prijs vergeeft, maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer in de 64-jarige geschiedenis van de Ballon d'Or dat de prijs niet wordt uitgedeeld.

Al met al vindt France Football het voorbije, door de pandemie verstoorde voetbalseizoen te uitzonderlijk om de Gouden Bal toe te kennen. Zo hebben sommige kanshebbers lang niet kunnen spelen omdat hun competities stillagen, terwijl anderen wel konden doorspelen. Ook zou er volgens het tijdschrift altijd een bijsmaak aan een Gouden Bal uit 2020 blijven kleven, een onwenselijke situatie. „Dan hebben we liever een klein gaatje in onze historie”, aldus France Football.

Lionel Messi won vorig jaar de Gouden Bal. Hij kreeg van de jury net iets meer stemmen dan Nederlander Virgil van Dijk. De Gouden Bal voor vrouwen ging naar de Amerikaanse sterspeelster Megan Rapinoe, terwijl Matthijs de Ligt verkozen werd tot beste speler ter wereld onder de 21 jaar.

Marathon Rotterdam verschoven naar 2021

De marathon van Rotterdam, die aanvankelijk gepland stond voor april dit jaar, is doorgeschoven naar volgend jaar. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Eerder werd de marathon verschoven naar oktober, maar de organisatie vindt het niet realistisch te verwachten dat het evenement dan al kan doorgaan. Het zal volgens de organisatoren te moeilijk zijn om rekening te houden met de maatregelen zoals anderhalve meter afstand met duizenden deelnemers en de organisatie wilde geen kleinere versie organiseren.

De marathon zal plaatsvinden op 11 april 2021, waar de wedstrijd in combinatie met kortere loopevenementen onderdeel zal zijn van een sportweekend. De organisatie verwacht vijftigduizend deelnemers en honderdduizenden toeschouwers. De zeventienduizend startbewijzen voor de veertigste editie van de marathon zullen op de nieuwe datum nog geldig zijn. De organisatie schrijft dat zij met het uitstel deelnemers op tijd duidelijkheid wil geven.

Ook in Eindhoven zal dit jaar geen marathon worden gehouden. Organisator Edgar de Veer noemt de afgelasting „spijtig, maar ook de enige juiste beslissing”. Doorgaan van de hardloopwedstrijd zou „niet realistisch” zijn geweest. De hardloopwedstrijd in de Brabantse stad stond gepland op 11 oktober. Eindhoven heeft na Rotterdam en Amsterdam de grootste marathon van Nederland, zowel qua deelnemersaantal als qua tijden.

De marathon van Rotterdam in 2019. Foto Robin Utrecht/ANP

Burgemeester van Amsterdam Halsema breekt vakantie af om drukte

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft haar vakantie onderbroken om met het OM en de politie te praten over de drukte in de hoofdstad. Ze maakt zich zorgen dat het grote aantal bezoekers van de Amsterdamse binnenstad leidt tot een toename van het aantal besmettingen met corona, zegt een woordvoerder.

De burgemeester, het OM en de politie zijn nu in vergadering over eventuele aanvullende maatregelen. De woordvoerder verwacht dat hier morgen of vandaag meer duidelijkheid over komt. Zaterdagavond sloot de gemeente al tijdelijk enkele straten in het populaire gebied de Wallen om de toeloop van mensen te stremmen. Ook gold daar het afgelopen weekend eenrichtingsverkeer voor voetgangers, net als op de centraal gelegen winkelstraat de Kalverstraat.

Winkelend publiek op de Wallen in Amsterdam, afgelopen zaterdag. Foto Olaf Kraak/ANP

Inspectie: luchtvaartmaatschappijen moeten tickets sneller terugbetalen

KLM, Corendon, Transavia en TUI moeten de kosten van geannuleerde tickets sneller terugbetalen. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maandag in een rapport. De inspectie onderzocht de handelswijze van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen voor de Nederlandse markt die door de uitbraak van het coronavirus vluchten moesten annuleren.

Wel bieden KLM, Corendon, Transavia en TUI inmiddels klanten adequaat de keuze tussen een voucher, een andere vlucht of terugbetaling. Aanvankelijk gebeurde dat niet, stelt de inspectie. De vliegbedrijven verstrekten ongevraagd vouchers aan hun klanten, ook wanneer deze daar bezwaar tegen maakten. Europese wetgeving schrijft voor dat klanten de keuze hebben om geld terug te vragen.

De inspectie schrijft dat de luchtvaartmaatschappijen de kosten voor geannuleerde vluchten eigenlijk binnen zeven dagen moeten terugbetalen. KLM, Corendon, Transavia en TUI zeggen dat dit door het hoge aantal verzoeken niet lukt. De ILT gaat deze en volgende maand met ze in gesprek over „een concrete en redelijke terugbetalingstermijn”.

De ILT onderzocht ook zes buitenlandse luchtvaartmaatschappijen op hun handelswijze. Vijf daarvan boden passagiers vanaf het begin van de coronacrisis adequaat de keuze tussen geld terug en het omboeken van een vlucht. Alleen Vueling Airlines kon niet onderbouwen dat ze dit goed deden. De ILT gaat dit bedrijf verder onderzoeken.

KLM-vliegtuigen op Schiphol. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Advies: nertsen ruimen als volgende maand nog besmettingen zijn

Als half augustus nog besmettingen op nertsenbedrijven worden vastgesteld, moeten de dieren preventief worden geruimd. Dat adviseert het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) aan het ministerie van Volksgezondheid, schrijven de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) maandag in een Kamerbrief.

Vooralsnog acht de adviesgroep het niet nodig de dieren te ruimen omdat er nog terrein te winnen is op het gebied van hygiëne op de fokkerijen. Het protocol hiervoor is recent aangescherpt en ook zijn er meer persoonlijke beschermingsmiddelen ingezet op de bedrijven. Wel zegt het OMT-Z dat nertsenhouderij zo snel mogelijk moet worden afgebouwd, met het oog op eventuele uitbraken tijdens het komende fokseizoen. Met de bedrijven die niet willen stoppen met het fokken van de dieren, moeten strenge afspraken worden gemaakt op het gebied van hygiëne op de werkvloer.

Lees ook: Ruimen van nertsen wordt ‘pittig’, maar in de stal sluimert het virus

Aanleiding voor de Kamerbrief is een aantal uitbraken op diverse fokkerijen in Nederland. Tot en met 17 juli zijn op 25 nertsenbedrijven besmettingen vastgesteld. 21 van de fokkerijen liggen in Noord-Brabant, de overige vier in Limburg. De meest waarschijnlijke bron van de uitbraken op de bedrijven zijn volgens het OMT-Z besmette medewerkers geweest. Omdat de nertsenpups de afgelopen weken zijn gevaccineerd, hebben de medewerkers veel contact gehad met de dieren.

Nu die periode van intensief mens-dier-contact voorbij is en de hygiënemaatregelen zijn aangescherpt, verwacht het OMT-Z dat het aantal besmettingen zal afnemen. Het effect van het aangescherpte hygiëneprotocol is wel pas over een paar weken te merken, waarschuwt de adviesgroep. Naar verwachting komen er in eerste instantie meer besmette bedrijven bij.

Verder concludeert het OMT-Z dat er alleen een besmettingsgevaar bestaat voor werknemers van de besmette stallen. Daarbuiten is geen verhoogd risico voor de volksgezondheid omdat er geen sprake is van verspreiding naar de omgeving.

De ruiming van een besmette nertsenfokkerij in de Brabantse plaats Ospel, begin deze maand. Foto Rob Engelaar/ANP

Kim Jong-un vervangt bouwcommissie ziekenhuis

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een groep managers die verantwoordelijk waren voor de bouw van een prestigieus nieuw ziekenhuis in de hoofdstad Pyongyang ontslagen, schrijft persbureau Reuters maandag. De managers zouden ten onrechte het volk om donaties voor het nieuwe ziekenhuis hebben gevraagd. Hoewel het coronavirus officieel geen aanleiding vormde voor de bouw van het ziekenhuis, denken experts dat het bedoeld is om coronapatiënten te verzorgen.

Kim Jong-un zou hebben geklaagd dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis „op achteloze wijze” wordt uitgevoerd en dat de managers onnodig anderen hebben belast met hun problemen. Het ziekenhuis moet in oktober klaar zijn, op de 75ste verjaardag van de Koreaanse communistische partij, die de macht heeft in het land. Bij de aankondiging van de bouw van het ziekenhuis in maart zei de Noord-Koreaanse leider dat dit nodig was omdat het land goede medische zorg ontbeert.

Volgens de officiële gegevens komen er geen coronagevallen voor in Noord-Korea. Dit wordt door experts sterk betwijfeld, onder andere vanwege berichten over mensen die zijn overleden nadat zij symptomen van Covid-19 vertoonden. Noord-Korea nam wel al in een vroeg stadium maatregelen, onder anderen door de grens met China te sluiten.

Lees ook: ‘Noord-Korea provoceert om aandacht van corona en honger af te leiden’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un geeft aanwijzingen bij het ziekenhuis in aanbouw. Het is onduidelijk wanneer de foto genomen is. Foto KCNA/Reuters

Mondkapjesplicht in Frankrijk van kracht in ingesloten publieke ruimtes

Vanaf deze maandag is het dragen van mondkapjes in publieke gebouwen in Frankrijk verplicht voor iedereen van elf jaar of ouder. De maatregel zou eigenlijk per 1 augustus worden ingevoerd, maar is vervroegd vanwege oplevingen van het aantal coronapatiënten in een aantal gebieden. De boete voor het niet dragen van een mondkapje waar dat wel verplicht is, bedraagt 135 euro.

De verplichting geldt voor alle overdekte ruimtes en gebouwen die toegankelijk zijn voor het publiek. Daaronder vallen onder meer winkels en supermarkten, overdekte markten, banken, bibliotheken en gebedshuizen. Eerder was het dragen van mondkapjes al verplicht in het openbaar vervoer.

De mondkapjesplicht moet het oplopende reproductiegetal weer verlagen. Dat cijfer staat voor de besmettelijkheid van het virus. Momenteel ligt dat getal op 1.2 in Frankrijk, wat betekent dat iedere virusdrager gemiddeld meer dan één andere persoon besmet met het virus. Met een getal onder de 1 dooft de epidemie langzaam uit, daarboven groeit het juist.

Winkelbezoekers met mondkapjes in de Franse stad Bordeaux, vorige week. Foto Philippe Lopez/AFP

Meer orders, maar minder omzet voor Philips door coronacrisis

Philips kreeg de afgelopen drie maanden ruim een kwart meer orders binnen, maar kwam met een omzet van 4,4 miljard euro 6 procent lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het technologieconcern. Volgens Philips houdt zowel de omzetdaling als de toename van orders verband met de coronapandemie.

Het technologieconcern sleepte meer bestellingen binnen voor apparaten die gebruikt worden voor de behandeling van Covid-19, zoals beademingsapparatuur en systemen die patiënten monitoren. Tegelijkertijd stelt het bedrijf dat de omzet „significant” geraakt is door het virus. De omzetdaling is volgens Philips met name te danken aan het teruggelopen aantal ziekenhuisbezoeken van niet-coronapatiënten, waardoor er minder consumentenproducten zijn afgenomen. Ook zouden ziekenhuizen de installatie van medische apparatuur die niet nodig is voor de behandeling van Covid-19 hebben uitgesteld.

De kwartaalcijfers over het tweede kwartaal zijn vergelijkbaar met die uit de eerste drie maanden van het jaar: toen daalde de omzet met 2 procent, terwijl het aantal orders ook met ruim een kwart steeg. Philips verwacht dat de omzet in het tweede halfjaar weer zal groeien door deze toename in orders. Daardoor zou nettowinst dit jaar ongeveer even hoog moeten uitkomen als vorig jaar.

Meer online betalingen tijdens lockdown

De coronacrisis heeft in Nederland voor verschuivingen in het betalingsverkeer gezorgd. Sinds de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown op 16 maart is in Nederland vaker online afgerekend met iDeal en creditcard, en juist minder gepind of contant betaald. Vrijwel meteen na de aankondiging werd er beduidend minder vaak fysiek afgerekend. Na het dieptepunt medio april namen deze bestedingen wel weer enigszins toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van gegevens van Betaalvereniging Nederland.

Een week na het begin van de lockdown lag het aantal onlinebetalingen via iDeal 36 procent hoger dan in de week voor de lockdown. Het aantal pinbetalingen daalde in diezelfde periode met 23 procent en het aantal geldopnames met 37 procent. Dat komt overigens niet volledig op het conto van de coronacrisis: er is al langer sprake van een verschuiving van offline- naar online. Voor de lockdown lag het aantal iDeal-betalingen bijvoorbeeld zo'n 20 procent hoger dan een jaar eerder.

In de tweede week van april, dus tijdens de lockdown, lag het aantal iDeal-betalingen 40 procent hoger dan in diezelfde week een jaar eerder. Sinds het afbouwen van de maatregelen vlakt de toename van iDeal-betalingen af, maar blijven we nog altijd gemiddeld meer gebruik maken van iDeal.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag:

  • In Israël zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan om zich uit te spreken tegen de coronamaatregelen die vrijdag opnieuw werden ingevoerd. Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste tijd weer met meer dan duizend per dag op. De demonstranten vinden dat de regering van premier Benjamin Netanyahu de coronacrisis verkeerd heeft aangepakt.
  • Het aantal positieve coronatesten in Nederland is opnieuw toegenomen. Ook melden meer mensen zich aan voor een coronatest. Het aantal Covid-19-patiënten op de IC's is nog steeds stabiel laag: zondag werden daar nog zeventien patiënten die lijden aan de ziekte verzorgd.
  • Op de kermis van Tilburg, de grootste van het land, was het dit weekend op veel plekken niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Er wordt niet gehandhaafd op de afstandsregel. Volgens de verantwoordelijke wethouder is het aan kermisgangers zelf of zij afstand willen houden of niet. Ook in het centrum van Amsterdam was het dit weekend erg druk. Op verschillende plekken werd eenrichtingsverkeer ingevoerd, ook werden straten tijdelijk afgesloten.
  • De coronamaatregelen in België worden voorlopig niet aangescherpt, maar de politie gaat wel nauwer toezien op de naleving van de huidige regels. Daartoe is besloten omdat het aantal besmettingen in het land flink is toegenomen. Experts spraken eerder in de week over het begin van een tweede golf. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem raadt zijn landgenoten af buiten België op vakantie te gaan.

Lees hier het blog van zondag terug: België gaat strenger handhaven op coronaregels, minister raadt vakantie af

Drukte in het centrum van Amsterdam. Foto Olaf Kraak/ANP