Wirecard boekhoudschandaal

Beleggers: compensatie van banken

Boekhoudschandaal Beleggers doen onderzoek naar compensatie van onder meer ING en ABN Amro na grote verliezen door het Wirecard-schandaal.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) doet onderzoek naar compensatie van onder meer ING en ABN Amro voor verliezen van beleggers als gevolg van het boekhoudschandaal bij het Duitse betaalbedrijf Wirecard. Dat bevestigt de vereniging vrijdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De beleggers betwijfelen of de banken voldoende zorgvuldig zijn geweest bij de uitgifte van bedrijfsobligaties.

De problemen bij Wirecard ontstonden vorige maand toen mogelijke boekhoudfraude aan het licht kwam. Dit had ook gevolgen voor een obligatielening van 500 miljoen euro. Bij de uitgifte daarvan afgelopen september was ING onderdeel van het leidende bankenteam, ABN Amro hielp ook mee. De lening heeft inmiddels bijna 87 procent aan waarde verloren, zegt VEB-voorzitter Paul Koster tegen NRC.

Vorige week woensdag heeft de VEB een brief met acht vragen gestuurd naar ING, ABN Amro, Crédit Agricole en Deutsche Bank. Aan de hand hiervan hoopt het een beter beeld te krijgen van hoe zorgvuldig de banken zijn geweest bij het raadplegen van Wirecards boekhouding.

Beleggers willen weten of voldoende rekening is gehouden met „alle gebeurtenissen die al jaren” rondom Wirecard spelen. De Britse krant Financial Times schreef vijf jaar geleden al over fouten in de boekhouding. Banken moeten als ‘bookrunners’ van de obligatie-uitgifte tekenen voor de juistheid van het prospectus. Daarbij worden zij geacht kritische vragen te stellen aan de accountant en het management over risico’s die het bedrijf mogelijk loopt. (NRC)