Grote brand in kathedraal Nantes vermoedelijk aangestoken

Nantes De brand die zaterdagochtend uitbrak in de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus is inmiddels onder controle. Er vielen geen gewonden.
Brandweerlieden aan het werk bij de kathedraal in Nantes.
Brandweerlieden aan het werk bij de kathedraal in Nantes. Foto Laetitia Notarianni/AP

In de kathedraal van de West-Franse stad Nantes is zaterdagochtend een grote brand uitgebroken. Rond 07.45 uur ontving de lokale brandweer de eerste melding over het vuur waarna meer dan honderd brandweerlieden werden ingezet. Om 10.00 uur maakte de dienst bekend dat de brand in de vijftiende-eeuwse kerk onder controle is.

Justitie gaat er vanuit dat het vuur is aangestoken, omdat er op drie verschillende plekken brand is uitgebroken. Inmiddels is duidelijk dat het vierhonderd jaar oude orgel van de kathedraal volledig verwoest is en dat het podium waarop het instrument op instorten staat. Ook zijn de glas-in-lood-ramen geknapt.

De korpschef van de brandweer benadrukte bij een persconferentie dat de schade waarschijnlijk niet zo groot zal zijn als die aan de Parijse Notre-Dame, die vorig jaar gedeeltelijk werd verwoest door een brand. Voor zover bekend zijn er zaterdag - net als bij de brand in de Notre-Dame - geen gewonden gevallen.

Lees ook: Brand Notre-Dame: tragedie én buitenkans

‘Gotische juweel’

Het is niet de eerste keer dat de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in brand staat. In de Tweede Wereldoorlog werd de gotische kerk gedeeltelijk verwoest door bombardementen en in 1972 brandde het dak af. Die brand was per ongeluk veroorzaakt door een werknemer die op het destijds houten dak aan het werk was. Pas na dertien jaar herstelwerkzaamheden kon de kathedraal weer bezocht worden. Het dak is opnieuw hersteld met beton.

De kerk in Nantes geldt sinds 1862 als een historisch monument en is een belangrijke toeristische trekpleister in de stad. In het 63 meter hoge gebouw staat onder meer de graftombe van de voormalige hertog van Bretagne Frans II en zijn vrouw.

De brandweer heeft beelden gedeeld van het incident.

Twitter avatar PompiersFR Pompiers de France #Nantes | Courage aux sapeurs-#pompiers du @SDIS44 engagés sur l’#incendie à la cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de #Nantes.
Protéger, secourir et sauver. https://t.co/z8ZaigcI3s

De beelden van de brandende kathedraal doen denken aan de grote brand die vorig jaar woedde in de 69 meter hoge Notre-Dame. Toen duurde het meer dan vijf uur voor het vuur onder controle was. President Emmanuel Macron spreekt zaterdag op Twitter zijn steun uit aan de brandweerlieden die in Nantes „alle risico’s nemen om deze gotische juweel te redden”.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Après Notre-Dame, la cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul, au cœur de Nantes, est en flammes. Soutien à nos sapeurs-pompiers qui prennent tous les risques pour sauver ce joyau gothique de la cité des Ducs.