Dodental gezonken migrantenschip Oost-Turkije naar 50

Van Eind juni kapseisde een boot vol migranten op het meer Van, bij de grens met Iran. Vijftig lichamen zijn inmiddels geborgen.
Op het meer Van wordt al drie weken gezocht naar een groep migranten die zonken met hun boot.
Op het meer Van wordt al drie weken gezocht naar een groep migranten die zonken met hun boot. Foto DHA via AP

Het dodental als gevolg van schipbreuk van een boot vol migranten in het oosten van Turkije eind juni is opgelopen tot vijftig. Volgens lokale autoriteiten zijn zaterdag nog eens vijf lichamen uit het water gehaald, meldt persbureau Reuters.

De boot zonk op 27 juni op het meer Van, aan de grens met Iran. Voor zover bekend waren er volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu 55 tot 60 migranten aan boord. Reddingsorganisaties zijn inmiddels drie weken bezig met het zoeken naar lichamen. Zeker vijf mensen die betrokken waren bij de illegale smokkel van de migranten zijn opgepakt.

Het meer zit op de route van vluchtelingen uit Iran, Afghanistan en andere Aziatische landen, die onderweg zijn naar Europa. Dit jaar kwamen in de gelijknamige stad Van volgens Turkije 4.500 illegale migranten aan.

In december zonk op het naburige water ook al een vaartuig met 64 mensen uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan aan boord. Toen kwamen zeven mensen om het leven.

Lees ook: Turkije en EU willen pact redden