Laatste nieuws

Voor het eerst sinds uitbraak 0 doden gemeld in zwaargetroffen Lombardije

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zondag 19 juli het belangrijkste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

  • In Israël zijn duizenden demonstranten de straat opgegaan om zich uit te spreken tegen de coronamaatregelen die vrijdag opnieuw werden ingevoerd. Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste tijd weer met meer dan duizend per dag op. De demonstranten vinden dat de regering van premier Benjamin Netanyahu de coronacrisis verkeerd heeft aangepakt.
  • Het aantal positieve coronatesten in Nederland is opnieuw toegenomen. Ook melden meer mensen zich aan voor een coronatest. Het aantal Covid-19-patiënten op de IC's is nog steeds stabiel laag: zondag werden daar nog zeventien patiënten die lijden aan de ziekte verzorgd.
  • Op de kermis van Tilburg, de grootste van het land, was het dit weekend op veel plekken niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Er wordt niet gehandhaafd op de afstandsregel. Volgens de verantwoordelijke wethouder is het aan kermisgangers zelf of zij afstand willen houden of niet. Ook in het centrum van Amsterdam was het dit weekend erg druk. Op verschillende plekken werd eenrichtingsverkeer ingevoerd, ook werden straten tijdelijk afgesloten.
  • De coronamaatregelen in België worden voorlopig niet aangescherpt, maar de politie gaat wel nauwer toezien op de naleving van de huidige regels. Daartoe is besloten omdat het aantal besmettingen in het land flink is toegenomen. Experts spraken eerder in de week over het begin van een tweede golf. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem raadt zijn landgenoten af buiten België op vakantie te gaan.

Volg hier het coronablog van maandag 20 juli

Voor het eerst sinds uitbraak 0 doden gemeld in zwaargetroffen Lombardije

Voor het eerst sinds het uitbreken van het coronavirus zijn in de zwaargetroffen Italiaanse regio Lombardije geen sterfgevallen door Covid-19 gemeld. In het hele land werden zondag slechts drie doden gemeld: het laagste aantal sinds het begin van de uitbraak half februari. Dat melden Italiaanse media op basis van data van het ministerie van Volksgezondheid.

Hoewel de cijfers optimistisch stemmen, is het coronavirus nog niet verdwenen in Italië. Uit een zondag gepubliceerd rapport blijkt dat het aantal bevestigde besmettingen de afgelopen dagen iets is opgelopen. Hierdoor is het zogenoemde reproductiegetal net boven de 1 uitgekomen, wat betekent dat één coronapatiënt minstens één ander persoon besmet.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt daarom dat het van belang is dat Italianen zich aan de hygiëne- en afstandsmaatregelen houden. Ook moet goed in de gaten gehouden worden hoe het virus zich verder verspreidt.

Bezoekers van de rechtbank in Bergamo, Lombardije. Foto Claudio Furlan/LaPresse

België gaat strenger handhaven op coronaregels, minister raadt vakantie af

In België worden de coronamaatregelen voorlopig niet aangescherpt. Wel gaat de politie nauwer toezien op naleving van de huidige regels en dan met name als het gaat om de sluitingstijden van horeca en winkels. Dat heeft het overlegcomité van de verschillende regeringen in het land zondag besloten, melden Belgische media waaronder omroep VRT.

Het aantal nieuw geregistreerde besmettingen met het coronavirus steeg de afgelopen week in België zozeer dat experts spraken van het begin van de tweede golf. Volgens het overlegcomité gaat het echter om „lokale problemen, zonder algemene verspreiding”. Daarom zou het nog niet nodig zijn om extra maatregelen te treffen.

Een Belgische agent draagt een mondkapje. Foto Kenzo Tribouillard/AFP

De bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad van aanstaande donderdag wordt vooralsnog niet vervroegd. Wel is er donderdag een voorafgaand overleg waarbij niet is uitgesloten dat „een verstrenging van de regels volgt”, meldt de Belgische krant De Standaard.

Na afloop van het overleg zondag raadde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem alle Belgen die nog geen vakantiereis geboekt hebben aan om in hun thuisland te blijven. „Blijf zo veel mogelijk in België”, zei De Crem. Het opnieuw sluiten van de grenzen is echter voorlopig „niet aan de orde”. Er is dan ook geen formeel advies van de regering om niet op vakantie te gaan in het buitenland, benadrukte premier Sophie Wilmès.

Aantal positieve testen neemt opnieuw toe

Het aantal Nederlanders dat positief is getest op het coronavirus is dit weekend opnieuw iets opgelopen. Dat blijkt zondag uit data van het Coronadashboard van de Rijksoverheid. Zaterdag zijn 144 mensen positief getest op het virus dat Covid-19 veroorzaakt; vrijdag waren dat er 127. Hiermee lijkt een trend door te zetten die enkele weken geleden werd ingezet.

Door de toename van het aantal positieve testen, neemt ook het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners toe. Op dit moment zijn 0,8 personen per 100.000 inwoners bevestigd besmet met het virus. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de uitbraak medio april lag dat getal op 7,6, waarna het afzakte tot 0,2 begin deze maand. De mensen die in juni en juli positief getest werden, zijn gemiddeld jonger dan in de maanden daarvoor.

Ook het aantal mensen dat zich meldt voor een coronatest is toegenomen, meldt De Volkskrant zondag. Donderdag zag GGD-koepel GGD-GHOR een toename van 40 procent in vergelijking met dezelfde dag een week eerder. Zondag was dat verschil zelfs 74 procent. Bij sommige testlocaties leidt de toename tot wachtlijsten waardoor sommige aanvragers zich pas na enkele dagen kunnen laten testen. GGD-GHOR heeft geen eenduidige verklaring voor de toename.

Lees meer over het opgelopen aantal besmettingen: Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt weer op

Drukte op grootste kermis van Nederland in Tilburg

Op de kermis in Tilburg is het door drukte niet altijd mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Dat schrijft dagblad Trouw zondag. Ook op sociale media klagen Tilburgers over extreme drukte op de kermis.

De verantwoordelijke wethouder Rolph Dols (CDA) erkent tegenover radiozender Kermis FM dat niet alle bezoekers afstand houden. Volgens hem is dat de keuze van de kermisgangers zelf en is de kermis zo gebouwd dat afstand houden overal mogelijk is. Er wordt op de pleinen waar de festiviteiten plaatsvinden niet gehandhaafd op anderhalvemeterafstandsregel, omdat het volgens Dols aan de bezoekers zelf is om te bepalen of zij zich daaraan willen houden.

„Als het ergens erg druk is, hoef je niet de menigte in. Je kunt ook even aan de kant gaan en wachten, of ergens anders heen gaan”, aldus Dols tegenover Kermis FM. Hij benadrukt dat jongeren tot 18 jaar überhaupt geen afstand hoeven te houden volgens de coronarichtlijnen van het RIVM.

De grootste kermis van Nederland vindt sinds vrijdag in aangepaste vorm plaats in de Brabantse stad. In plaats van tweehonderd attracties, zijn er dit jaar slechts enkele tientallen te vinden. Ook zijn de activiteiten verspreid over vier verschillende pleinen. Via een online 'druktemeter' kunnen kermisfans controleren hoe druk het is op een locatie, om op basis daarvan te bepalen of ze naar de kermis willen of niet.

Ook druk in Amsterdam
Zondagavond is het volgens de meter op twee van de vier pleinen 'druk' (met het advies om op een ander moment te komen), op één plein 'drukker' (met het advies om elkaar de ruimte te geven) en op één plein rustig („kom gezellig langs!”). Normaal gesproken trekt de kermis meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

Niet alleen in Tilburg is het dit weekend druk. Ook in het centrum van Amsterdam waren veel bezoekers. De gemeente heeft daarom eenrichtingsverkeer ingesteld in de populaire winkelstraat de Kalverstraat. In het uitgaansgebied de Wallen geldt sinds dit weekend 's avonds eveneens eenrichtingsverkeer. Zaterdagavond werden tijdelijk enkele straten afgesloten vanwege de drukte.

Ook op zondag is het druk op de kermis. Foto Robin Utrecht/ANP

Nog zeventien coronapatiënten op de intensive cares

Momenteel worden zeventien patiënten met Covid-19 verzorgd op de Nederlandse intensive cares. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Zaterdag lagen er nog zestien mensen met de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus op de IC's. Daarnaast liggen er 568 mensen met andere klachten op de IC's - zestien minder dan een dag eerder.

Buiten de IC's zijn 76 mensen met Covid-19 opgenomen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt dat het aantal Covid-19-patiënten in het ziekenhuis „beperkt” blijft. „Lokale uitbraken, evenals de toename van het aantal infecties bij onze zuiderburen, onderschrijven het belang van alertheid en laagdrempelig testen”, aldus Kuipers. In België wordt al gesproken over een tweede coronagolf vanwege het toegenomen aantal besmettingen.

Foto Ilvy Njiokiktjien

Meer dan duizend bevestigde coronabesmettingen in Suriname

In Suriname is deze zaterdag de grens van duizend coronabesmettingen gepasseerd. Het grootste deel van de nu 1.001 vastgestelde gevallen is alweer hersteld van het virus, want het aantal actieve besmettingen bedraagt 371. Er liggen momenteel vijf mensen op de intensive care.

De medische autoriteiten zeggen de situatie nog altijd onder controle te hebben, omdat ze van de meeste patiënten weten waar en door wie ze zijn besmet. Al sinds het begin van de virusuitbraak vinden de meeste besmettingen plaats in het grensgebied met Frans-Guyana in het oosten van Suriname.

Vanwege de regeringswisseling afgelopen week was de informatieverstrekking van het Covid-19 Management Team de laatste dagen erg beperkt. Komende week gaat een nieuw managementteam aan de slag.

Waterkanonnen en traangas ingezet bij coronademonstraties Israël

De Israëlische politie heeft waterkanonnen ingezet tegen demonstranten die protesteerden bij de woning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Ze zijn boos over zijn aanpak van het coronavirus en corruptie.

Er waren zaterdag honderden demonstranten bij het huis van Netanyahu die riepen om zijn aftreden. Om hen uit elkaar te drijven gebruikte de politie waterkanonnen. Zeker twee demonstranten zijn gearresteerd, meldt persbureau Reuters. Volgens een peiling van het Israel Democracy Institute heeft nog maar 29,5 procent van de bevolking vertrouwen in het coronabeleid van Netanyahu.

Ook in Tel Aviv was een grote demonstratie, waarbij de politie traangas heeft ingezet. Daar protesteerden zaterdag duizenden mensen op het strand. Zij eisten vooral meer hulp voor bedrijven die zijn geraakt door de coronamaatregelen en mensen die hun baan kwijt zijn geraakt. Het werkloosheidscijfer in Israël is opgelopen tot 21 procent.

De Israëlische regering heeft vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd, omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd weer met meer dan duizend per dag oploopt. Winkels zijn in het weekend gesloten en restaurants mogen alleen thuis bezorgen of mensen maaltijden laten afhalen.

Foto Abir Sultan/EPA

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Deze zomer zal het centrum van Amsterdam het zonder straatartiesten moeten stellen. Burgemeester Femke Halsema heeft vrijdag besloten dat zij vanwege het coronavirus tot en met 31 oktober niet welkom zijn op de straten in het centrum van de hoofdstad.
  • Het Verenigd Koninkrijk schort voorlopig de publicatie van de dagelijkse cijfers over coronaslachtoffers op. Volgens academici berekenen landen dit namelijk op verschillende manieren, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Daardoor zouden tot nu toe gepresenteerde cijfers over het gehele VK ook zo hoog liggen.
  • Mogelijk hebben 25 miljoen Iraniërs de afgelopen maanden het coronavirus opgelopen, concludeerde de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag op basis van nieuwe schattingen. De regeringsleider riep zijn bevolking op tot voorzichtigheid omdat de pandemie nog verre van verholpen is en er nog geen sprake is van groepsimmuniteit.
  • De corona-uitbraak heeft volgens VN-chef António Guterres de de „kwetsbaarheid en ongelijkheid” in de wereld blootgelegd. Tijdens een lezing riep hij op tot oplossingen voor „ontoereikende gezondheidszorg, gaten in het sociale vangnet, structurele ongelijkheden” wereldwijd.

 

Lees hier het coronablog van zaterdag 18 juli terug