Persvrijheid Turkije

Turks-Duitse journalist van Die Welt krijgt celstraf

Een rechtbank in Istanbul heeft de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel donderdag bij verstek veroordeeld tot twee jaar en negen maanden cel wegens opruiing en propaganda voor de Koerdische terreurgroep PKK. De arrestatie van Yücel, die schrijft voor de Duitse krant Die Welt, leidde in 2017 tot een diplomatieke crisis tussen Turkije en Duitsland. Na zijn vrijlating een jaar later keerde hij terug naar Duitsland.

Erdogan heeft Yücel ook beschuldigd van propaganda voor de Gülenbeweging, maar daarvan werd hij vrijgesproken. De rechtbank oordeelde wel dat er twee nieuwe onderzoeken moeten worden geopend tegen Yücel wegens belediging van president Erdogan en de Turkse Republiek.

Yücel reageerde in Die Welt: „Dit is een politiek vonnis, net zoals mijn hele arrestatie politiek gemotiveerd was: mijn onwettige arrestatie, de premature veroordeling door de regering, de poging mij als gijzelaar te behandelen.”

Het Comité ter Bescherming van Journalisten telde in 2019 47 gevangen journalisten in Turkije. Die daling ten opzichte van eerdere jaren reflecteert volgens het comité echter geen verbetering van persvrijheid, maar het succes van de regering om onafhankelijk berichtgeving het zwijgen op te leggen.