Paul Fusco Beroemd van ‘RFK Funeral Train’

Foto Paul Fusco/Magnum/HH

De Amerikaanse Magnum-fotograaf Paul Fusco (1930) is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Fusco was erbij toen op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde senator Robert F. Kennedy per trein van New York naar Washington D.C. werd vervoerd. Over die bijzondere reis maakte hij het veelgeprezen fotoboek The RFK Funeral Train. In opdracht van het tijdschrift LOOK maakte Fusco, destijds freelance-fotograaf, vanaf de trein snapshots van mensen die langs het spoor en op de stations stonden om de presidentskandidaat de laatste eer te bewijzen. Na de moorden op Martin Luther King Jr. en John F. Kennedy was Robert Kennedy de derde invloedrijke man die binnen vijf jaar tijd werd vermoord; op 5 juni werd hij neergeschoten in een hotel in Los Angeles. Als minister van justitie en later als senator van de staat New York, had hij zich ingezet voor de burgerrechtenbeweging waarmee hij de emancipatie van de witte en zwarte bevolking had bevorderd. Zijn dood raakte velen. Zo groot was het verdriet dat de trein, vertraagd door de mensen op het spoor, er acht in plaats van vier uur over deed.

Correctie (17 juli 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Robert Kennedy was neergestoken, dat moest neergeschoten zijn. Dat is hierboven aangepast.