Leider van Duitse rechts-extremistische partij opgepakt in Heerlen

Antisemitisme Fadi J. zou de website van de rechts-extremistische Goyim Partij hebben opgericht. Daarop wordt gesympathiseerd met het Duitse naziregime en opgeroepen tot het doden van Joodse medeburgers.
Archieffoto van de politie in Duitsland. De foto houdt geen verband met de arrestaties verricht in Heerlen en Berlijn.
Archieffoto van de politie in Duitsland. De foto houdt geen verband met de arrestaties verricht in Heerlen en Berlijn. Foto Martin Meissner/AP

In het Limburgse Heerlen en Berlijn zijn donderdag twee leiders van een Duitse rechts-extremistische en criminele organisatie opgepakt. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie gaat het om de oprichters van de zogeheten Goyim Partij Duitsland.

Fadi J. is in Heerlen opgepakt en Marcus B. in Berlijn. J. zou de organisatie en een bijbehorende website in augustus 2016 samen met een aantal anderen hebben opgericht. Op de website werd „systematisch” rechts-extremistische propaganda verspreid, schrijft het Duitse OM. Ze ontkenden onder meer de holocaust en verspreidden sterk antisemitische en xenofobische propaganda, waaronder oproepen tot het doden van Joodse medeburgers. Ook werd op de site gesympathiseerd met het naziregime in Duitsland.

Uitlevering

Verdachte B. zou sinds januari 2018 lid zijn geweest van de partij en vanaf dat moment, net als J., beheerder van de site zijn geworden. Daarnaast waren de twee verantwoordelijk voor de rekrutering van nieuwe leden van de partij. De twee coördineerden „activiteiten” en „speciale taken” die deze nieuwe leden moesten uitvoeren, schrijft het OM. Wat deze activiteiten precies inhielden, is niet duidelijk.

Bij de twee verdachten zijn ook huiszoekingen verricht. Zes anderen worden verdacht van lidmaatschap en het bijdragen aan de website van de partij. Hun huizen, verspreid door Duitsland, zijn ook doorzocht. De namen van deze zes verdachten zijn niet bekendgemaakt.

Verdachte Marcus B. wordt op vrijdag 17 juli voorgeleid. Voor de in Heerlen opgepakte Fadi J. heeft Duitsland momenteel een uitleveringsverzoek uitgezet in de hoop dat hij in Duitsland berecht kan worden.