Justitie

Verwijderde demonstrant spant rechtszaak aan tegen FVD, Baudet

Een demonstrant die begin juni tijdens een flyeractie van Forum voor Democratie in Den Bosch van een plein werd verwijderd, spant samen met Stichting Fuck Up een rechtszaak aan tegen de partij, FVD-leider Thierry Baudet en twee van zijn beveiligers. Dat laat de stichting, die zich inzet voor mensen die geweldloos manifesteren en daarbij worden onderdrukt, vrijdag weten. De demonstrant eist een schadevergoeding vanwege ernstige geweldpleging, onderdrukking van vrijheid van meningsuiting en belemmering van zijn demonstratierecht. Jasper van den Elshout demonstreerde op 6 juni toen FVD flyerde op het plein voor de Bossche Sint-Janskathedraal. Forum voor Democratie wil desgevraagd niet in detail treden, maar stelt wel dat „een zeer dreigende situatie” ontstond. (NRC)