Nederlandse notarissen en trustkantoren betrokken bij smeergeldaffaire Odebrecht

Dankzij Nederlandse zakelijke dienstverleners kon de Braziliaanse bouwer Odebrecht geld witwassen. Tientallen miljoenen euro’s stroomden door Nederland.

Foto EPA/NANDO

Nederlandse notarissen en bestuurders uit de Nederlandse trustsector hebben een belangrijke rol gespeeld bij een wereldwijd smeergeldsysteem van het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. Zij maakten mogelijk dat tientallen miljoenen euro’s via Nederland stroomden, zo blijkt uit rekeningafschriften, interne e-mails en honderden contracten.

NRC kreeg via het internationaal journalistiek consortium ICIJ en de Ecuadoriaanse nieuwsorganisatie La Posta toegang tot 13.000 documenten uit de geheime steekpenningenadministratie van het Braziliaanse bedrijf.

Bij Banca Privada d’Andorra, een bank die de Amerikaanse autoriteiten in 2015 als „witwasbank” ontmaskerden, bankierden twee Nederlandse bv’s met – volgens de Andorrese recherche – als doel „illegaal verkregen gelden” te „kanaliseren”. Allemaal ten dienste van bouwer Odebrecht. Nederlandse trustbestuurders waren bij de bank in Andorra het aanspreekpunt.

Zuid-Amerikanen blijken vaste klant bij een notaris uit Katwijk om Nederlandse stichtingen op te richten die gerund werden vanuit Zwitserland en op de Nederlandse Antillen gevestigd werden. Bij notariskantoor Buren uit Den Haag richtte een op de Britse Maagdeneilanden gevestigd bedrijf tientallen Nederlandse stichtingen op die gevestigd werden in Montevideo, Uruguay, met een postadres in Nederland. Diverse van die stichtingen duiken op in de geheime steekpenningenadministratie van Odebrecht.

De financiële opsporingsdienst FIOD arresteerde februari vorig jaar de toen 48-jarige Henk van W. in een onderzoek naar „het faciliteren van buitenlandse ambtelijke corruptie”, waarbij het volgens het Openbaar Ministerie ging om „minimaal 100 miljoen euro die op deze manier door het Nederlandse financiële stelsel is gestroomd”.

Braziliaans bedrog pagina E10-12