In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Spanje en Frankrijk een eerbetoon hielden voor alle coronaslachtoffers en het zorgpersoneel, verscheen Donald Trump voor het eerst in het openbaar met een mondmasker, verklaarde acteur Johnny Depp voor een Londense rechtbank geen vrouwenmishandelaar te zijn en trok éénjarige Ryleigh aan het gezicht van haar redder, agent Kimbro.
Door luchtaanvallen op woonwijken in de Syrische stad Al-Bab is woensdag zeker één persoon om het leven gekomen en zijn elf gewond geraakt. De schade aan huizen en gebouwen was enorm. Hulpverleners van de Witte Helmen zochten in de puinhopen naar slachtoffers. De stad, ongeveer 30 kilometer van Aleppo, was een bolwerk van terreurgroep IS, totdat de stad twee jaar geleden bevrijd werd. Maar geregeld laait geweld in de stad en regio op.
Aref Tammawi/AFP
De viering van de Franse nationale feestdag op 14 juli stond dit jaar in het teken van de coronapandemie. Hoewel ook in Frankrijk de restricties versoepeld zijn en er steeds meer mag, was het volksfeest veel kleiner dan anders. Zo waren veel braderieën afgelast, gingen vuurwerkshows niet door, of zonder publiek. Ook geen grote militaire parade op de Champs-Élysées in Parijs, de vliegshow, waarbij (zoals te zien is op de foto) vliegtuigen met gekleurde rook gezamenlijk de Franse driekleur ‘uitbeelden’, vond wel plaats. De vliegshow was een eerbetoon aan zorgpersoneel en anderen die de coronapandemie bestrijden.
Thomas Samson/AFP
Bijschrift: Dieren- en milieuactivisten kleurden vorig weekend de bekende fontein op Trafalgar Square in Londen bloedrood. Zo vroegen de betogers aandacht voor de in hun ogen echte oorzaak van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus: de exploitatie van dieren. Toekomstige uitbraken zijn te vermijden door het stopzetten van intensieve veeteelt, menen ze. Twee betogers werden opgepakt op verdenking van het toebrengen van schade.
Toby Melville/Reuters
Plaatsvervangend sheriff William Kimbro werd maandag geëerd door president Donald Trump omdat hij een jaar geleden het leven redde van het nu eenjarige meisje op zijn arm, Ryleigh. Vorig jaar hield Kimbro een veel te hardrijdende auto aan. Toen de auto stopte, sprong Ryleighs moeder uit de auto en schreeuwde dat haar twaalf dagen oude dochter niet meer ademde. Daarop verleende de agent eerste hulp en kreeg het meisje weer aan het ademen. Het hele incident werd opgenomen door de camera die Kimbro op zijn borst droeg, en de beelden gingen viraal.
Jonathan Ernst/Reuters
Kaapstad had deze week te kampen met een extreem koufront, waarbij zware regenval en rukwinden veel schade toebrachten. Golven tot wel tien meter hoog beukten op de kust, bomen werden ontworteld en enkele daken vlogen van huizen af. Evacuaties waren niet nodig. Op de foto is te zien hoe een man fietst door een dikke schuimlaag van zeewater die door de wind op de kust is geblazen.
Nic Bothma/EPA
De nooddeur van de Bataclan met daarop een kunstwerk van Bansky is weer terecht. In de Franse ambassade in Rome pakken Italiaanse agenten het kunstwerk met daarop een huilend meisje als eerbetoon aan alle slachtoffers van de bomaanslag in de Parijse club in 2015, uit. Het kunstwerk van de anonieme Britse straatkunstenaar werd in 2019 gestolen uit de Bataclan en werd in juni teruggevonden door de Italiaanse politie in Abruzzo. De ‘Banksy’ zal terugkeren naar Frankrijk.
Claudio Peri/EPA
Een demonstratie tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond is uit de hand gelopen. De politie arresteerde meer dan vijftig betogers, die volgens de autoriteiten probeerden politiebarricades af te breken en auto’s in brand hadden gestoken. De betogers, meer dan duizend, eisten het vertrek van Netanyahu nu hij terecht zal moeten staan voor fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen. Al langer zijn er regelmatig protesten. De betoging dinsdag was daags nadat tenten van anticorruptiebetogers, die regelmatig protesteren bij de residentie van Netanyahu, geruimd was.
Abir Sultan/EPA
Het San Juan de Dios-ziekenhuis in Guatemala City heeft, zoals veel andere ziekenhuizen, een aparte afdeling voor de verpleging van Covid-19-patiënten. Op de foto is te zien hoe een gevangene, van wie wordt vermoed besmet te zijn met het coronavirus, door bewakers naar deze speciale unit gesleept wordt. Het Centraal-Amerikaanse land telt ruim 32.000 besmettingen en 1.350 doden als gevolg van de corona-uitbraak.
Johan Ordonez/AFP
Bijna incognito door de zonnebril en het mondkapje verscheen acteur Johnny Depp deze week in een rechtszaal in Londen. De acteur heeft de Britse tabloidkrant The Sun voor de rechter gedaagd wegens laster: de krant schreef dat Depp, bekend van films als Edward Scissorhands en de Pirates of Caribbean-cyclus, een vrouwenmishandelaar is en dat hij zijn ex-vrouw, actrice Amber Heard, zou hebben mishandeld. De 57-jarige Depp stelt dat de krant die claim niet hard kan maken en eist een forse schadevergoeding. Deze week liet de acteur in de rechtbank foto’s zien waaruit moet blijken dat niet hij, maar Heard de agressor was in hun relatie.
Hannah McKay/Reuters
Extreme regenval en daardoor veroorzaakte overstromingen teisteren het uitgestrekte stroomgebied van de Yangtze-rivier in China. Tot nu toe zijn zeker 141 dood of vermist, miljoenen mensen zijn geëvacueerd. Het stroomgebied loopt bijna jaarlijks wel eens onder, met name tijdens de zomermaanden, maar dit jaar zijn de overstromingen bijzonder ernstig. Grote bezorgdheid is er over het Poyangmeer (foto), het grootste zoetwatermeer in China, en of deze binnen zijn oevers blijft. Ook de stad Wuhan, waar eind december het coronavirus uitbrak, is getroffen.
AFP/China Out
Deze week verscheen de Amerikaanse president Donald Trump voor het eerst in het openbaar met een (zwart) mondkapje op. Tot nu toe weigerde hij dat te dragen, maar tijdens een bezoek aan een militair ziekenhuis had hij er wel eentje op. Het aantal besmettingen in de VS neemt nog steeds gestaag toe en kritiek op de aanpak van de corona-uitbraak neemt toe. Peilingen voorspellen weinig goeds voor Trump en zijn herverkiezingscampagne.
Carlos Barria/Reuters
Circa 1.500 werknemers van een Nissan-fabriek in Barcelona waren woensdag naar Madrid getogen om te protesteren tegen de sluiting van de Japanse fabriek. Gekleed als personages uit de serie La Casa de Papel vroegen de arbeiders aandacht voor hun situatie en eisten dat de Spaanse regering actie onderneemt. Volgens vakbonden komt Nissan gemaakte afspraken niet na.
Juan Medina/Reuters
Chilenen mogen tot 10 procent van hun pensioen opnemen om financiële problemen veroorzaakt door coronavirus weg te nemen. Een wet daartoe werd, ondanks verzet van president Sebastián Piñera, goedgekeurd door het Chileense parlement. Oppositielid Pamela Jiles viert direct na de stemming feest. Het pensioenstelsel in Chili leidt al tijden tot grote onvrede en protesten. Het systeem, dat dateert uit de tijd van dictator Augusto Pinochet, verplicht Chilenen elke maand 10 procent van hun inkomen af te dragen aan privé-beheerde pensioenfondsen. Winsten op die investeringen komen veelal niet terug, maar bij verliezen kunnen ze hun pensioen kwijtraken.
Rodrigo Garrido/Reuters
Met circa vierhonderd genodigden onder wie hoogwaardigheidsbekleders en nabestaanden van Covid-19-slachtoffers bracht de Spaanse koning Felipe VI donderdag een eerbetoon aan alle coronadoden in zijn land. Felipe prees de Spanjaarden, die de strenge lockdown ,,met grote moed, zelfopoffering en discipline’’ hebben ondergaan.
Juanjo Martin/POOL/EPA
Een anti-fascismedemonstratie in Athene liep woensdag uit de hand waarbij de politie moest ingrijpen en mensen oppakte. De Griekse hoofdstad is vaker het toneel van demonstraties. Plannen van de autoriteiten om het aantal demonstraties in de stad te reguleren om de impact van de betogingen op het stadsleven te beperken, leidden eerder deze week tot betogingen van duizenden.
Yannis Kolesidis/EPA