De verf doet raar

Verfongelukken Een zomercursus door : eerste hulp bij waterverven. Aflevering 1.

1
Het kan gebeuren dat de verf niet doet wat je wilt. Hij vloeit bijvoorbeeld uit in bloemkolen. Of hij wordt dof en klodderig , terwijl het er op het palet zo stralend helder uitzag. Hoe kan dat?

Probleem

Bloemkolen ontstaan als je met een natte kwast in een halfdroog stuk gaat. De vochtige verf uit de kwast verspreidt zich in het halfdroge deel en neemt daarbij een deel van de al aanwezige pigmentdeeltjes mee. Aan de grens van nat en droog slaat alles neer in een grillige, harde rand.

Frisse, doorzichtige waterverf wordt bruine modder als je veel kleuren door elkaar mengt in het palet. De verf wordt ook dof als je veel dikke verflagen over elkaar zet, of bijna onverdunde verf uit de tube gebruikt. Deppen en wrijven in de halfnatte partijen maakt het werk ook dof.

2
Bloemkolen, doffe of klodderige verf, het heeft allemaal te maken met de rol van het water.

Oplossing

Als je bloemkolen wilt vermijden, wacht dan met een volgend laagje verf tot de vorige laag helemaal droog is. Je kunt dat op proefstrookjes oefenen. Trouwens, zolang een laag nog nat is, kun je er wel nieuwe verf inbrengen. Ook dat kun je op proefstroken oefenen. De kwast moet dan alleen niet veel natter zijn dan de verf op het papier, omdat je dan alsnog bloemkolen krijgt. Laat maar eens een druppel schoon water in een nog natte partij vallen.

Frisse, heldere kleuren krijg je door een intens papje te maken op je palet en dat op papier te zetten. Je kunt er dan direct één andere kleur inzetten of wachten tot het droog is en er dan een andergekleurd vlakje overheen zetten. Merk dat waterverf altijd lichter opdroogt dan dat je het opbrengt.

Als je deze problemen tegenkomt gaan nieuwe verf, duurdere kwasten of mooi papier niet helpen. Je moet de basis beheersen. Dat is niet razend moeilijk. Het is vooral een kwestie van durf. Als je snapt wat het water wil en kan, verdwijnen deze problemen -of kun je ze bewust toepassen.

Volgende week: fletse pastelsoep