Cozy Bear

‘Russische hackers zijn uit op informatie over vaccins tegen het coronavirus’

Russische hackers van het collectief APT29, beter bekend als Cozy Bear, proberen informatie over de ontwikkeling van vaccins voor Covid-19 te stelen. Dat verklaarden inlichtingendiensten van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada donderdag gezamenlijk.

De hackersgroep, die volgens inlichtingendiensten verbonden is aan Russische diensten, zou uit zijn op het intellectueel eigendom van onderzoekers, niet op het verstoren van de zoektocht naar een vaccin. Via phishing mails en mallware verschaffen zij zich toegang tot de netwerken van instituties. Het Britse National Cyber Security Centre stelt dat de aanvallen „vooral worden uitgevoerd op doelen van de overheid, diplomatie, denktanks, gezondheidszorg en energievoorziening”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab sprak van „egoïstisch en roekeloos gedrag”, de Russische regering ontkent de aantijgingen. Het is onduidelijk of er daadwerkelijk informatie is gestolen.

Britse en Amerikaanse cyberveiligheidsexperts kwamen Cozy Bear op het spoor toen de hackers de openbare websites van enkele niet nader geïndentificeerde bedrijven verkenden op zwakheden. Cozy Bear werd in 2016 samen met de vergelijkbare groep Fancy Bear (APT28) beschuldigd van het hacken van de Democratische Partij in de VS.

De drie overheden waarschuwen organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij vaccin-ontwikkeling om hun data goed te beschermen en hebben daartoe een richtlijn uitgegeven. Eerder waarschuwden de VS al voor hackpogingen door China en Iran.

Farmaceuten en universiteiten in het VK en de VS behoren tot de voorlopers in de zoektocht naar een werkzaam en veilig vaccin tegen het virus. Het vaccin van de universteit van Oxford bevindt zich aan het begin van de derde en laatste testfase. Het vaccin van het Amerikaanse Moderna begint binnenkort aan dezelfde fase. (AP, Reuters)