Coronacrisis

Nederlandse beleggers steken meer geld in schuld van Nederlandse staat en bedrijven

Nederlandse beleggers hebben tijdens de coronacrisis veel binnenlands schuldpapier gekocht. Het aanbod van Nederlandse obligaties nam sterk toe, omdat de overheid en het bedrijfsleven veel leningen aangingen om de crisis het hoofd te bieden. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekendgemaakt.

Volgens de centrale bank ging het om 55 miljard euro netto-aankopen van Nederlands schuldpapier in de maanden maart, april en mei. In de maanden daarvoor deden beleggers juist meer leningen van de hand dan ze aankochten.

Het bezit van binnenlandse schuldpapier nam met 12 procent toe tot 457 miljard. De waarde van de uitgifte door staat en bedrijfsleven bedroeg in die maanden per saldo 106 miljard euro, tegen 20 miljard in dezelfde periode in 2019.

Daarnaast wijst DNB op monetaire steunoperaties, waaronder het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) vanwege de coronacrisis. In dat kader kochten de ECB en DNB ook Nederlands schuldpapier aan. (ANP)