Laatste ontwikkelingen Covid-19

VN-chef Guterres: pandemie legt ongelijkheid in de wereld bloot

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC u op zaterdag 18 juli op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Deze zomer zal het centrum van Amsterdam het zonder straatartiesten moeten stellen. Burgemeester Femke Halsema heeft vrijdag besloten dat zij vanwege het coronavirus tot en met 31 oktober niet welkom zijn op de straten in het centrum van de hoofdstad.
  • Het Verenigd Koninkrijk schort voorlopig de publicatie van de dagelijkse cijfers over coronaslachtoffers op. Volgens academici berekenen landen dit namelijk op verschillende manieren, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Daardoor zouden tot nu toe gepresenteerde cijfers over het gehele VK ook zo hoog liggen.
  • Mogelijk hebben 25 miljoen Iraniërs de afgelopen maanden het coronavirus opgelopen, concludeerde de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag op basis van nieuwe schattingen. De regeringsleider riep zijn bevolking op tot voorzichtigheid omdat de pandemie nog verre van verholpen is en er nog geen sprake is van groepsimmuniteit.
  • De corona-uitbraak heeft volgens VN-chef António Guterres de de „kwetsbaarheid en ongelijkheid” in de wereld blootgelegd. Tijdens een lezing riep hij op tot oplossingen voor „ontoereikende gezondheidszorg, gaten in het sociale vangnet, structurele ongelijkheden” wereldwijd.

 

Volg hier het coronablog van zondag 19 juli

VN-chef Guterres: pandemie legt ongelijkheid in de wereld bloot

De corona-uitbraak heeft de afgelopen maanden de „kwetsbaarheid en ongelijkheid” in de wereld blootgelegd. Dat was de boodschap van secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres zaterdag tijdens een lezing voor de Nelson Mandela Foundation.

Volgens Guterres moeten wereldleiders gaan werken aan langetermijnhervormingen nu de „risico's worden blootgelegd die we decennia hebben genegeerd”. Daarbij wees hij onder meer op „ontoereikende gezondheidszorg, gaten in het sociale vangnet, structurele ongelijkheden, de aantasting van het milieu, en de klimaatcrisis”. Specifieke namen van landen of leiders die tekort zouden schieten, noemde Guterres daarbij niet.

Ook haalde de VN-chef uit naar de „leugen dat de vrije markt iedereen op de wereld gezondheidszorg zal bieden”. Daarbij waarschuwt Guterres dat de coronacrisis kan leiden tot een hongersnood van „historische proporties”, waarbij volgens hem nog eens 100 miljoen mensen wereldwijd kunnen eindigen in extreme armoede. „Nu moeten wereldleiders gaan bepalen: zullen we bezwijken onder de chaos, verdeeldheid en ongelijkheid”, zei Guterres, „of kunnen we samen vooruit, voor het welzijn van iedereen?”

De jaarlijkse Mandela-lezing die wordt gehouden op de verjaardag van de overleden Zuid-Afrikaanse leider vond voor het eerst in achttien jaar online plaats. Guterres sprak vanuit het hoofdkantoor van de VN in New York.

Bekijk hier de lezing van António Guterres (vanaf minuut 35.20)

This #MandelaDay I’m honoured to be delivering the 18th @NelsonMandela Annual Lecture.

I will explore how we must urgently tackle the global inequality pandemic, and why we need a new social contract for a new era. #NMAL2020 https://t.co/H3zTpCazvy

— António Guterres (@antonioguterres) July 18, 2020

Rohani: mogelijk tot 25 miljoen Iraniërs hebben het coronavirus gehad

Mogelijk hebben 25 miljoen Iraniërs de afgelopen maanden het coronavirus opgelopen, concludeert de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag op basis van nieuwe schattingen. De regeringsleider riep volgens staatspersbureau IRNA zijn bevolking op tot voorzichtigheid omdat de pandemie nog verre van verholpen is en er nog geen sprake is van groepsimmuniteit.

De hoge schatting is opvallend op een bevolking van zo'n 82 miljoen. Rohani zei zich te baseren op studies van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid, maar een concrete toelichting van de cijfers werd niet gegeven. De Iraanse president verwacht bovendien dat in zijn land nog eens tot 35 miljoen mensen het virus de komende tijd kunnen oplopen. Ook daarvoor werd geen verdere onderbouwing gegeven.

Iran ontwikkelde zich aan het begin van de pandemie tot de brandhaard van het Midden-Oosten. Bij zeker 270.000 mensen is het virus vastgesteld, en voor zover bekend zijn bijna 14.000 Iraniërs overleden aan Covid-19. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger.

Hoewel het aantal zieken na een tijdelijke lockdown is afgevlakt, ziet Iran het aantal besmettingen de afgelopen weken weer toenemen. De afgelopen 24 uur werden ruim 2.100 nieuwe besmettingen en 188 coronadoden vastgesteld. In de hoofdstad Teheran zijn sinds dit weekend bepaalde plekken, zoals koffiewinkels en binnenzwembaden, weer gesloten.

Een Iraanse vrouw op de straten van Teheran. Foto Atta Kenare/AFP

Eén coronapatiënt meer op de intensive care

Op Nederlandse intensive cares liggen momenteel 16 coronapatiënten, 1 meer dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coordinatiecentrum patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Het aantal zieken met Covid-19 buiten de IC staat op 75, een toename van twee.

„De bezetting van bedden met Covid-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen laat nog altijd een stabiel beeld zien”, reageert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „In aantal regio's zijn nu geen COVID-patiënten meer in de kliniek of op de IC opgenomen.”

Britse regering schort dagelijkse tellingen coronaslachtoffers op om mogelijke vertekening

Het Verenigd Koninkrijk schort voorlopig de publicatie van de dagelijkse cijfers over coronaslachtoffers op. De Britse regering heeft zaterdag de zorgautoriteit van Engeland verzocht eerst uit te zoeken of die haar data wel juist berekent. Het verzoek volgt op kritiek van Britse academici, die stellen dat de dagelijkse cijfers van Engeland op een andere manier worden berekend dat in de andere landen in het VK en mogelijk te hoog uitvallen. Dit zou ertoe leiden dat de tot nu toe gepresenteerde cijfers over het gehele VK ook te hoog liggen.

„Momenteel worden in de dagelijkse metingen alle mensen meegeteld die positief hebben getest op corona en sindsdien zijn overleden”, aldus de regering. Er is geen „afsnijdpunt” tussen het tijdstip van testen en de datum van overlijden waarop gestorvenen niet meer als coronapatiënt worden beschouwd. Hierdoor wordt volgens de academici onvoldoende rekening gehouden met de kans dat iemand corona oploopt maar aan iets anders overlijdt. Dit betekent dat een herstelde coronapatiënt die „drie maanden later door een bus wordt geraakt” alsnog als coronadode wordt geregistreerd, zeggen de wetenschappers volgens persbureau Reuters.

Het VK is binnen Europa het land dat het zwaarst getroffen is door de coronapandemie. Het officiële sterftecijfer ligt er op ruim 45.000. De regering heeft eerder al gezegd dat internationale vergelijkingen misleidend kunnen zijn omdat landen op verschillende manieren hun coronaslachtoffers registreren.

Voetgangers in het Engelse plaatsje Leicester met een mondkapje op. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Amsterdam weert voorlopig straatartiesten vanwege coronarisico's voor omstanders

Deze zomer zal het centrum van Amsterdam het zonder straatartiesten moeten stellen. Burgemeester Femke Halsema heeft vrijdag besloten dat zij vanwege het coronavirus tot en met 31 oktober niet welkom zijn op de straten in het centrum van de hoofdstad. Het gevaar zit er volgens de burgemeester in dat muzikanten en andere kunstenaars drommen omstanders trekken, die zij niet op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

De beslissing is genomen naar aanleiding van de drukte vorig weekend in het Amsterdamse centrum, toen met name in het gebied rondom de Wallen zoveel bezoekers waren dat „het houden van een veilige afstand tussen passanten niet mogelijk was”, aldus de burgemeester in haar besluit. Halsema verwacht dat de drukte de komende zomerweken toe zal nemen. De burgemeester schrijft dat ze „het belang van de betreffende artiesten bij het optreden in het centrum van de stad” erkent, maar dat het belang van de bescherming van de volksgezondheid voorlopig zwaarder weegt.

Het verbod geldt voor de grachtengordel en de wijken daar direct omheen. Ook op andere manieren wil Amsterdam de drukte in goede banen leiden. Zo is in sommige straten en stegen op vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur sprake van eenrichtingsverkeer, waardoor voorkomen moet worden dat passanten te dicht bij elkaar komen. Sensoren tellen al langere tijd het aantal bezoekers op de Wallen en in het Vondelpark, en informeren zo verkeersregelaars en handhavers waar zij moeten ingrijpen.

Op de Wallen in Amsterdam wordt dit weekend eenrichtingsverkeer ingesteld om coronaverspreiding tegen te gaan. Foto Niels Wenstedt/ANP

Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in de VS

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 77.638 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. Dat is opnieuw een dagrecord. Het aantal besmettingen stijgt vooral hard in zuidelijke staten als Louisiana, Florida en Texas.

Tot nu toe zijn er in totaal ruim 3,64 miljoen Amerikanen besmet geraakt met het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Er zijn de afgelopen 24 uur in de VS 927 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Daarmee komt het totale dodental sinds het begin van de uitbraak op ruim 139.000.

In absolute zin zijn in de VS verreweg het grootste aantal doden en besmettingen gemeld van alle landen ter wereld. Brazilië volgt op de tweede plaats met ruim twee miljoen gevallen en bijna 78.000 doden. In India - het land met de op twee na meeste gevallen - werd vrijdag de grens van één miljoen besmette personen gepasseerd.

Google gaat verspreiders van nepnieuws over corona weren

Google gaat extra maatregelen nemen tegen nepnieuws en samenzweringstheorieën over het coronavirus. Adverteerders en gebruikers die dergelijke verkeerde informatie verspreiden worden voortaan geweerd op de platforms van Google. Het gaat daarbij volgens persbureau Reuters om advertenties en websites met informatie die indruist tegen de wetenschappelijke consensus. Voorbeelden hiervan zijn beweringen dat het virus is gemaakt in een lab in Wuhan, helemaal niet bestaat of een door Bill Gates gecreëerd biowapen is.

Al sinds het begin van de coronacrisis weert Google advertenties met schadelijke inhoud over bijvoorbeeld „wonderbaarlijke genezingen” of waarin de anti-vaccinatiebeweging wordt aangeprezen, maar nu scherpt de Amerikaanse techgigant het beleid verder aan.

„We hebben vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus hard gewerkt om te zorgen dat gebruikers worden beschermd tegen frauduleuze, gevaarlijke en schadelijke advertenties en content”, staat in een verklaring van Google over de aangescherpte maatregelen. Het bedrijf zegt de afgelopen maanden al ruim tweehonderd miljoen schadelijke advertenties verwijderd te hebben.

Bij techreuzen zoals Google, Facebook en Twitter wordt regelmatig aangedrongen om meer te doen tegen nepnieuws.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag:

  • Experts in België zeggen dat er sprake is van een tweede coronagolf. Het gemiddelde aantal besmettingen besmettingen per week lag er vorige week 32 procent hoger dan een week eerder.
  • Ook in de Spaanse stad Barcelona is er sprake van een heropleving van Covid-19. De komende vijftien dagen worden mensen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn verboden.
  • EasyJet vliegt vanaf volgende maand weer op 95 procent van de bestemmingen. Vanaf maart stond de vloot van de vliegtuigmaatschappij wekenlang aan de grond.
  • Volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie is de exponentiële toename in het aantal besmettingen in Brazilië voorbij. Hoewel de bemoedigende cijfers geen garantie geven, zou dit hét moment zijn om de uitbraak in het land beter onder controle te krijgen.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug