Laatste nieuws Covid-19

Exponentiële stijging in nieuwe gevallen Brazilië voorbij

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 17 juli het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag:

  • Experts in België zeggen dat er sprake is van een tweede coronagolf. Het gemiddelde aantal besmettingen besmettingen per week lag er vorige week 32 procent hoger dan een week eerder.
  • Ook in de Spaanse stad Barcelona is er sprake van een heropleving van Covid-19. De komende vijftien dagen worden mensen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Bijeenkomsten met meer dan tien mensen zijn verboden.
  • EasyJet vliegt vanaf volgende maand weer op 95 procent van de bestemmingen. Vanaf maart stond de vloot van de vliegtuigmaatschappij wekenlang aan de grond.
  • Volgens experts van de Wereldgezondheidsorganisatie is de exponentiële toename in het aantal besmettingen in Brazilië voorbij. Hoewel de bemoedigende cijfers geen garantie geven, zou dit hét moment zijn om de uitbraak in het land beter onder controle te krijgen.

 

Lees hier het coronablog van zaterdag 18 juli

Recordaantal nieuwe gevallen, WHO waarschuwt voor humanitaire consequenties van het virus

Opnieuw is wereldwijd een recordaantal coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal bevestigde besmettingen steeg in het afgelopen etmaal met 237.743, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag in de dagelijkse update (pdf). Dat zijn er nog meer dan zondag, de dag dat het oude record werd verbroken. Het dodental steeg met ruim 5.600. Eerder op de dag had WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus gewaarschuwd dat het virus bovendien nog verdergaande gevolgen zal hebben op humanitair vlak. Hij sprak van „een nog grotere crisis dan die het virus zelf veroorzaakt heeft".

Tedros waarschuwde voor de extra schrijnende gevolgen voor 220 miljoen mensen die in bestaande crisisgebieden in met name in Afrika en het Midden-Oosten wonen. Ook wees hij erop dat het aantal mensen dat honger lijdt dit jaar met 132 miljoen zal oplopen en dat mogelijk nog eens 6,7 miljoen kinderen extra tegen het eind van dit jaar niet meer naar school gaan en daar ook nooit zullen terugkeren. De WHO heeft verschillende nieuwe programma's opgezet om dit soort gevolgen tegen te gaan.

Verder herhaalde Tedros de woorden die Spaanse verpleegster Aroa López gisteren uitsprak bij een herdenking voor de coronaslachtoffers in Madrid. „We zijn de boodschappers geweest van het laatste afscheid van ouderen die alleen doodgingen terwijl ze de stemmen van hun kinderen door de telefoon hoorden. We hebben videogesprekken gevoerd, we hebben hun handen vastgehouden en we hebben onze tranen moeten wegslikken als iemand zei: 'Laat mij niet alleen sterven.'” Hij herhaalde ook haar oproep om zorgmedewerkers te steunen door ook aan hun gezondheid te denken en „de waardigheid van onze beroepen” te beschermen. 10 procent van de coronagevallen is vastgesteld bij zorgpersoneel.

In de toekomst zullen landen zich beter moeten voorbereiden zodat de zorgstelsels dit soort gezondheidscrises beter aankunnen, aldus Tedros. „De pandemie leert ons dat gezondheid geen luxe is, maar de basis voor sociale, economische en politieke stabiliteit.”

Nieuwe testvormen om coronabesmettingen te vinden

Het RIVM, de GGD’s en de microbiologische laboratoria werken aan nieuwe vormen van testen op het coronavirus. Daarmee bereiden zij zich voor op de verwachte tweede golf van coronabesmettingen in het najaar.

Nu iedereen met verkoudsheidsklachten sinds 1 juni op corona kan worden getest, lijkt de epidemie in ons land onder controle. Maar in die relatieve rust wordt achter de schermen hard gewerkt om de testcapaciteit verder uit te breiden. Om de opsporing van besmettingen te verbeteren moet het sneller, massaler en laagdrempeliger.

Viroloog Chantal Reusken, expert op het gebied van testen bij het RIVM, volgt de internationale innovaties op dit gebied op de voet en onderzoekt ze op betrouwbaarheid en haalbaarheid. Er wordt onder meer gewerkt aan een speekseltest die vanaf half augustus gebruikt zal worden voor kinderen. Ook worden tests voorbereid waarbij monsters van verschillende personen bij elkaar gevoegd worden en wordt gewerkt aan een alternatief voor de standaard PCR-methode dat onder meer sneller zal zijn.

Lees hier het hele artikel: Nieuwe testvormen om coronabesmettingen te vinden

Exponentiële stijging in nieuwe gevallen Brazilië voorbij

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben gezegd dat de exponentiële stijging in nieuwe besmettingen in Brazilië voorbij lijkt te zijn. De R, die staat voor het aantal mensen dat door één geïnfecteerde besmet wordt, ligt in alle staten in het Zuid-Amerikaanse land nu tussen de 0,5 en 1,5. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen dus niet langer verdubbelt, is er volgens Mike Ryan van de WHO “absoluut geen garantie dat het virus vanzelf zal verdwijnen”.

Wel is er nu een kans om de uitbraak beter onder controle te krijgen, zegt de WHO. Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld met meer dan twee miljoen geregistreerde besmettingen en bijna 77.000 bevestigde doden als gevolg van Covid-19. Op vrijdag kwamen er meer dan zevenduizend nieuwe besmettingen bij en werden er 175 nieuwe doden geregistreerd.

Dodental Chili schiet omhoog na wijziging in telling

Het ministerie van Volksgezondheid in Chili heeft op vrijdag 1.057 doden door Covid-19 toegevoegd aan het totale dodental. De reden voor de stijging is een wijziging in de methode waarmee de gezondheidsautoriteiten doden door het virus bijhouden.

Waar eerder alleen doden met bevestigde PCR test werden gerapporteerd, worden nu ook doden met een nog onbevestigde PCR-test meegenomen in de telling. Ook mensen van wie medici denken dat ze zijn overleden aan de gevolgen van het virus worden meegeteld.

Het totaal aantal bevestigde doden in Chili ligt nu op 8.347. Met meer dan 320.000 geregistreerde besmettingen heeft het Zuid-Amerikaanse land de meeste besmettingen per miljoen inwoners van alle landen met meer dan vijf miljoen inwoners. In de hoofdstad Santiago zijn inmiddels twee maanden lockdownmaatregelen van kracht en de afgelopen dagen lijkt het aantal nieuwe besmettingen en doden af te nemen.

Lees ook: Juist in ongelijk Chili gedijt het virus uitstekend

Britse 'Captain Tom' geridderd voor geldinzamelingsactie corona

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore is vrijdag geridderd door koningin Elizabeth II voor zijn geldinzamelingsactie tijdens de coronacrisis. Captain Tom liep op zijn honderdste verjaardag op 30 april honderd rondjes in zijn tuin. Daarmee werd 33 miljoen pond (36 miljoen euro) ingezameld voor de Britse gezondheidszorg.

Koningin Elizabeth hervatte vrijdag officiële ontvangsten nadat ze maanden in quarantaine verbleef vanwege het risico op coronabesmetting. De vorstin voltrok de ceremonie met haar zwaard op Windsor Castle. Moores familie was ook aanwezig bij de feestelijke gebeurtenis.

Moore was zeven jaar militair. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in Brits-Indië (India), Birma (Myanmar) en Nederlands-Indië (Sumatra).

De Britse koningin Elizabeth II slaat oorlogsveteraan Tom Moore tot ridder op Windsor Castle. Foto Chris Jackson/Pool via Reuters

Nog vijftien coronapatiënten op de IC's, evenveel als donderdag

Op de Nederlandse intensive care-afdelingen liggen vrijdag nog vijftien coronapatiënten, evenveel als een dag daarvoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC's worden nog 73 Covid-19-patiënten behandeld.

„De Covid-19 IC-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen laat een stabiel beeld zien op een laag niveau, ondanks een enkele lokale uitbraak van besmettingen”, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

EasyJet vliegt volgende maand weer op bijna alle bestemmingen

Luchtvaartmaatschappij easyJet vliegt volgende maand vanaf Schiphol weer naar 95 procent van al haar bestemmingen. Dat heeft de maatschappij vrijdag bekendgemaakt. Passagiers kunnen vanaf augustus onder meer weer het vliegtuig pakken naar Rome, Venetië, Wenen en Kopenhagen.

De vloot van easyJet stond vanaf eind maart wekenlang aan de grond als gevolg van de gesloten grenzen en reisrestricties door de coronacrisis. Sinds begin deze maand voert de maatschappij weer een beperkt aantal vluchten uit vanaf Schiphol. Passagiers moeten aan boord mondkapjes dragen en er wordt geen eten en drinken geserveerd, zodat het contact tussen personen zoveel mogelijk wordt beperkt.

Dat weer op bijna alle bestemmingen wordt gevlogen, betekent niet dat er weer evenveel vliegtuigen van easyJet opstijgen als voor de virusuitbraak. Net als andere maatschappijen, zoals KLM, wordt er met een lagere frequentie dan gebruikelijk gevlogen. KLM vliegt momenteel op circa 80 procent van het gebruikelijke aantal bestemmingen.

Vliegtuigen van easyJet op het vliegveld van Berlijn. Foto Oliver Lang/EPA

'G-Star schrapt 10 procent van de banen vanwege corona'

Het Nederlandse modebedrijf G-Star schrapt 10 procent van alle banen wereldwijd. In Nederland verdwijnen 150 banen. De kledingketen heeft bekendgemaakt te gaan reorganiseren vanwege de coronacrisis, meldt het Financieele Dagblad (FD) vrijdag. De focus komt meer op online verkoop te liggen.

G-Star heeft in totaal 2.100 werknemers en is actief in 94 landen. Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus waren veel winkels lange tijd gesloten en trokken minder consumenten naar de winkels die wél open waren. „De al eerder ingezette verschuiving naar online is in een stroomversnelling gekomen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tegen het FD.

Het kledingmerk verwacht dat de verschuiving naar online structureel is en er daardoor voortaan minder fysieke winkels nodig zijn. Hoe het bedrijf er financieel voorstaat is niet bekend, omdat het statutair is gevestigd op Curaçao en daar geen jaarcijfers hoeft te publiceren.

Aanscherping bezoekregeling verpleeghuizen Goes na lokale uitbraak

In verpleeg- en verzorgingstehuizen in het Zeeuwse Goes is de bezoekregeling vrijdag aangescherpt. Daartoe hebben de organisaties SVRZ en Ter Weel besloten omdat het aantal coronabesmettingen in de gemeente de afgelopen dagen is opgelopen. Cliënten mogen tijdelijk nog maar twee vaste bezoekers ontvangen. De maatregel geldt in elk geval voor twee weken.

Margo Mulder, de burgemeester van Goes, schreef donderdag op de gemeentewebsite dat „opvallend veel Goesenaren” in korte tijd positief testten op het coronavirus. De besmettingen werden voornamelijk vastgesteld bij jongeren, jongvolwassenen en veertigplussers. Volgens de burgemeester hebben „een aantal feestjes” vermoedelijk een rol gespeeld bij het ontstaan van de lokale uitbraak.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei donderdag te streven naar ‘regionaal maatwerk’ voor verpleeghuizen als er een tweede golf komt. Een landelijke sluiting van de verpleeghuizen komt er alleen „in het uiterste geval”, aldus De Jonge. Verpleeghuizen kunnen zelf maatregelen nemen bij nieuwe besmettingen, zoals nu gebeurt in Goes. Pas als op meerdere locaties in dezelfde regio veel besmettingen zijn, wordt gekeken of op hoger niveau ingrijpen nodig is.

Lees ook: Verpleeghuizen niet landelijk op slot bij nieuwe coronagolf

Johnson: Verenigd Koninkrijk 'bereidt zich voor op het ergste'

Het Verenigd Koninkrijk heeft voorbereidingen getroffen om ook in het najaar het coronavirus het hoofd te kunnen bieden en bereidt zich daarbij voor op het ergste. Dat zei premier Boris Johnson vrijdag tijdens een persconferentie, meldt de BBC.

De Britse gezondheidsorganisatie NHS zal tegen de winter meer dan dertigduizend beademingsapparaten klaar hebben staan. Ook wordt de aanvoer van persoonlijke veiligheidsmiddelen zoals handschoenen en mondmaskers uitgebreid zodat er geen tekorten kunnen ontstaan. In totaal is 3 miljard pond (3,3 miljard euro) uitgetrokken voor de NHS.

„We zorgen dat we klaar zijn voor de winter”, zei premier Johnson. Hij zegt zich te willen voorbereiden op het ergste maar te hopen op de beste uitkomst. In het beste geval zou het VK volgens Johnson in november weer ‘terug naar normaal’ kunnen, waarbij onder meer de sociale afstandsmaatregelen worden afgeschaft.

Op een vraag van een journalist of het opheffen van de maatregelen in de herfst niet te snel zou gaan, antwoordde Johnson dat er een „balans” gevonden moet worden tussen het beschermen van de volksgezondheid en het verhogen van de arbeidsproductiviteit. De versoepelingen van de maatregelen zijn daarom afhankelijk van de wijze waarop de uitbraak zich ontwikkelt.

Ook heeft Johnson een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen afgekondigd. Zo zijn niet-essentiële reizen met het openbaar vervoer per direct weer toegestaan. Vanaf 1 augustus geldt het verzoek van de Britse regering om thuis te werken niet meer. In plaats daarvan is het dan aan de werkgevers om in te schatten of de werkomgeving veilig is.

Johnson tijdens zijn persconferentie. Foto Andrew Parsons/EPA

Nieuwe coronamaatregelen in Barcelona vanwege heropleving virus

In de Spaanse stad Barcelona zijn vrijdag beperkende maatregelen afgekondigd vanwege een heropleving van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Bijeenkomsten van tien personen of meer zijn niet meer toegestaan en de Catalaanse autoriteiten hebben inwoners van de stad en omringende gebieden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. De maatregelen zullen zeker vijftien dagen van kracht zijn en ongeveer vier miljoen mensen raken.

Inwoners van Barcelona bij een gezondheidscentrum. Foto Enric Fontcuberta/EPA

Inwoners wordt bovendien gevraagd alleen de deur uit te gaan als dat absoluut nodig is en boodschappen zoveel mogelijk online te doen. Het nachtleven in de stad gaat weer op slot en ook sportscholen en culturele instellingen moeten weer dicht. Restaurants en cafés mogen vooralsnog open blijven, maar minder bezoekers ontvangen. Op deze manier proberen de autoriteiten in de autonome regio inwoners zoveel mogelijk thuis en op afstand van elkaar te houden, zonder een verplichte lockdown af te kondigen.

In de regio werden van woensdag op donderdag 1.300 nieuwe besmettingen geregistreerd. Alleen al in Barcelona is het aantal besmettingen in een week tijd verdrievoudigd. In de stad zijn op 29 verschillende plekken clusters van besmettingen vastgesteld. Eerder werden vanwege een plaatselijke heropleving van het virus beperkende maatregelen heringevoerd in de regio Lleida, eveneens in Catalonië.

26 filmtheaters krijgen in totaal 4,6 miljoen euro coronasteun

Het Nederlands Filmfonds heeft 4,6 miljoen euro verdeeld onder filmtheaters die financiële steun hebben aangevraagd voor de maanden maart, april en mei. In totaal hebben 26 gesubsidieerde bioscopen een bedrag toegewezen gekregen, meldt het fonds vrijdag. Het geld komt deels van het Filmfonds en is grotendeels afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De steunmaatregel is bedoeld ter compensatie voor de periode dat filmtheaters de deuren gedwongen moesten sluiten vanwege de coronapandemie. De bedragen zijn een aanvulling op wat de gemeentes waar de theaters zijn gevestigd, hebben vrijgemaakt. Fondsen werden onder meer uitgekeerd aan LantarenVenster in Rotterdam (400.000 euro), Het Ketelhuis in Amsterdam (ruim 245.000 euro) en Cinema Oostereiland in Hoorn (30.000 euro).

Filmtheaters konden tot 10 juli een aanvraag doen. Het ministerie van OCW moet later nog bepalen of de maatregel wordt verlengd. Veel filmtheaters vrezen het einde van het jaar niet te halen door de coronacrisis. Vorige week stuurden vijftien Amsterdamse theaters nog een brief aan wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, GroenLinks) waarin ze schreven dat de versoepelingen van coronamaatregelen weinig effect hebben op kleinere bioscoopzalen.

Het Ketelhuis tijdens de uitreiking van de Zilveren Nipkowsschijf en Reissmicrofoon. Foto Kippa Pieter/ANP

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers op Amsterdamse Wallen en in Kalverstraat

Op de Amsterdamse Wallen en in de Kalverstraat geldt vanaf deze week op vrijdag- en zaterdagavond eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Dat heeft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland besloten, meldt persbureau ANP. De maatregel is het gevolg van de toenemende drukte in de hoofdstad sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. Komend weekend wordt daarnaast extra gecontroleerd of in onder meer in horecazaken de coronamaatregelen worden nageleefd.

Winkelende mensen in de Kalverstraat, eerder deze week. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het eenrichtingsverkeer geldt op vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur. Mocht het alsnog te druk worden, dan worden steegjes tijdelijk afgesloten. Ook op andere momenten in het weekend wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd bij drukte, of wordt de toegang tot de gebieden gedoseerd. Bewoners kunnen wel te allen tijde het gebied in en uit.

De gemeente Amsterdam monitort de drukte in de binnenstad al langere tijd. Onder meer op de Wallen en in het Vondelpark wordt met behulp van sensoren in de gaten gehouden hoe druk het is, om zo te bepalen of het nog mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden.

Lees ook deze reportage over het uitgaansleven in Groningen: Bij het overvolle danscafé rijdt de politie 8 keer langs

EU-top over coronaherstelfonds begonnen in Brussel

In Brussel is vrijdagochtend de EU-top begonnen. De Europese leiders zijn voor het eerst in bijna zes maanden weer fysiek bijeen. Op de Hongaarse premier Viktor Orbán na dragen alle leiders een mondkapje. Orbán gaf ook meerdere regeringsleiders een hand.

De regeringsleiders moeten het dit weekend eens worden over het Europees coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Daarnaast wordt in Brussel onderhandeld over de nieuwe Europese meerjarenbegroting van circa 1.100 miljard euro.

Kort voor de aanvang van de top schatte premier Mark Rutte de kans op een akkoord over het herstelfonds op „minder dan 50 procent”, meldt persbureau ANP. Rutte overlegde vrijdagmorgen eerst nog met de Franse president Emmanuel Macron en de regeringsleiders van Denemarken, Oostenrijk en Zweden, de landen die samen met Nederland bekend staan als de ‘zuinige vier’.

Lees meer over de EU-top: Het uitruilspel tussen Europese leiders is ditmaal nóg geraffineerder

British Airways stuurt de Boeing 747 met vervroegd pensioen vanwege pandemie

British Airways heeft in een brief aan het eigen personeel het afscheid van alle vliegtuigen van het type Boeing 747 aangekondigd. Dat meldt vakblad Aeronews, dat de brief publiceerde. Het afscheid van het vliegtuigtype bij British Airways stond aanvankelijk gepland voor 2024, maar is door de coronacrisis vervroegd.

De Queen of the Skies is bedoeld voor langeafstandsvluchten met grote aantallen reizigers, aldus British Airways. Het bedrijf verwacht dat volledig herstel van het aantal langeafstandsvluchten, dat flink afnam door de coronapandemie, nog jaren zal duren. Mogelijk „keren we pas in 2023 weer terug naar het niveau van 2019”, schrijft het bedrijf aan zijn medewerkers.

Bovendien is de Boeing 747 relatief duur in brandstof en onderhoud, omdat het een verouderd vliegtuigtype is. „Het zijn vliegtuigen uit een ander tijdperk en ze verbranden veel meer brandstof dan de nieuwste generatie vliegtuigen”, aldus British Airways. „Kortom, we geloven niet dat dit prachtige vliegtuig een rendabele optie is in een compleet andere luchtvaartindustrie.”

British Airways was wereldwijd de luchtvaartmaatschappij met de grootste vloot van het vliegtuigtype. Vliegmaatschappij KLM nam eerder dit jaar ook vervroegd afscheid van de Boeing 747.

België in tweede coronagolf, experts spreken over wake-up call

Het aantal besmettingen met het coronavirus in België steeg de laatste dagen zo hard, dat experts spreken over „het begin van de tweede coronagolf” in het land. Viroloog Marc Van Ranst en epidemioloog Pierre Van Damme zeggen tegen de Belgische omroep VRT dat de cijfers „absoluut niet goed” zijn.

Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per week lag vorige week op 115, dat is 32 procent hoger dan een week eerder. Van Ranst verwacht dat het weekgemiddelde deze week nog hoger zal liggen: alleen al op maandag 13 juli werden ruim tweehonderd besmettingen vastgesteld. „Als je deze cijfers ziet, kan je zeggen dat de tweede golf begonnen is”, aldus Van Ranst tegen VRT. „Dit is een absolute wake-up call voor ons allemaal.”

Twitter avatar vanranstmarc Marc Van Ranst Het enige verschil met maart is dat we toen waarschijnlijk maar 1 op de 10 gevallen detecteerden. Momenteel zal dit rond de 1 op 3 zijn. Dit geeft ons enig (maar niet veel) respijt.

Ook in buurland Frankrijk loopt het aantal besmettingen op. Het Franse kabinet heeft daarom donderdag besloten de verplichtstelling van mondkapjes in publieke gebouwen te vervroegen van 1 augustus naar volgende week. Het reproductiegetal ligt in het land momenteel boven de 1, wat betekent dat iedere Covid-19-patiënt nu meer dan één andere persoon besmet met het virus. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine in Frankrijk half mei werd versoepeld.

Bezoekers van een winkelcentrum in Brussel. Foto Aris Oikonomou/EPA

Duels eerste divisie live uitgezonden wegens coronamaatregelen

Voetbalwedstrijden in de eerste divisie worden volgend seizoen voor het eerst rechtstreeks uitgezonden op televisie, meldt Fox Sports vrijdag. De afgelopen jaren bleef de aandacht op Fox Sports beperkt tot één of twee live-duels, de andere wedstrijden werden met korte flitsen in een schakelkanaal in beeld gebracht. Aanleiding voor het besluit zijn de coronamaatregelen, waardoor stadions nog niet volledig toegankelijk zijn voor publiek en geen uitsupporters welkom zijn.

Archiefbeeld van spelers van FC Den Bosch. Foto Vincent Jannink/ANP

Het besluit, dat in overleg met de clubs is genomen, geldt vooralsnog alleen voor de eerste tien wedstrijden. Deze staan gepland van eind augustus tot begin november. Enkele weken voor het einde van deze periode wordt bekeken of ook de negen wedstrijden daarop live worden uitgezonden, afhankelijk van de dan geldende maatregelen.

Om alle duels rechtstreeks in beeld te brengen, worden de wedstrijden uitgesmeerd over meerdere dagen en tijdstippen. Normaal gesproken worden de meeste wedstrijden op het tweede niveau gespeeld op vrijdagavond. In het nieuwe programma, dat volgende week wordt gepubliceerd, zullen onder meer ook wedstrijden op dinsdag staan ingepland.

Grootste kermis van Nederland opent in andere vorm in Tilburg

De grootste kermis van Nederland opent vrijdagmiddag in Tilburg, maar ziet er dit jaar een stuk anders uit dan gebruikelijk. Vanwege de gezondheidsvoorschriften die gelden vanwege de coronapandemie is het aantal attracties van de gebruikelijke tweehonderd teruggebracht naar 55. De activiteiten zijn bovendien verspreid over vier verschillende locaties. Dat meldt Omroep Brabant.

Ook geldt er een maximaal aantal bezoekers per plein en zijn de kermisterreinen afgezet met hekken om te voorkomen dat het te druk wordt. Daarnaast is op alle pleinen een looproute aangegeven. De kermis duurt tien dagen. De traditionele afsluiting, ‘Roze Maandag’, gaat dit jaar niet door. De kermis van Tilburg trekt normaal gesproken ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers.

Begin juni protesteerden de kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag omdat ze een groot deel van hun seizoen moesten missen door de coronamaatregelen. Eerder deze maand trokken tientallen uitbaters naar Hilversum voor een protest. Hoewel de maatregelen sinds 1 juli zijn versoepeld, gaan tientallen kermissen niet door vanwege de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht.

Stranden, restaurants en winkels weer gedeeltelijk gesloten in Israël

Een selectie van het nieuws over de grens.

  • Israël heeft opnieuw maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Premier Benjamin Netanyahu stelde vrijdagochtend dat „tussenstappen” nodig zijn om een landelijke lockdown te voorkomen. Dat meldt persbureau AP vrijdag. Binnenshuis mag met maximaal tien personen afgesproken worden, buitenshuis met twintig. Restaurants mogen alleen nog eten laten afhalen en in de komende weekenden zijn winkels, musea en zwembaden gesloten. Apotheken en supermarkten blijven wel geopend. Ook de stranden zijn vanaf volgende week in het weekend dicht voor bezoekers. De regering kijkt of ook scholen en de kinderopvang gesloten moeten worden.

    Eind mei leek Israël het virus onder controle te hebben, maar sinds begin juni zijn het aantal bevestigde besmettingen weer opgelopen. Maandag werden er rond de tweeduizend bevestigde besmettingen gemeld, een dagrecord. Donderdag waren dit er 1.900. In totaal telt Israël nu 46.000 bevestigde besmettingen en 384 doden volgens data van de Johns Hopkins Universiteit.

  • Brazilië heeft de grens van twee miljoen besmettingen gepasseerd. Dat heeft het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt. Het land is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land door het coronavirus en er zijn tot dusver meer dan 76.000 Brazilianen overleden aan de gevolgen van het virus. Een maand geleden had het land nog geen miljoen bevestigde besmettingen.

    President Jair Bolsonaro is vorige week positief getest op het virus dat Covid-19 veroorzaakt, een ziekte die hij eerder omschreef als een „griepje”. In een videoboodschap op Facebook stelde hij donderdag dat de economie weer open moet, omdat de economische gevolgen van de maatregelen tegen de verspreiding van het virus dodelijker zijn dan het virus zelf. „Er is een crisis van werkloosheid, zelfmoord en depressie.”

Bezoekers van een markt in Jeruzalem. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Europese studenten uitgezonderd van inreisverbod VS wegens corona

Buitenlandse studenten uit Europa worden uitgezonderd van het inreisverbod dat de Verenigde Staten hebben ingesteld wegens het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag schriftelijk laten weten aan leden van het Congres, meldt Reuters.

Studenten uit Europese landen die al een visum hebben om te studeren in de VS, zijn ondanks het inreisverbod tegen reizigers uit Europese landen dat nog van kracht is welkom. Ook biedt het State Department uitzonderingen voor sommige au pairs en gezinsleden van mensen met een geldig visum in de VS, volgens een notitie aan Congresleden die het persbureau heeft ingezien.

De uitzonderingen maken deel uit van stappen van de regering-Trump om beperkingen op internationale reizigers te versoepelen, na een maandenlang inreisverbod wegens het coronavirus. President Trump kondigde in maart een inreisverbod af voor reizigers uit de meeste Europese landen. Hoewel de EU sinds vorige maand weer sommige buitenlandse reizigers toelaat, geldt dat nog niet voor Amerikaanse reizigers. Ook het Amerikaanse inreisverbod op reizigers uit Europese landen is nog van kracht.

VS breken weer record nieuwe coronabesmettingen op één dag

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur meer dan 68.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld - opnieuw een record voor het aantal nieuwe bekende besmettingen op één dag. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore, schrijft AFP.

Het vorige record dateerde van woensdag, toen meer dan 67.500 nieuwe gevallen werden gemeld in de VS. Het totale aantal bekende gevallen van Covid-19 in het land is opgelopen tot ruim 3,5 miljoen. Het dodental is afgelopen etmaal opgelopen met 974, tot een totaal van ruim 138.200.

Het aantal sterfgevallen per dag loopt op en heeft volgens Reuters het hoogste niveau bereikt sinds begin juni. De staten Florida, Texas, Californië en Arizona zijn het zwaarst getroffen. In Florida, het nieuwe epicentrum van de pandemie in de VS, waren ongeveer 13.000 nieuwe besmettingen. De staat meldde donderdag 156 sterfgevallen als gevolg van Covid-19, het hoogste dodental op één dag sinds het begin van de pandemie. De stijging van het aantal sterfgevallen loopt er nu meerdere weken achter elkaar op.

Texas meldde voor de derde dag op rij ongeveer 10.000 nieuwe gevallen. De zuidelijke staat heeft de hulp van medici uit het leger ingeroepen om te helpen bij de behandeling van patiënten met Covid-19. Texas heeft koelwagens besteld om lichamen van overleden patiënten in onder te kunnen brengen, omdat lijkenhuizen te weinig capaciteit hebben. Ook Arizona heeft die stap gezet.

Anthony Fauci, de topadviseur van het Witte Huis over de bestrijding van het virus, heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten binnen afzienbare tijd 100.000 nieuwe gevallen per dag kunnen vaststellen, als Amerikanen geen strengere maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ondanks de golf van nieuwe bekende gevallen zijn nieuwe algehele lockdowns over het algemeen echter nog niet aan de orde. Wel zijn in veel staten richtlijnen aangescherpt, zoals beperkingen op de horeca. Het dragen van mondkapjes is in zeker de helft van de staten verplicht of wordt aangeraden. De gouverneur van de staat Georgia wil echter een mondkapjesplicht in Atlanta via een rechtszaak ongedaan maken.

Militaire verpleegkundigen donderdag aan het werk in een nieuwe vleugel van het United Memorial Medical Center in Houston, Texas, waar het leger helpt bij de behandeling van patiënten van Covid-19. Foto David J. Phillip / AP

Gouverneur van Georgia spant rechtszaak aan tegen Atlanta om mondkapjesplicht

Gouverneur Brian Kemp van de Amerikaanse staat Georgia heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen het bestuur van Atlanta, om een verplichting om mondkapjes te dragen in de grootste stad van Georgia ongedaan te maken. Dat meldt AP.

Volgens Kemp, een Republikein, zijn burgemeester Keisha Lance Bottoms van Atlanta en leiders van zeker veertien andere gemeenten in Georgia hun bevoegdheden te buiten gegaan met de mondkapjesplicht en andere maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Hij wil dat ze de richtlijnen van de staat volgen. Op staatsniveau wordt het dragen van mondkapjes in Georgia aangeraden, maar is het niet verplicht.

De rechtszaak is verworpen door Bottoms en andere burgemeesters, die hebben gezegd dat ze de mondkapjesplicht zullen handhaven. De rechtszaak moet uitwijzen of de gemeenten het recht hebben hun eigen strengere regels uit te vaardigen, zoals zij zeggen, of zich moeten schikken naar de regels op staatsniveau, zoals Kemp volhoudt.

Lees ook: Trump valt virusexpert Fauci aan na diens kritiek op de corona-aanpak

Volgens Bottoms, die zelf positief getest is op het coronavirus, is de rechtszaak een verspilling van middelen om Covid-19 in de staat te bestrijden. „Een betere manier om belastinggeld te besteden zou zijn om meer te testen en contacten te traceren”, aldus Bottoms. Georgia, een staat met ruim 10 miljoen inwoners, heeft meer dan 131.000 bevestigde gevallen gemeld van Covid-19. Ruim 3.100 mensen zijn er aan de ziekte overleden.

De juridische stap van Kemp is uniek. Andere Republikeinse gouverneurs van zuidelijke staten als Florida, South Carolina en Tennessee, hebben geen mondkapjesplicht ingesteld maar lagere overheden toegestaan om dat wel te doen op plaatselijk niveau. Republikeinse gouverneurs van Texas, Arkansas en Alabama hebben een mondkapjesplicht afgekondigd, evenals Democratische gouverneurs van North Carolina, Louisiana en Kentucky.

Lancering ruimtetelescoop James Webb weer uitgesteld wegens coronavirus

De lancering van de grote nieuwe ruimtetelescoop James Webb wordt wegens het coronavirus opnieuw met zeven maanden uitgesteld, van maart tot oktober 2021. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag bekend gemaakt, meldt AFP.

De telescoop, die oorspronkelijk in 2007 zou worden gelanceerd, moet de opvolger worden van de Hubble. Die ruimtetelescoop nadert dertig jaar na zijn lancering in 1990 het einde van zijn bestaan. De bouw van de nieuwe telescoop is bijna voltooid, maar wegens het coronavirus kunnen er minder mensen tegelijk aan werken.

Wegens problemen bij de ontwikkeling is de lancering van de James Webb, die moet opstijgen vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana, al diverse malen uitgesteld. Ook is de prijs van het project van NASA, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Canadese CSA meer dan verdubbeld, tot 9,66 miljard dollar (ongeveer 8,5 miljard euro).

De telescoop krijgt de afmeting van een tennisbaan, wanneer de panelen in de ruimte zijn uitgevouwen. Zijn belangrijkste spiegel heeft een diameter van 6,5 meter, ongeveer drie maal zo groot als die van de Hubble. De James Webb moet na de lancering een baan om de zon maken, op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Daarbij moet hij licht uit de ruimte opvangen dat Hubble is ontgaan.

De hoofdspiegel van de ruimtetelescoop James Webb op het Johnson Space Center van NASA in Houston in mei 2017. Foto Chris Gunn / NASA / AFP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag:

Lees hier het blog van donderdag terug