Douane onderschepte ruim twee keer zoveel cocaïne als in 2019

Drugssmokkel In de eerste zes maanden van dit jaar twee onderschepte de douane twee keer zoveel cocaïne als in dezelfde periode een jaar eerder.
De haven van Rotterdam.
De haven van Rotterdam. Foto Niels Wehnstedt / ANP

Bijna 26.000 kilo cocaïne heeft de douane onderschept in Nederlandse havens in het eerste half jaar van 2020: meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode in 2019. De onderscheppingen waren verdeeld over 77 partijen en werden vooral ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de douane.

In de eerste zes maanden van 2019 werd ‘slechts’ 12.160 kilo cocaïne ontdekt, verdeeld over zestig partijen. In dat hele jaar trof de douane 38.000 kilo cocaïne aan, wat toen een stijging van 50 procent was ten opzichte van het jaar daarvoor.

Lees ook: Felle strijd tegen cocaïnebananen

Volgens de douane is de grotere vangst te danken aan intensievere samenwerking met onder andere de nationale opsporingsdiensten en de douanediensten van België en Zuid-Amerika. Of de stijging ook inhoudt dat meer cocaïne wordt gesmokkeld, kon de douane niet zeggen volgens persbureau ANP.

Afgelopen dinsdag ontdekte de douane nog 508 kilo cocaïne in een container met kratten appels uit Chili. De drugs, met een straatwaarde van ruim 38 miljoen euro, werden direct vernietigd.