Stikstofreductie

Boeren plannen actie tegen veevoermaatregel op 22 juli

Farmers Defence Force (FDF) heeft voor woensdag 22 juli nieuwe protestacties gepland. Dat zei de boerenactiegroep woensdag tegen tv-programma Hart van Nederland. De acties zijn gepland op de dag na het aflopen van een ultimatum dat FDF maandag aan minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) stelde. FDF is het niet eens met het verbod op eiwitrijk veevoer dat de minister heeft aangekondigd.

Hoe de acties er precies uit gaan zien, is nog onbekend. FDF roept alle Nederlanders op om op 22 juli thuis te werken en de auto te laten staan. De groep hoopt dat dit tot een grote daling in de stikstofuitstoot leidt, waarmee aangetoond zou worden dat boeren niet de enige stikstofproducenten zijn.

Schouten heeft de eis van FDF om de veevoermaatregel te schrappen naast zich neergelegd. Dat zal deze week niet tot nieuwe demonstraties leiden, verwacht een woordvoerder van FDF. „We hebben nu een rustperiode, dat geeft de boeren ook wat lucht.”

Veevoer moet van Schouten in de toekomst een lager eiwitgehalte hebben dan nu. In de eiwitten zit stikstof, dat uiteindelijk in het milieu belandt. Schouten wil met de maatregel de stikstofuitstoot terugdringen. Boeren zijn bang dat het slecht is voor de gezondheid van hun melkkoeien als ze minder eiwitten te eten krijgen. (NRC)