Nijlwater

Ethiopië ontkent dat het al reservoir van Renaissancedam vult

Enkele dagen geleden liep een overleg tussen Ethiopië, Egypte en Soedan opnieuw stuk. Ethiopië heeft eerder te kennen gegeven niet te wachten op een gezamenlijk akkoord.

Ethiopië ontkent berichten dat het gestart is met het vullen van het reservoir van de Renaissancedam, zoals satellietfoto’s zouden tonen. Overleg met Soedan en Egypte liep vast. Voor Ethiopië is de dam essentieel voor armoedebestrijding. Het verontrust Soedan en Egypte, die stroomafwaarts liggen en watertekorten vrezen. Egypte noemt de waterkrachtcentrale „existentiële dreiging” en stapte naar de VN. Soedan waarschuwde dat het doorzetten van het project voor een akkoord is bereikt, kan leiden tot conflict. Ethiopië heeft de andere landen laten weten dat in juli, in het regenseizoen, het vullen zou beginnen. (NRC)