Lancering corona-app gepland voor 1 september

CoronaMelder De komende maanden wordt de CoronaMelder getest op bruikbaarheid, privacy en veiligheid. In september moet de app in heel Nederland in gebruik gaan.
Studenten testen in een lab van de Universiteit Twente een coronawaarschuwingsapp die in opdracht van het kabinet wordt ontwikkeld. Het programma waarschuwt als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een met corona besmet persoon is geweest.
Studenten testen in een lab van de Universiteit Twente een coronawaarschuwingsapp die in opdracht van het kabinet wordt ontwikkeld. Het programma waarschuwt als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een met corona besmet persoon is geweest. Foto Vincent Jannink / ANP

Het kabinet hoopt op 1 september de Nederlandse corona-app landelijk in te voeren, zo is donderdag bekendgemaakt. De app moet contactonderzoek na coronabesmettingen makkelijker maken.

Er is door het kabinet een tijdlijn uitgestippeld voor de introductie van de app. Komende weken wordt deze getoetst door toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. Tegelijkertijd wordt de beveiliging van de app getest, om vast te kunnen stellen dat de software bijvoorbeeld niet is te hacken. „CoronaMelder is in ontwikkeling en wordt continu verbeterd op basis van onderzoek, feedback en verbetersuggesties”, schrijft het ministerie.

Proef- en testfase

In augustus worden de ondervindingen van de proeffase verwerkt en het werkproces met de GGD’en aangescherpt. Vanaf 17 augustus moeten ook de praktijktesten in de GGD-regio’s Twente en Rotterdam Rijnmond starten. Begin september kan de app dan worden gedownload en gebruikt in heel Nederland.

De app wordt niet verplicht en er worden geen persoons- of locatiegegevens in opgeslagen, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een persbericht. Daarnaast mogen - bijvoorbeeld - restauranteigenaren of werkgevers hun gasten of werknemers niet verplichten de app te installeren. Ze mogen ook niet vragen om de app te zien. Dat zal wettelijk worden verboden.

Wel moedigt de minister mensen aan de app te installeren. „Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.” Gebruikers worden door de app gewaarschuwd als ze langer dan vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die besmet bleek met het coronavirus. Diegene moet dan wel ook de app hebben geïnstalleerd.