Ex-premier Noord-Macedonië Zaev claimt overwinning verkiezingen

Parlementsverkiezingen De verkiezingen in Noord-Macedonië werden maanden uitgesteld vanwege de coronavirusuitbraak, die aldaar bijna vierhonderd levens heeft geëist.
De voormalige premier Zaev viert zijn overwinning in Skopje.
De voormalige premier Zaev viert zijn overwinning in Skopje. Foto Ognen Teofilovski / Reuters

De voormalige premier van Noord-Macedonië, Zoran Zaev, heeft donderdag bekendgemaakt dat diens partij de parlementsverkiezingen heeft gewonnen, meldt persbureau AP. De 45-jarige Zaev trad afgelopen januari af omdat het hem niet lukte een doorbraak te bereiken in de onderhandelingen met de Europese Unie over toetreding. Naar eigen zeggen wilde hij het volk de kans geven te kiezen welke richting Noord-Macedonië na de verkiezingen op moest gaan.

Zaev is onder meer bekend als de man die het decennialange conflict met Griekenland over de landsnaam heeft opgelost. Zijn sociaaldemocratische partij SDSM heeft volgens de voorlopige uitslagen 36 procent van de stemmen behaald, 2 procentpunt meer dan de christendemocratische VMRO-DPMNE. De etnisch-Albanese partij Democratische Unie voor Integratie behaalde 11 procent van de stemmen.

Zaev heeft zijn aanhangers toegesproken in hoofdstad Skopje. Hij beloofde zijn landgenoten hervormingen door te voeren en de economie te stimuleren om zo in aanmerking te komen voor lidmaatschap van de Europese Unie. Het land heeft al in 2004 kenbaar gemaakt lid te willen worden van de Unie, maar zij is terughoudend omdat Noord-Macedonië te weinig zou doen tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

Lees ook dit stuk uit 2018 over het conflict met Griekenland: Waarom iedereen zich met het kleine Macedonië bemoeit

Uitstel door coronavirus

De verkiezingen zouden eerder dit jaar al worden gehouden, maar ze werden maanden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Door de pandemie, die met bijna vierhonderd doden relatief veel slachtoffers heeft gemaakt in het Balkanland, zag de stembusgang er ook anders uit dan normaal. Macedoniërs die in quarantaine zitten of kwetsbaar zijn voor het virus, konden twee dagen van tevoren stemmen, de stembusbureaus waren langer geopend dan normaal en alle bezoekers moesten mondkapjes dragen.

Daarnaast werden de voorlopige uitslagen later bekendgemaakt dan gepland, vanwege een hack van de website van de kiescommissie. Een nog onbekende hacker zou een virus hebben geplaatst op de site zodat Macedoniërs de uitslagen niet konden bekijken. De politie onderzoekt momenteel wie er achter de hack zit en wat zijn of haar motivatie was.