Recensie

Recensie Muziek

Een cello-cd waar je mond van open zakt

Voor het prestigieuze ‘All of Bach’ van de Nederlandse Bachvereniging maakte Steuart Pincombe een video van de Tweede cellosuite, die op YouTube twee miljoen keer bekeken werd. Pincombe opent zijn debuutalbum als solist met de Vijfde cellosuite. Maar wie een ‘gewone’ cello-cd verwacht, komt bedrogen uit: The cello in my life is een zeer eigenzinnige, originele en doortimmerde reis door drie eeuwen muziek, langs een beknopte baroksonate van Domenico Galli en fragmentarische grafische stukken van Morton Feldman. Per track zakt je mond een stukje verder open van verbazing. Pincombe stemde zijn cello zo laag dat Bachs Vijfde suite gromt als een gewond dier, net als even later het woeste ruisonderzoek Pression van Helmut Lachenmann, of de bloedstollende strijd van Xenakis’ rauwe ‘Kottos’. Pincombe beschouwt muzieknotatie niet als heilige tekst, maar als ruwe indicatie van een vertrekpunt. Als je vervolgens zo bezield en meesterlijk speelt als hij, valt daar weinig tegenin te brengen.