Drugs

Douane onderschept in eerste half jaar ruim twee keer zoveel cocaïne als in 2019

De haven van Rotterdam.
De haven van Rotterdam. Foto Niels Wenstedt/ANP

De douane heeft in het eerste half jaar van 2020 bijna 26.000 kilo cocaïne onderschept in Nederlandse havens. Dat is meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode in 2019.

De onderscheppingen van cocaïne waren verdeeld over 77 partijen en werden vooral ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen. Dat bleek woensdag uit cijfers van de douane.

In de eerste zes maanden van 2019 werd ‘slechts’ 12.160 kilo cocaïne ontdekt, verdeeld over zestig partijen. In dat hele jaar trof de douane 38.000 kilo cocaïne aan, wat een stijging van 50 procent was ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens de douane is de grotere vangst te danken aan intensievere samenwerking met onder andere de nationale opsporingsdiensten en douanediensten uit België en Zuid-Amerika. Of de stijging ook inhoudt dat meer cocaïne wordt gesmokkeld, kon de douane niet zeggen, volgens persbureau ANP.

Afgelopen dinsdag ontdekte de douane 508 kilo cocaïne in een container met kratten appels uit Chili. De drugs, met een straatwaarde van ruim 38 miljoen euro, werden meteen vernietigd. (NRC)