Demografie

Onderzoek: wereldbevolking piekt in 2064 op 9,7 miljard en krimpt daarna flink

Aan het einde van deze eeuw zijn er ongeveer negen miljard mensen op aarde, nadat in 2064 een piek is bereikt in de totale wereldbevolking van 9,7 miljard. Dat voorspellen wetenschappers van de universiteit van Washington in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De afname is voornamelijk het gevolg van betere toegang tot onderwijs voor vrouwen, wat over het algemeen leidt tot meer gebruik van anticonceptie.

De verwachting van de onderzoekers is dat de bevolkingsafname leidt tot een lagere CO2-uitstoot en minder milieubelasting. Daarnaast zal de krimp wegens de vergrijzing van de bevolking serieuze economische gevolgen hebben. Het aantal mensen dat werkt neemt af en ouderen doen gemiddeld minder grote aankopen van consumptiegoederen.

Nieuwe technologieën in de robotica zouden deze problemen kunnen ondervangen, stellen de onderzoekers, maar zij waarschuwen dat ook technologische ontwikkeling minder snel gaat bij vergrijzing.

Voor Nederland verwachten de onderzoekers in het jaar 2100 een bevolking van 13,5 miljoen mensen. Opvallend is verder dat het inwonertal van 23 landen – waaronder Spanje, Italië en Japan – met meer dan de helft afneemt. Ook in China, nu het land met de meeste inwoners, zal de daling sterk zijn, waardoor er in 2100 nog 732 miljoen mensen wonen. Nu zijn dat er bijna 1,4 miljard. Nigeria zal volgens de onderzoekers met 791 miljoen mensen het op één na volste land ter wereld zijn in 2100, na India.

In een onderzoek van de Verenigde Naties vorig jaar werd uitgegaan van 11 miljard mensen in 2100. Een wereldbevolking van 9,7 miljard zou volgens dat onderzoek al in 2050 bereikt worden. Ook bij dat onderzoek werd al gewaarschuwd voor de gevolgen van vergrijzing, waaronder de druk op zorg- en pensioenstelsels.