Recensie

Recensie Muziek

De jongensachtige verwondering van Sparks

Het Amerikaanse duo Sparks van de gebroeders Ron en Russell Mael heeft het wonderbaarlijke vermogen zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Humor, melodisch vernuft en gevoel voor theater zijn belangrijke ingrediënten in hun bonte potpourri van stijlen. Wie ze alleen kent van de hit ‘This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us’ (1974) heeft in de tussentijd veel gemist. De broers zijn de 70 inmiddels gepasseerd en Russell zingt nog altijd met jongensachtige verwondering over de gekste dingen. ‘Lawnmower’ van hun 24ste album A Steady Drip, Drip, Drip is weer zo’n popjuweel: een ode aan het plezier dat je kunt beleven aan een elektrische grasmaaier en nee, de broers lenen hem liever niet uit. In ‘Stravinsky’s Only Hit’ onderzoeken ze de hitpotentie van een klassieke melodie. Het eindigt met de grote componist tipsy op de dansvloer. „Put your fucking iPhone down and listen to me”, is het refrein van ‘iPhone’. Alleen bij Sparks leidt zo’n alledaagse irritatie tot een onweerstaanbare popsong.