Coronatest

Nederlanders met klachten laten zich weinig testen

Nederlanders steunen het beleid omtrent coronatests wel, maar laten zich bij klachten toch vaak niet testen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de GGD’s en het RIVM onder ruim 50.000 deelnemers. Van alle ondervraagden die corona-achtige klachten kregen, zegt maar 12 procent zich te hebben gemeld voor een test. Van de mensen die nog géén klachten hebben gehad, zegt 68 procent van plan te zijn een test te ondergaan als dat nodig is. Dat dit toch vaak niet gebeurt, komt doordat mensen hun verkoudheidsklachten toeschrijven aan bijvoorbeeld hooikoorts of astma.

Ook volgen veel mensen de aanbeveling niet op om bij klachten thuis te blijven. 80 procent van de respondenten zei de deur nog uit te gaan, en nog eens 40 procent bleef naar het werk gaan. De helft zei het moeilijk te vinden het gezondheidsadvies van de overheid op te volgen. Dat komt doordat veel mensen gewend zijn om het bij milde gezondheidsklachten „eerst nog even aan te kijken”, zegt het RIVM, dat het niet-thuisblijven bij klachten „zorgelijk” noemt. De GGD en het RIVM zeggen dat uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat het aantal besmettingen „langzaamaan” weer iets toeneemt. (NRC)