Coronapandemie

Vakbond CNV vreest voor ontslaggolf bij cateraars door afgelaste evenementen

CNV waarschuwt voor een enorme vloedgolf aan ontslagen in de cateringbranche. Volgens de vakbond verdwijnen er de komende tijd duizenden banen in de branche door de coronacrisis. Daarom wil CNV hulp in de vorm van scholingsfondsen en loopbaanbegeleiding.

De bond houdt er rekening mee dat de komende tijd minimaal 3.500 banen verdwijnen in de branche. „De meeste bedrijfsrestaurants zijn dicht of bieden een minimale service. Daar verdwijnen veel banen, die voorlopig ook niet gaan terugkomen. De catering voor evenementen en feesten is door de coronacrisis vrijwel volledig stilgevallen”, aldus onderhandelaar Jacqueline Twerda van CNV.

De waarschuwing van de bond komt op de dag dat cateringbedrijf Sodexo aankondigde minstens 800 van de 3.000 banen in Nederland te schrappen. Het betreft vooral vaste banen van cateringmedewerkers en daarnaast banen van receptionisten.

Wanneer deze banen precies verdwijnen bij Sodexo, is nog onduidelijk. De cateraar, een van de grootste ter wereld, wil met een sociaal plan zoveel mogelijk medewerkers begeleiden naar ander werk.

Cateraar Maison van den Boer maakte eerder deze week bekend dicht bij een akkoord met schuldeisers te zijn waarmee een faillissement moet worden afgewend. Meerdere leveranciers hadden eerder een bankroet aangevraagd, nadat het Brabantse bedrijf, met 300 medewerkers, door de coronacrisis vrijwel alle inkomsten zag wegvallen. De cateraar zou dit jaar bij grote evenementen zoals kunstbeurs Tefaf en SAIL de catering verzorgen.

In april moest horeca-uitzendbureau Mise en Place al faillissement aanvragen voor al zijn locaties in Nederland. Hierdoor verloren 160 vaste medewerkers en 3.500 uitzendkrachten, voornamelijk studenten, hun baan. Ook Eventure, dat eveneens personeel leverde bij evenementen, moest dit voorjaar als gevolg van de coronapandemie de deuren sluiten. (ANP/NRC)