Coronacrisi

Aantal mensen zonder baan snel gestegen, nu 404.000 werklozen

In Nederland is de werkloosheid verder toegenomen. In juni was 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Daarmee is het werkloosheidspercentage „uitzonderlijk snel” gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 404.000 mensen hebben geen werk. De werkloosheid nam het sterkst toe onder 15- tot 25-jarigen. Het werkloosheidspercentage stijgt tijdens de coronacrisis veel sneller dan tijdens de kredietcrisis, aldus het CBS. Aan het begin van de vorige crisis, in november 2008, duurde het zeven maanden tot dit percentage was opgelopen van 3,6 naar 4,3. Nu heeft deze stijging zich voorgedaan in één maand; de sterkste maandelijkse groei sinds 2003, toen het CBS begon met de registratie van deze maandcijfers. (NRC)