Laatste nieuws Covid-19

Horecabranche sleept Nederlandse staat voor de rechter

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 16 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Lancering ruimtetelescoop James Webb weer uitgesteld wegens coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

Netflix heeft 10 miljoen nieuwe betalende abonnees in tweede kwartaal

Netflix kreeg afgelopen kwartaal boven verwachting veel nieuwe betalende abonnees, aangezien kijkers aan huis waren gebonden vanwege de coronapandemie en ook niet naar de bioscoop konden gaan. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Netflix meldt donderdag dat het bedrijf er wereldwijd 10,09 miljoen nieuwe betalende abonnees heeft bijgekregen in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is meer dan was voorspeld door analytici. Onderzoeksbureau Refinitiv verwachtte dat de streamingsdienst 8,07 miljoen nieuwe betalende abonnees erbij zou krijgen.

Netflix kreeg er veel nieuwe abonnees bij vanwege de coronapandemie. Foto Mike Blake/Reuters

'Grote verschillen in aantal coronaboetes'

Het aantal boetes dat is opgelegd voor het niet volgen van de coronaregels verschilt sterk per gemeente. Zo legde de Gelderse gemeente Zaltbommel de afgelopen maanden relatief de meeste boetes op. Per 10.000 inwoners werden omgerekend 38,1 boetes opgelegd. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de periode tussen 23 maart en 28 juni die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie.

Zaltbommel wordt gevolgd door Bunschoten (38 boetes per tienduizend inwoners) en Loon op Zand (33,7). Van de tien grootste steden werden in Nijmegen de meeste boetes uitgeschreven: 32,5. Dat is ruim drie keer zoveel als in Utrecht (10,4), Amsterdam (9,6) en Eindhoven (8,9). Groningen schreef relatief de minste boetes uit van de grote steden: vijf per tienduizend inwoners.

Grootste stijging coronabesmettingen Spanje sinds maanden, versoepeling regels Leicester

  • In Spanje werd donderdag het grootste aantal coronabesmettingen in een etmaal gemeld sinds mei. Het aantal Covid-19-besmettingen nam met 580 toe tot ruim 257.000. Dat meldt persbureau Reuters. De afgelopen dagen werden weer verschillende nieuwe coronamaatregelen genomen in het land. Zo gingen in Catalonië 1.600 Spanjaarden in lockdown.
  • De coronamaatregelen in het Britse Leicester worden versoepeld door de gezondheidsautoriteiten, meldt BBC donderdag. De stad was een brandhaard voor het coronavirus. Veiligheidsmaatregelen voor scholen en verpleeghuizen worden versoepeld. Bars en cafés blijven nog wel gesloten.

 

Vrouwen dragen mondkapjes op straat op het Spaanse eiland Mallorca. Foto Jamie Reina/ AFP

Horecabranche sleept Nederlandse staat voor de rechter

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is donderdag een kort geding begonnen tegen de Nederlandse staat om zo snel mogelijk een versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca af te dwingen. De KHN vindt de huidige maatregelen voor de horeca „veel strenger dan noodzakelijk” en willekeurig.

Door de te strenge maatregelen, handelt de Nederlandse staat in strijd met de grondrechten, vindt de KHN. De organisatie rekent het de Nederlandse staat aan dat er „geen enkel perspectief” wordt geboden over versoepelingen en financiële steunmaatregelen voor de sector. Ook vindt de KHN het „overduidelijk” dat diverse maatregelen willekeurig zijn.

„Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement”, aldus de organisatie. Er wordt geëist dat de huidige maatregelen worden versoepeld, waarbij de regel van anderhalve meter afstand niet geldt voor groepen tot negen personen en niet voor zitplaatsen op terrassen. Ook wil de KHN objectieve criteria voor maatregelen in de toekomst. Het kort geding dient 23 juli.

Het terras van een café in Maastricht is gesloten vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Nederlanders mogen binnenkort weer geliefden van buiten de EU ontvangen

Nederlanders die een relatie hebben met een inwoner van een land dat buiten de EU en het Schengengebied ligt, mogen hun geliefde binnenkort weer in Nederland ontvangen. De regering gaat vanaf 27 juli een uitzondering maken op het inreisverbod dat vanwege de coronapandemie geldt voor veel niet-EU-landen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) donderdag gezegd tegen de NOS.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de versoepeling. Zo moet de relatie minstens drie maanden duren. Ook moeten de geliefden een handgeschreven verklaring opstellen en ondertekenen, waarbij liegen zal worden aangemerkt als meineed. Verder wordt de buitenlandse partner verplicht een retourticket te boeken en mag het verblijf in Nederland maximaal negentig dagen duren.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus Menselijkheid is in tijden van corona misschien wel extra belangrijk. Door alle berichten die ik heb ontvangen, heb ik besloten een aangepaste regeling voor geliefden in een langeafstandsrelatie in te voeren. Alles over deze regeling is hier te lezen: https://t.co/qiu3yCXXDa

Laagste aantal coronapatiënten op de IC sinds maart

Donderdag liggen nog vijftien patiënten met Covid-19 op de Nederlandse intensive cares. Dat zijn er vijf minder dan woensdag. Dit is „de laagste Covid IC-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen sinds begin maart”, zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers in een verklaring.

Het totaal aantal patiënten op de IC komt uit op 593. Buiten de IC liggen nog tachtig coronapatiënten in het ziekenhuis. Ook dat zijn er vijf minder dan woensdag.

Veiligheidsberaad: juichverbod onrealistisch en niet te handhaven

Een voetbalwedstrijd of demonstratie zonder juichen, schreeuwen of zingen? Als het aan het Veiligheidsberaad ligt komt er geen 'juichverbod' dat dat verbiedt. Dat schrijft Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad in een brief waar RTL Nieuws donderdag al over schreef. De brief, waarin Bruls het verbod niet realistisch en niet te handhaven noemt, is gericht aan ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en aan Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA).

Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen mogen de tribunes gedeeltelijk worden gevuld, maar zingen, schreeuwen of juichen worden verboden. Bij de aankondiging van de maatregel zei premier Mark Rutte (VVD) vorige maand dat „overtuigend” is aangetoond dat de kans groot is dat het virus zich anders snel zal verspreiden. In het protocol dat de KNVB vorige week bekendmaakte, is hier nog niets over opgenomen.

Lees ook: ‘Hoera’ fluisteren bij de terugkeer van de fans in de stadions

In de brief schrijft Bruls dat hij De Jonge en Grapperhaus al op „verschillende momenten” erop heeft gewezen dat het verbod „niet realistisch en niet handhaafbaar wordt geacht”. Het verbod staat volgens hem „dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit” dat de veiligheidsregio's dit ervaren als „een onmogelijke opdracht”. Vindt het verbod toch doorgang, dan tast de overheid daar volgens het Veiligheidsberaad haar eigen geloofwaardigheid mee aan.

Bruls stelt daarnaast dat zingen in kerken en koren wel is toegestaan, terwijl dat gebeurt in afgesloten ruimtes. Demonstraties en sportwedstrijden vinden veelal in de buitenlucht plaats. Daarnaast schrijft Bruls dat het demonstratierecht wordt ingeperkt als het verboden is om tijdens manifestaties te schreeuwen en te zingen.

Gemeenten schatten kosten coronacrisis op zeker 650 miljoen euro

De kostenpost van de coronacrisis is voor Nederlandse gemeenten opgelopen tot tussen de 650 en 785 miljoen euro, blijkt donderdag uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat is meer dan de financiële compensatie van 566 miljoen euro die tot nu toe door het kabinet is toegezegd.

Door de coronacrisis lopen gemeenten veel inkomsten mis, terwijl ze meer kosten maken. Onderzoeksbureau AEF vroeg de gemeenten een schatting te maken van de financiële schade tussen januari en mei van dit jaar. Gemeenten schatten zo’n 140 miljoen euro aan parkeerinkomsten en ongeveer 80 miljoen aan toeristenbelasting te zijn misgelopen. Daar komen grote kostenposten bovenop: zo is er een grotere instroom in de bijstand, wat gemeenten rond de 100 miljoen euro kost, en zijn sportclubs en cultuurinstellingen financieel geholpen – een post van bij elkaar zo’n 95 miljoen euro.

Het totale bedrag loopt dit jaar nog verder op. Gemeenten verwachten dat in het najaar het aantal bijstandsaanvragen sneller zal toenemen als bedrijven die nu hun hoofd nog net boven water kunnen houden, alsnog omvallen. Ook verwachten gemeenten extra steunaanvragen van sportclubs en cultuurinstellingen, die aanpassingen moeten doen om open te blijven. Veel cultuurinstellingen hebben nu op hun eigen reserves ingeteerd maar in de loop van het jaar zullen ook zij bij de gemeente aankloppen voor steun.

Gemeenten hadden al financiële problemen door de decentralisatie van de sociale zorg die gepaard ging met bezuinigingen. Veel gemeenten moesten de afgelopen jaren bezuinigen of hebben hun financiële reserves gebruikt.

Lees ook: Voor gemeenten is het virus één kostenpost te veel

Spaanse koning leidt herdenkingsceremonie voor coronaslachtoffers

De Spaanse koning Felipe VI heeft donderdag in Madrid een herdenkingsbijeenkomst geleid voor de coronadoden in zijn land. Circa vierhonderd genodigden waren aanwezig bij de ceremonie op het plein voor het koninklijk paleis. De groep bestond uit Spaanse en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en nabestaanden van Covid-19-slachtoffers, zo meldt persbureau Reuters.

Felipe prees de Spanjaarden, die de strenge lockdown „met grote moed, zelfopoffering en discipline” hebben ondergaan. Daarnaast zei hij tegen de nabestaanden dat ze hun verdriet „niet alleen” hoeven te dragen. „Het is onze gedeelde pijn.” Onder de aanwezigen waren onder anderen EU-president Ursula von der Leyen en WHO-voorman Tedros Adhanom Ghebreyesus. De Spaanse rechts-populistische partij Vox liet verstek gaan, omdat de ceremonie „een reclamestunt voor de regering” zou zijn.

Spanje hoort bij de landen die het zwaarst door de coronapandemie getroffen zijn. Volgens de officiële cijfers zijn er ruim 28.000 mensen aan Covid-19 bezweken. In werkelijkheid zijn dat er waarschijnlijk meer omdat er ook mensen aan corona sterven die niet op het virus zijn getest. De teller van het aantal vastgestelde besmettingen staat op circa 300.000.

De herdenkingsceremonie bij het koninklijk paleis in Madrid. Foto Rodrigo Jimenez/EPA

Lancering corona-app gepland op 1 september

Het kabinet hoopt op 1 september de Nederlandse corona-app landelijk in te voeren, zo is donderdag bekendgemaakt. De app moet contactonderzoek na coronabesmettingen makkelijker maken.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Autoverkoop in EU komt voorzichtig weer op gang

De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is weer iets meer op gang gekomen in juni. Desondanks werd vorige maand 22 procent minder voertuigen op kenteken gezet, vergeleken met een jaar geleden, blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie ACEA. De afgelopen maanden lag het aantal verkopen als gevolg van de coronacrisis ruim de helft lager vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal registraties van nieuwe auto's ligt al het hele jaar lager dan in 2019. In het eerste half jaar van 2020 werden in de 27 EU-landen bijna 4,3 miljoen nieuwe personenauto's op kenteken gezet, 38 procent minder dan vorig jaar. De afname was het grootst in april, toen ruim 76 procent minder voertuigen werden verkocht. In Nederland daalde het aantal registraties van personenauto's in het eerste half jaar met 30 procent, bleek eerder al uit cijfers van de RAI Vereniging, van BOVAG en RDC.

In alle EU-landen was afgelopen maand nog sprake van een aanzienlijk lagere autoverkoop, met uitzondering van Frankrijk. De lichte toename van ruim 1 procent aldaar kan volgens ACEA worden verklaard door maatregelen van de Franse regering om de aanschaf van zuinigere auto's te stimuleren. Zo werden in Spanje bijna 37 procent minder auto's verkocht en in Duitsland ruim 32 procent.

De productie van auto's kwam in maart goeddeels stil te liggen toen veel fabrieken werden gesloten. Ook moesten autodealers in meerdere landen hun deuren noodgedwongen sluiten als gevolg van coronamaatregelen. Hoewel de productie weer op gang komt en dealers weer open zijn, is de vraag naar nieuwe auto's volgens ACEA nog niet hersteld. Eind vorige maand sprak ACEA de verwachting uit dat in de EU dit jaar 9,6 miljoen auto's worden verkocht. Dat is een kwart minder dan in 2019.

De productie van de Volkswagen ID.3 in een fabriek in het Duitse Zwickau. Archiefbeeld. Foto Jens Meyer/AP

'Zindzi Mandela had het coronavirus'

Zindzi Mandela, de dochter van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela die maandag overleed, is kort voor haar dood positief getest op Covid-19. Dat heeft haar zoon laten weten aan de nieuwszender SABC. Of de activiste is overleden aan de gevolgen van de longziekte, is volgens hem nog niet vastgesteld. De familie wacht op de resultaten van een „volledige autopsie”.

„Vanwege de vastgestelde coronabesmetting zijn we in ieder geval genoodzaakt om rekening te houden met alle maatregelen om eventuele verspreiding te voorkomen tijdens de begrafenis. Maar we zorgen er hoe dan ook voor dat zij een gepaste, eervolle ceremonie krijgt”, zei Zondwa Mandela in de uitzending.

Zindzi overleed begin deze week onverwachts. Ze was 59 jaar oud en stierf in een ziekenhuis in Johannesburg. Zuid-Afrikanen roemden haar om haar activisme.

Lees ook: Lees ook de necrologie van Zindzi Mandela: Activist, diplomaat, kind van apartheid

Van het Afrikaanse continent is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen door het coronavirus. Dagelijks loopt het aantal besmettingen hard op. Deze donderdag werd de grens van 300.000 gevallen overschreden. Ongeveer 4.350 patiënten overleden. In een poging de epidemie in te dammen werden eerder deze week de coronamaatregelen weer aangescherpt. Zo werd een avondklok ingesteld en een alcoholverbod uitgevaardigd.

Longartsen: patiënten met milde coronaklachten lijken trager te herstellen

Coronapatiënten met te milde klachten voor ziekenhuisopname lijken langer klachten te houden dan patiënten die wel in het ziekenhuis hebben gelegen. Het moeizamere herstel van deze groep komt naar voren in een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) onder circa honderd longartsen, bevestigt de vereniging donderdag na berichtgeving van de NOS. Twee maanden geleden signaleerden huisartsen al dat patiënten met milde corona langdurig klachten houden.

Volgens NVALT-voorzitter Leon van den Toorn hebben zich tot nu toe „duizend tot tweeduizend” ex-coronapatiënten met milde klachten bij een polikliniek gemeld. Zij hebben last van ademhalingsproblemen en vermoeidheid, terwijl longfoto's nauwelijks afwijkingen tonen. Aanvankelijk leken de patiënten van deze klachten te herstellen, waarna deze alsnog aanhielden of verergerden. Sommige patiënten hadden „tot wel drie maanden” na de coronabesmetting nog klachten, aldus Van den Toorn.

Lees ook: Soms heeft Covid-19 een venijnig lange staart

De NVALT stelt dat meer onderzoek nodig is om het tragere herstel van patiënten met mildere klachten te kunnen verklaren. Wel testen deze patiënten vaak negatief op antistoffen. Mogelijk is dat een indicatie dat hun afweersysteem minder op gang komt waardoor minder antistoffen vrijkomen, aldus Van den Toorn. Er is weinig bekend over de herstelperiode na een coronabesmetting. Ook is nog onduidelijk of eventuele longschade blijvend is.

Werkloosheid ‘uitzonderlijk snel’ gestegen, in totaal 404.000 werklozen

De werkloosheid in Nederland is verder toegenomen. In juni was 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Daarmee is het werkloosheidspercentage „uitzonderlijk snel” gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Er zijn nu 404.000 mensen werkloos. De werkloosheid nam het meest toe onder 15- tot 25-jarigen.

Lees hier het volledige nieuwsbericht: Werkloosheid ‘uitzonderlijk snel’ gestegen, in totaal 404.000 werklozen

Bolsonaro test opnieuw positief, besmettingen in Brazilië nemen toe

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is woensdag opnieuw positief getest op Covid-19. Bolsonaro zit in quarantaine sinds hij vorige week positief testte op het virus. Sinds de eerste positieve uitslag heeft de president verschillende filmpjes laten publiceren waarin hij zegt amper symptomen te hebben.

Intussen blijft het aantal besmettingen in Brazilië hard stijgen. In 24 uur tijd kwamen er 40.000 nieuwe gevallen bij, waardoor het totaal aantal geregistreerde besmettingen nu bijna op twee miljoen ligt. Daarnaast zijn er meer dan 75.000 doden gevallen als gevolg van Covid-19. Wereldwijd zijn alleen de Verenigde Staten zwaarder getroffen door het coronavirus.

Fauci noemt aanvallen Amerikaanse regering 'bizar'

De Amerikaanse virusexpert Anthon Fauci heeft gereageerd op de aanvallen vanuit het Witte Huis. In een interview met The Atlantic noemde hij die „bizar”. Volgens Fauci moet de verdeeldheid binnen de Amerikaanse regering stoppen om de corona-uitbraak in de VS beter te kunnen aanpakken.

Eind vorige week verspreidde het Witte Huis een lange lijst van uitspraken van de virusexpert over de epidemie die achterhaald of fout bleken. Ook zei president Trump tegen Fox News dat Fauci „een aardige man is, maar hij heeft veel fouten gemaakt”. Fauci erkende zelf in het interview met The Atlantic dat hij zijn adviezen de afgelopen maanden verschillende keren heeft moeten aanpassen, maar dat hij altijd uitgaat van wat de wetenschap zegt. Over de aanvallen zei Fauci dat „deze onzin moet stoppen”.

De laatste aanval op de virusexpert kwam van Peter Navarro, de belangrijkste handelsadviseur van Trump, in een opiniestuk voor USA Today. Daarin schreef Navarro dat Fauci „het bij het verkeerde eind had wat betreft alles waarover ik met hem contact heb gehad”. Het Witte Huis heeft zich van die uitlatingen gedistantieerd.

Lees ook: Trump valt virusexpert Fauci aan na diens kritiek op de corona-aanpak

Chilenen mogen pensioen opnemen om economische klap op te vangen

Het Chileens parlement heeft ingestemd met een wet waarmee Chilenen tot 10 procent van hun pensioen mogen opnemen om de economische schade die het coronavirus teweegbrengt, te verzachten. Voorafgaand aan de stemming stelde de regering van president Sebastián Piñera dat door de wet de financiering van noodsteun in het land in gevaar zou kunnen komen. Dat de wet nu - ondanks de weerstand van de regering - toch is aangenomen, zou volgens experts het einde van de termijn van Piñera kunnen inluiden.

Door de uitbraak van het coronavirus is de Chileense economie grotendeels lamgelegd. De regering kondigde noodsteun aan voor de meest kwetsbare families terwijl de overgrote meerderheid in het land, die tot de middenklasse behoort, steun kreeg aangeboden in de vorm van leningen. Een dag voor de stemming in het parlement kondigde de regering van de geplaagde Piñera nog een bonus van 600 dollar aan voor de middenklasse, maar leden van de oppositie en zijn eigen coalitie wezen de pogingen af.

Het pensioenstelsel in het Zuid-Amerikaanse land was een van de redenen dat honderdduizenden Chilenen in het najaar van 2019 de straat op gingen. Volgens het systeem dat dateert uit de tijd van dictator Augusto Pinochet, moeten Chilenen verplicht elke maand 10 procent van hun inkomen afdragen aan privé-beheerde pensioenfondsen. Het geld in die fondsen wordt geïnvesteerd in binnen- en buitenlandse bedrijven en projecten. Chilenen zien eventuele winsten uit die investeringen vaak niet terug, terwijl ze bij verliezen hun pensioenen kwijt kunnen raken. Een groot deel van de bevolking moet tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd doorwerken om rond te kunnen komen.

Lees ook: Pandemie is nog lang niet over, wordt ‘erger en erger’

Welkom in een nieuw blog

In dit weblog houdt NRC donderdag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen omtrent de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van woensdag:

  • Maar ongeveer één op de tien Nederlanders met klachten die op coronabesmetting kunnen wijzen, laat zich ook daadwerkelijk testen op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en GGD'en. Opvallend, omdat de steun voor het testbeleid onder de bevolking veel groter is.
  • Concertorganisator Mojo schrapt vanwege de coronacrisis 43 van de 130 banen. Veel concerten zijn vanwege de virusuitbraak uitgesteld of afgelast.
  • Nu het aantal geregistreerde besmettingen in België weer licht oploopt, hoeven inwoners van het land voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen te verwachten. Versoepelingen voor binnen- en buitenevenementen vanaf 1 augustus zijn van daardoor van de baan.

 

Lees hier het blog van woensdag terug