3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij dood Orlando Boldewijn

Veroordeeld Orlando Boldewijn stierf in februari 2018 doordat hij in het ijskoude water was beland na een date met de donderdag veroordeelde Roy B. Die weigerde hem te helpen.
Bloemen voor Boldewijn nabij de plek waar hij in het water werd gevonden.
Bloemen voor Boldewijn nabij de plek waar hij in het water werd gevonden. Foto Rob Engelaar / ANP

De 29-jarige Roy B. is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 3,5 jaar voor betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam. Volgens de rechtbank in Den Haag is B. schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg omdat hij Boldewijn niet hielp toen die in het water lag en om hulp riep, wat B. heeft gehoord. Het Openbaar Ministerie had twintig maanden celstraf geëist tegen B. voor dood door schuld.

Boldewijn had in februari 2018 een afspraakje met B., die hij had ontmoet via de datingapp Grindr. Volgens B. heeft hij Boldewijn na hun afspraak op zijn woonboot naar de Haagse wijk Ypenburg gebracht, vanwaar de jongen de tram naar huis zou nemen. Om onbekende redenen kwam Boldewijn in het water naast B.’s woonboot terecht, waar zijn lichaam een week later werd gevonden.

Bewust van levensgevaar

B. heeft erkend dat hij Boldewijn in het water heeft zien liggen. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij toen niet naar noodnummer 112 heeft gebeld of dat hij Boldewijn op een andere manier te hulp is geschoten. Dat had zijn leven kunnen redden, aldus de rechter. B. was er volgens de rechter bovendien bewust van dat Boldewijn in levensgevaar verkeerde, aangezien hij later verklaarde dat hij zelf niet het water in ging omdat de kou hem dan fataal kon worden.

De opgelegde straf is bijna twee keer zo lang als het Openbaar Ministerie had geëist, omdat de rechtbank B. schuldig heeft bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg - waar een hogere maximale gevangenisstraf op staat dan op dood door schuld. De rechter schrijft dat B. niet „opzettelijk actief geweld” heeft gepleegd, maar dat wel degelijk sprake is geweest van mishandeling, omdat B. Boldewijn in ijskoud water achterliet.

Lees ook deze reportage over de stille tocht na Boldewijns dood: ‘Dood Orlando toont kwetsbaarheid minderjarige LHBT’ers’