‘Wereldbevolking krimpt vanaf 2064’

Populaties Onderzoekers van de Universiteit van Washington voorspellen dat de wereldbevolking in 2064 een piek van 9,7 miljard mensen bereikt. Daarna treedt krimp in.
In een eerder onderzoek schatte de VN de wereldbevolking in 2100 op 11 miljard mensen.
In een eerder onderzoek schatte de VN de wereldbevolking in 2100 op 11 miljard mensen. Foto Mark Schiefelbein / AP

Aan het einde van deze eeuw telt de aarde ongeveer negen miljard bewoners, nadat in 2064 de totale wereldbevolking heeft gepiekt op 9,7 miljard. Dat voorspellen wetenschappers van de universiteit van Washington in een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Voornamelijk is die afname het gevolg van betere toegang tot onderwijs voor vrouwen, wat over het algemeen leidt tot meer gebruik van anticonceptie.

Hoewel de bevolkingsafname gepaard gaat met een lagere CO2-uitstoot en minder milieubelasting, zal de krimp volgens de onderzoekers vanwege de vergrijzing van de bevolking serieuze economische gevolgen hebben. Het aantal mensen dat werkt neemt af en ouderen doen gemiddeld minder grote aankopen van consumptiegoederen. Nieuwe technologieën in de robotica zouden deze problemen kunnen ondervangen, stellen de onderzoekers, maar ze waarschuwen dat ook de technologische ontwikkeling door vergrijzing afremt.

Lees ook: 2050: wonen in hofjes en op je 60ste naar school

De vergrijzing is af te remmen met maar een paar mogelijkheden, volgens de wetenschappers: vrouwen betere mogelijkheden bieden tot het combineren van carrière en kind, toegang tot anticonceptie moeilijker maken, migratie bevorderen, of de pensioenleeftijd verhogen.

Nederland in 2100

Voor Nederland verwachten de onderzoekers in het jaar 2100 een bevolking van 13,5 miljoen mensen. Opvallend is verder dat de onderzoekers verwachten dat het inwonertal van 23 landen - waaronder Spanje, Italië en Japan - met meer dan de helft afneemt. Ook in China, het land met de meeste inwoners, zal de het inwonertal sterk dalen, waardoor daar in 2100 nog 732 miljoen mensen wonen. Nu telt China bijna 1,4 miljard inwoners. Nigeria zal volgens de onderzoekers met 791 miljoen mensen het op een na volste land ter wereld zijn in 2100, na India. Daardoor wordt het land ook een wereldmacht om rekening mee te houden, zo stellen de onderzoekers.

In een onderzoek van de VN vorig jaar werd uitgegaan van 11 miljard mensen in 2100. Een wereldbevolking van 9,7 miljard zou volgens dat onderzoek al in 2050 worden bereikt. Ook in dat onderzoek werd gewaarschuwd voor de gevolgen van vergrijzing, vanwege onder andere de druk op zorg- en pensioensystemen.